Žilijet Binoš u novom filmu igra sa jednom posebnom osobom: Bogat program Festivala francuskog filma

26.05.2022

14:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovogodišnji kum festivala je glumac Miki Manojlović

Žilijet Binoš u novom filmu igra sa jednom posebnom osobom: Bogat program Festivala francuskog filma
Žilijet Binoš - Copyright AP/Vianney Le Caer

Četvrti Festival francuskog filma, sada već tradicionalni filmski događaj, biće održan od 15. do 19. juna u Beogradu na tri lokacije Kosančićevom vencu, Silosima Beograd, mts Dvorani, kao i na online platformi MOJ OFF. Filmovi na otvorenom, kao i svake godine, biće besplatni.

Revija francuskih filmova  koju godinama prate i mlađe i starije generacije, ove godine  donosi nam 10 novih naslova među kojima su: „Final cut“ (Coupez!) Mišela Hazanaviciusa, „Mač sa dve oštrice“ (Avec amour et acharnement) sa čuvenom Žilijet Binoš, „Hronologija nasilja“ (Tropic of violence) sa Dali Bensalahom, Brigada (La Brigade), kao i „Don Žuan“ (Don Juan).

Promo/Festival francuskog filma
 

Prateći program ljubitelji francuske kinematografije moći će da prate putem onlajn platforme MOJ OFF.

Ovogodišnji kum festivala je glumac Miki Manojlović.

Film koji će otvoriti festival je „Don Žuan“ reditelja Serža Bozona, gosta festivala. Čuveni glumac Tahar Rahim („Prorok“) tumači ulogu glumca koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.

Repertoar će, između ostalih, krasiti i ljubavni film, romantična drama „Mač sa dve oštrice“ (Avec amour etacharnement ), poznate francuske rediteljke Kler Deni (Claire Denis). Ostvarenje nastalo 2022. godine je priča o ljubavnom trouglu - ženi uhvaćenoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, njenog bivšeg ljubavnika.

Film "Mač sa dve oštrice" Promo/IMDb
 

Uloge tumače slavna Žilijet Binoš, Vensan Lendon i Gregoar Kolen. Istovremeno, ovo je prvi film glumice Hane Mažimel, ćerke Žilijet Binoš i Benoa Mažimela.

 Ekskluzivan naslov koji će zatvoriti festival je drama iz 2022. godine „Hronologija nasilja“ (Tropique de la violence ), višestruko nagrađivanog reditelja Manuela Šapire, koji će ujedno biti jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala, a poznat je po ostvarenjima „Demokle“ (Democles), „Psi“ (The hounds) i „Čovekova ćerka“ ( La fille de l'homme).

Film govori o sudbini Moiza, dečaka kog je majka napustila po rođenju, a  usvojila ga je medicinska sestra na Majotu koja ga je sama odgajala i negovala sve dok nije umrla kada je imao 15 godina.

Dečaka teške sudbine tumači mladi  Žil Alan Ngalamu Hipokrat, kome je ovo prvo glumačko ostvarenje, dok su u ostalim ulogama Selin Salet, francuska glumica, poznata po učešću u romantičnoj fantaziji Klinta Istvuda iz 2010. godine „U drugom životu“, u kom je delila kadar sa Metom Dejmonom, a koji je bio i u nominacijama za Oskara.

Saletova je takođe poznata i po ulozi u filmu „Marija Antoaneta“ iz 2006. godine, kao i „Kuća tolerancije“ iz 2011, koji je dobitnik 6 nagrada i vlasnik 11 nominacija za prestižne filmske nagrade.

Autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah koji je zapažen i po ulozi u poslednjem Džejms Bondu „Nije vreme za umiranje.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike