Srpsko-danskoj glumici Danici Ćurčić Plaketa Jugoslovenske Kinoteke: Umetnica koja pomera granice

06.03.2022

14:00

0

Naša glumica sa karijerom u Evropi, uveliko je poznata po ulozi u Netfliksovoj danskoj hit-seriji "Equinox"

Srpsko-danskoj glumici Danici Ćurčić Plaketa Jugoslovenske Kinoteke: Umetnica koja pomera granice
fest_danica_curcic_plaketa_05032022_0013 - Copyright ATAImages/ Amir Hamžagić

Srpsko-danska glumica Danica Ćurčić dobitnica je prestižne Plakete Kinoteke, koju joj je juče uručio umetnički direktor Festa i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Dramska umetnica je na 50. Festu predstavila svoj prvi srpski film u kome je učestvovala - “Mrak” Dušana Milića, gde je uz Slavka Štimca, igrala u potresnoj psihološkoj drami na ivici horora, smeštenoj na Kosovo i Metohiju u vreme pogroma 2004. godine.

- Hvala od srca Kinoteci, Festu, Jugoslavu Panteliću, ovo je zaista nenormalna čast, nemam reči, nisam mogla ni sanjati ovako nešto - puna uzbuđenja je bila uspešna evropska glumica srpskog porekla.

Umetnica se zahvalila i producentkinji filma "Mrak" - Snežani van Houvelingen iz Srbije koja ju je otkrila u Danskoj, kao i režiseru Dušanu Miliću "na sjajnom radu i što me je izabrao za ovu ulogu u odličnom filmu".

Foto: Tanjug Rade Prelić
 

- Mnogo sam ponosna da mi je baš film "Mrak" prvi na srpskom jeziku. Volela bih da ovu plaketu posvetim mom tati Mihajlu Ćurčiću, koji je na žalost preminuo pre godinu dana, a znam da bi bio mnogo ponosan. I ja sam mnogo ponosna što delim dve kulture i imam priliku da radim u Danskoj, a sada i u Srbiji, gde se nadam da ću i nastaviti snimanje - zaključila je Danica Ćurčić.

Naša glumica sa karijerom u Evropi, uveliko je poznata po ulozi u Netfliksovoj danskoj hit-seriji "Equinox" (2020) o misterioznom nestanku maturanata nakon proslave poslednjeg dana škole, a takođe na Netfliksu je aktuelna sa triler serijom "The Chestnut Man" (2021).

Jugoslav Pantelić je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici kao direktor Jugoslovenske Kinoteke, iskoristi prisustvo glumice Danice Ćurčić u Srbiji da joj uruči plaketu Kinoteke.

Foto: Promo/Fest
 

- Danica je izuzetna glumica našeg porekla koja pomera granice u najboljem smislu te reči, kada je njena profesija u pitanju na matičnom danskom tržištu i mnogo šire od toga. Siguran sam da će Danica sve češće sarađivati sa srpskim filmskim stvaraocima, kao što je uloga u filmu “Mrak” Dušana Milića, što je tek početak njenog prisustva u srpskoj kinematografiji - rekao je Pantelić.

On je istakao da bi zaista voleo da u budućnosti srpska publika sve više gleda i sluša Danicu Ćurčić na njenom maternjem, srpskom jeziku.

- Dužnost srpskog filmskog arhiva Jugoslovenske kinoteke jeste da vodi računa o našim umetnicima po svetu gde god se oni nalaze, pogotovo kada je reč o takvom talentu koji ima naša glumica u Danskoj, Danica Ćurčić - zaključio je Pantelić.

Danica je pozorišna, filmska i televizijska glumica, rođena 27. avgusta 1985. godine u Beogradu, a sa samo godinu dana odlazi u Kopenhagen, glavni grad Danske, jer joj je otac dobio premeštaj u Jugoslovenskoj ambasadi.

Foto: Promo/Fest
 

Njen otac Mihajlo Ćurčić bio je dugogodišnji novinar i urednik Drugog programa i glavni i odgovorni urednik programa 202 Radio Beograda.

Bio je i predstavnik Turističkog Saveza Jugoslavije u Danskoj, u Kopenhagenu od 1986. godine, gde se preselio sa porodicom i tamo ostao po izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji.

Ona ima veoma uspešnu i zapaženu karijeru u Danskoj snimajući bioskopske filmove i televizijske serije, a radi intenzivno i u teatru - Danskom kraljevskom pozorištu.

Diplomirala je na Danskoj nacionalnoj školi pozorišta 2012. godine i odmah je bila angažovana u spomenutom teatru ostvarujući zahtevne i kompleksne uloge u komadima - “Lulu” Franka Vedekinda i “Ponovo rođenje Frankenštajna” kao muzičko-scenski spektakl, kasnije i “Romeo i Julija” Vilijama Šekspira.

Glumila je u popularnim uglavnom krimi i triler serijama - “Those who Kill” (2011) “Valander” (2013), sjajni “Most” (druga sezona, 2013), “Nobel” (2016), “Izmaglica” (The Mist, prema delu Stivena Kinga, 2017), “Ratnik” (2018), “The Seclusion Dogma” (2020), a igra i u najnovijoj seriji “Kraljevstvo” (2022).

Foto: Promo/Fest
 

Karijera dansko-srpske umetnice traje tek 10 godina, a već je odigrala skoro 40 uloga na filmu i televiziji, i još dosta na pozorišnoj sceni.


Debitovala je na filmskom platnu sa ostvarenjem “Over the Edge” (2012), a onda je nizala uloge na velikom i malom ekranu, kao što je i omladinski film “On the Edge” (2014).

Danica je dobitnik prestižne nagrade “Shooting Star” 2014. godine na 64. Berlinskom filmskom festivalu (istu nagradu su osvojili domaći glumci - Nikola Rakočević i Milan Marić), a laureat je i nagrade Danske asocijacije filmskih kritičara za Najbolju glumicu u filmu “Tiho srce” čuvenog režisera Bila Augusta (“Kuća čudnih duša”).

Tokom ove i naredne (2023) godine, produktivna glumica će se pojaviti u još četiri filma - “Sjalu”, “Sirin”, “Baby Pyramid” i “Ustyrlig”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike