Pod zvezdanim nebom počeo Festival francuskog filma: Hitovi iz Kana ekskluzivno pred beogradskom publikom (VIDEO)

16.06.2022

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Miki Manojlović, kum festivala, izjavio je da je uticaj francuske kinematografije veliki na našu sredinu i da je ova manifestacija veoma značajna za Beograd

Pod zvezdanim nebom počeo Festival francuskog filma: Hitovi iz Kana ekskluzivno pred beogradskom publikom (VIDEO)
profimedia-0697789946 - Copyright Marion Kotijar, film "Brat i sestra"/Profimedia

Sinoć je na Kosančićevom vencu, u prisustvu velikog broja Beograđana, ljubitelja francuske kinematografije, pod vedrim nebom počeo tradicionalni Festival francuskog filma, a petodnevnu reviju filmova, otvorilo je ostvarenje „Don Žuan“, čiji je reditelj Serž Bozon bio prisutan na ovoj svečanosti. U filmu „Don Žuan“ čuveni glumac Tahar Rahim („Prorok“) tumači ulogu glumca koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.

Bozon koji je specijalno povodom festivala stigao u Beograd, otvarajući filmsku manifestaciju poručio je da ne krije zadovoljstvo što je baš njegov film otvorio festival ovog renomea:

- Nisam nikada bio u Beogradu, ali sam skoro gledao film Želimira Žilnika o Titu, gde je jedan glumac prošetao ulicama vašeg grada u odelu Tita, pa bih iskoristio ovu priliku da film posvetim Žilniku, koji je zadržao duh pobune iz 60-tih. O svom filmu ne želim mnogo da pričam, jer sam mišljenja da sami treba da ga doživite, ali smatram da je moj film neobičan. Svakako prepustite mu se - izjavio je Bozon.

Serž Bozon, otvaranje Festivala francuskog filma ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Francuski ambasador, gospodin Pjer Košar pohvalio je napore organizatora da održe tradiciju održavanja festivala u srpskoj prestonici:

- Velika mi je čast što otvaram bioskop pod zvezdama. Francuska i Srbija su dve zemlje sa značajnom filmskom tradicijom koja ih približava. Francuski filmovi su sve prisutniji u Srbiji, a mi želimo da vam na ovom festivalu prikažemo najaktuelnija dela francuske kinematografije, kao i ona nagrađivana u prošlosti. Hvala Seržu Bozonu čiji ćete film gledati večeras, a koji dolazi pravo sa Kanskog festivala, dok će sutra biti prikazan na Silosima Beograd. Živeo film, živelo francusko - srpsko prijateljstvo - poručio je Košar.

Pjer Košar, otvaranje Festivala francuskog filma ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Predsednik opštine Stari Grad Radoslav Marjanović istakao je značaj jedne ovakve manifestacije za grad Beograd, izražavajući nadu da će se tradicija nastaviti i narednih godina.

Miki Manojlović, kum festivala, rekao je da je uticaj francuskog filma veliki na našu sredinu i da je festival veoma značajan za Beograd:

- Serž Bozon je i glumac, osim što je i reditelj, tako da može da osmotri film sa obe strane, i iz ugla glumca i reditelja. Bozon je jedan od pravih primera da neko ko je i sa ove i one strane kamere može da uradi nešto što je posebno. Ovaj film je poseban.

Miki Manojlović, otvaranje Festivala francuskog filma ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Igor Stanković je ispred mts Dvorane poručio da je velika čast biti deo jedne ovako značajne kulturne i filmske manifestacije već četiri godine uzastopno, te da ga raduje što su među ovogodišnjim naslovima i oni koji su stigli pravo iz Kana, dodavši da će publika i ove godine uživati u najrazličitijim francuskim ostvarenjima.

Igor Stanković, otvaranje Festivala francuskog filma ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Repertoar će između ostalih krasiti  ljubavni film, romantična drama „Mač sa dve oštrice“ poznate francuske rediteljke Kler Deni, koja će biti prikazana na Kosančićevom vencu u sredu, 17. juna, u 21 sat.

Ostvarenje nastalo 2022. godine je priča o ljubavnom trouglu i ženi uhvaćenoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, njenog bivšeg ljubavnika. Uloge tumače slavna Žilijet Binoš, Vensan Landon i Gregoar Kolen. Istovremeno, ovo je prvi film glumice Hane Mažimel, ćerke Žilijet Binoš i Benoa Mažimela.

Pravo s Kanskog festivala, na repertoar Festivala francuskog filma stiže i ostvarenje, „Brat i sestra“ reditelja Orna Desplečina. Pravo osveženje za ljubitelje francuske kinematografije biće i ovaj eksluzivni naslov višestruko nagrađivanog reditelja sa bogatom filmskom karijerom, koji je glavnu žensku ulogu u filmu podario poznatoj francuskoj glumici, oskarovki Marion Kotijar. S njom je na velikom platnu ovoga puta zaigrao i poznati francuski glumac, Melvil Poupaud.

Film „Brat i sestra“ govori o odnosu brata i sestre koji se bliže pedesetim. Alis je glumica, Luj je bio učitelj i pesnik. Više od 20 godina ne razgovaraju i izbegavaju jedno drugo, ali će im smrt roditelja ponovo ukrstiti puteve. Film će biti prikazan na Kosančićevom vencu 18. juna u 21 sat.

Ekskluzivni naslov koji će zatvoriti festival je drama „Hronologija nasilja“, višestruko nagrađivanog reditelja Manuela Šapire, koji će takođe biti jedan od gostiju festivala. Autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah koji je zapažen i po ulozi u filmu o Džejmsu Bondu „Nije vreme za umiranje.“

Festival će trajati do 19. juna, a filmovi će biti prikazivani na Kosančićevom vencu, Silosima Beograd, mts Dvorani, kao i online pltaformi MOJ OFF.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike