Bilja Krstić za 24sedam: Pesme kao veličanstvena zvučna freska

24.04.2022

18:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Često zaboravljamo sve sto je važno, a to je da postojimo kroz svoje običaje, pesme, igre, jezik... Važno je da pričamo deci i unucima kako se nekada slavio Uskrs“, ističe umetnica

Bilja Krstić za 24sedam: Pesme kao veličanstvena zvučna freska
Copyright Bilja Krstić Promo/24sedam/Foto: Miloš Šarović

Bilja Krstić i njen „Bistrik“ su već godinama čuvari tradicije, lepote, stare muzike, zaboravljenih običaja, kulture, umetnosti... Sve to Bilja brižljivo čuva, neguje, obnavlja i daruje ljudima kroz svoju muziku, zajedno sa svojom grupom, koja je bila i ostala jedinstvena na ovim prostorima.

Biljina toplina, blagost i vedrina kojom zrači svemu daju posebnu draž, pa zato i ne čudi što je „Bistrik“ postao to što jeste, a Bilja neko ko daje novi sjaj mnogim bitnim stvarima koje smo pomalo zaboravili.

Bilja Krstić i "Bistrik" Promo/Mića Čaldović
 

Razgovori sa njom su uvek lepi, a posebno praznični, kao danas, na Uskrs, kada nam je prenela neka lepa sećanja i poslala važnu poruku o bitnim životnim vrednostima koje moramo da negujemo.

„U mojoj sobi imam deo zida koji je ispunjen ikonama. Tu je i polica, a na njoj triptih koji sam dobila na krštenju, u manastiru Ćelije, od oca Atanasija Jevtića.

Odmah pored police je tekst pesme vladike Nikolaja Velimirovića "Naša vera"  koju čitavog dana pevušim. Ostala mi je u ušima sa snimanja albuma "Zemlji so a tami sjaj", koji će biti objavljen ovih dana.

Obožavam te posebne, duhovne, duboke pesme sa kojima sam se upoznala kao dete, a zavolela kao srednjoškolka, pevajući delove iz liturgije na koncertima Hora muzičke skole i na FMU, ali sam podjednako bila očarana i Mokranjčevim „Rukovetima“.

ATAImages
 

I dan-danas, dok ih pevam, moje srce je toplo, ispunjeno radošću i ne želim da prekinem tu nit očaranosti.

Ove pesme su kao veličanstvena zvučna freska. Podjednako uživam u njima kada ih izvodim na koncertima sa „Bistrikom“, ali i kada ih pevam kod kuće, a posebno kada proslavljamo praznike.

Od svih praznika najviše se radujem ovom  koji se slavi u vreme kada se budi priroda. Zato je meni Uskrs poseban - dan radosti i okupljanja najmilijih. Podseća me na vreme kada su se naši preci okupljali tokom tih dana i proslavljali život.

Postoje stvari u našim životima koje vam se tako utkaju u dušu i osećate ih celim bićem. Upravo je tako sa ovim velikim praznikom koji svake godine u ovo vreme oživi sećanja i vrati slike iz vremena kad se u mojoj mnogobrojnoj porodici proslavljao Uskrs.

Bilja Krstić Promo/24sedam/ Foto: Miloš Šarović
 

Uzbuđenje, farbanje jaja, mamine igre i čarolije sa bojama, a kasnije sam i sama umela da izmaštam i stvorim čuda za svoju Milicu i Lenku. I danas se ovaj veliki praznik sa radošću dočekuje u nasem domu, mada se često organizujemo i zajedno sa mojom kumom Goricom Popović proslavljamo ga na Srebrnom jezeru, u njenoj porodičnoj kući. Tako je i ove godine sve bilo spremno, šareno i veselo.

Sa mojim orkestrom sam često imala koncerte za Uskrs. Program je uvek bio prilagođen ovom velikom danu, činile su ga tradicionalne pesme koje dosta podsećaju na duhovne i zvuče kao najlepša molitva.

Neke od njih su „Šta se ono zeleni sa Kosova“, „Nanina uspavanka“ iz Pirota, „Sedi moma na visoko“, jedan od starijih zapisa iz 1880 godine, „Zlatna pesma majke Angeline“, himna fruškogorskih manastira i mnoge druge. To su pesme sa dubinskim slojevima srpskog muzičkog nasleđa, na koje sam veoma ponosna.

Bilja Krstić Promo/24sedam/ Foto: Ivan Grlić
 

Često zaboravljamo sve sto je važno, a to je da postojimo kroz svoje običaje, pesme, igre, jezik... Važno je da pričamo deci i unucima kako se nekada slavio ovaj veliki i važan porodični praznik i kako su ga slavili naši roditelji.

To bogatstvo neprocenjivih osećanja, sve te priče, slike, boje i mirisi - oni će  prenositi novim generacijama.

Srećan Uskrs!“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike