Vera Čukić za 24sedam: Sada sam korak bliže mom Gordanu

23.05.2022

18:45

0

Naša glumačka diva iskreno govori o svojoj karijeri i velikoj radosti i emocijama koje joj je donelo priznanje "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke

Vera Čukić za 24sedam: Sada sam korak bliže mom Gordanu
Vera Cukic - I Bog stvori kafansku pevacicu (1972) - Copyright Vera Čukić Promo/Fond Fototeke Jugoslovenske kinoteke

Naša filmska, pozorišna i televizijska glumica, Vera Čukić, dobitnica je najvišeg priznanja Jugoslovenske kinoteke "Zlatni pečat". Nagradu je dobila za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti, a biće joj uručena 6. juna, na Dan ove značajne kulturne institucije.

- Mnogo se radujem ovoj nagradi - kaže iskreno Vera Čukić za 24sedam, a potom nastavlja:

- Baš sam se iznenadila, ja sam mislila da je vreme nagrada za mene prošlo. Prvo je iznenada prošle godine došao Pečat Narodnog pozorišta Beograda za doprinos u pozorištu, a potom i priznanje Jugoslovenske kinoteke za oblast filma - kaže naša glumačka diva koju ju je vest o priznanju zatekla, iako je ostavila "zlatni pečat" u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma svojim ulogama u više od 20 filmova, 15 velikih serija i nebrojeno mnogo pozorišnih rola.

Vera Čukić Promo/Fond Fototeke Jugoslovenske kinoteke
 

Međutim, razlog zbog čega se najviše raduje ovom priznanju je emotivne prirode.

- Pedesetih godina prošlog veka, moj otac Milorad I. Čukić, kako je voleo da se potpisuje, dobio je zadatak da, kao generalni sekretar udruženja filmskih distributera zajedno sa Ratkom Dovijanićem, direktorom Jugoslavija filma, otputuje u Pariz i Madrid. Trebalo je da iz Francuske i Španije, vrate snimljeni materijal koji je tokom Drugog svetskog rata odnesen iz naše zemlje - ispričala je glumica, i dodala da su oni to uspeli u veoma teškim posleratnim godinama, kada nije bilo lako izaći iz zemlje.

Njen otac je tada, u znak zahvalnosti, dobio od Jugoslovenske kinoteke priznanje i knjigu o filmskom reditelju Sergeju Ajzenštajnu.

- Moj otac je smatrao da je Jugoslovenska kinoteka jedna od najznačajnijih institucija, da čuva filmsko blago od prolaznosti vremena i čuva nas onakvi kakvi smo bili - kaže glumica, koja se tog događaja seća kao devojčica, a danas je, sedamdeset godina kasnije, i ona dobitnica priznanja Jugoslovenske kinoteke, jedne od najboljih na svetu.

Promo
 

Međutim, tu je još jedan emotivan razlog, zbog kojeg je naša glumica, vest o dobijanju "Zlatnog pečata" prihvatila kao veliku radost.

- Ovo priznanje je pre nekoliko godina dobio i moj Gordan, koji je ugradio kamen temeljac u našu kinematogarfiju sa svoja 54 umetnička filma, mnogim serijama i dramama za televiziju. Sada sam jedan korak bliže njemu. Zahvalna sam žiriju i Kinoteci - kaže naša glumica.

Sebe je uvek najviše doživljavala kao pozorišnu glumicu iako je počela veoma rano da se bavi glumom. Sa 15 godina pojavila se u filmu "Kroz granje nebo" u režiji Stoleta Jankovića.

- Naradila sam se, nauživala i ni za čim ne žalim - kaže naša glumica i dodaje:

- U pozorištu i na filmu odigrala sam sve što mi je pripadalo. Bilo je uloga koje su bile napisane za mene pa ih ja  ipak na kraju nisam odigrala. Gordan je u filmu "Gospodin Foka" pisao ulogu za mene ali je reditelj Aca Đorđević izabrao Nedu Spasojević, koja je to fantastično odigrala - priseća se Vera Čukić, bez ikakve zavisti.

YouTube/yugosound
 

Ova glumica je uvek sa sobom nosila određenu dozu tajanstvenosti, sa setom u očima. Ipak za sve ove godine uspela je da sačuva prepoznatljiv širok i vedar osmeh na licu.

- Život uvek ostavi traga na čoveku. Nikada nisam imala neku posebnu nameru da ostavim neki utisak. Jedino što sam želela je da izvučem ono najbolje iz sebe - zaključuje umetnica koja je bila svedok onog vremena kada je Atelje 212 bio svetska avangarda, a potom se u Narodnom pozorištu našla i u velikom Šekspiru, ali i ništa manje zahtevnom Bori Stankoviću kao Sofka u "Nečistoj krvi".

Takođe, jedna od naših najlepših glumica pred kamerom uspela je da oživi niz vrlo različitih karaktera na filmu, a gledaoci će moći u to da se uvere i u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će biti organizovana retrospektiva njenih filmova. 

Vera Čukić Promo/Fond Fototeke Jugoslovenske kinoteke
 

Među njima su neke od njenih najznačajnijih uloga - u trileru „Nož“ (1967) Živorada Mitrovića, komediji „Imam dve mame i dve tate“ (1968) Kreše Golika, drami i romansi „I Bog stvori kafansku pevačicu“ (1972) Jovana Živanovića, socijalnoj drami „Dnevnik uvreda 1993“ (1994) Zdravka Šotre.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike