Kako je nastajala izložba o prvoj srpskoj rediteljki: "Soja Jovanović - snovi u boji" na filmu

08.05.2022

09:00

0

Tu su i originalni kostimi iz filmova, dok posebnu atrakciju predstavlja umetnička instalacija visine devet metara

Kako je nastajala izložba o prvoj srpskoj rediteljki: "Soja Jovanović - snovi u boji" na filmu
soja_jovanovic_kinoteka_24022022_0033 - Copyright Izložba "Snovi u boji - Soja Jovanović" ATA Images/Mateja Stanisavljević

Stogodišnjicu rođenja prve srpske rediteljke dugometražnih igranih filmova, Sofije Soje Jovanović (1922–2002), Jugoslovenska kinoteka obeležava višemesečnom postavkom, multimedijalnom izložbom "Soja Jovanović - snovi u boji" autorke Irine Kondić, kustoskinje Jugoslovenske kinoteke.

Konačno je završen film koji prikazuje proces nastanka izložbe, kao i njeno otvaranje.

Izložba "Snovi u boji - Soja Jovanović" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Srećni smo što možemo da vas obavestimo da je film "Soja Jovanović - snovi u boji" posle malo više vremena potrebnog za montažu i obradu završen. Film predstavlja tzv. "mejking of" - proces nastanka i rad na postavci istoimene izložbe otvorene pre nešto više od mesec dana u Jugoslovenskoj kinoteci.

S obzirom da je ovo godina jubileja naše prve rediteljke igranog filma i da će izložba u Sojinu čast trajati još nekoliko meseci, važno nam je što imamo i video dokument o nastanku izložbe koji je deo trenda u svetu kada su ovako važne izložbe u pitanju - izjavila je tim povodom autorka izložbe.

Soja Jovanović Autor ilustracije Aleksa Gajić
 

Prema rečima Irine Kondić, osnovni deo izložbe u centralnom holu zdanja u Uzun Mirkovoj ulici čini podsećanje na sve igrane filmove koje je Soja Jovanović režirala: Sumnjivo lice (1954), Pop Ćira i pop Spira (1957), Diližansa snova (1960), Dr (1962), Put oko sveta (1964), Orlovi rano lete (1966), Pusti snovi (1968) i Silom otac (1969).

Prateća građa obuhvata plakate, fotografije, skice. Tu su i originalni kostimi iz filmova, dok posebnu atrakciju predstavlja umetnička instalacija visine devet metara koja spaja ilustracije Alekse Gajića s vremenskom linijom na kojoj je hronološki data biografija Soje Jovanović.

Izložba traje do 20. avgusta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike