Dramatični, vanvremenski i hiperrealni portreti: Radovi mladih umetnika od brutalnosti do metafizike (FOTO)

03.06.2022

13:00

0

Izložba "Pneuma" otvara se u Kući legata

Dramatični, vanvremenski i hiperrealni portreti: Radovi mladih umetnika od brutalnosti do metafizike (FOTO)
umetnost - Copyright "Prikrivene namere", Petar Mošić 24sedam/Promo/Jovana Jarebica

Izložba "Pneuma", koja objedinjuje radove više umetnika: Kristine Pirković, Petra Mošića i Marka Tubića biće otvorena u petak 3. juna u 19 časova u Kući legata.

- Sam naslov izložbe navodi na razmišljanje šta je to životna snaga, u čemu se ona ogleda, i kako je transponovana u likovnim delima. Vodeći se time, okupljena je grupa mlađih umetnika, koja na različite načine, kroz samorodne opuse - korespondira ovom temom - kaže o ovoj izložbi Maja Živanović, novinar i likovni kritičar.

Ona naglašava da je reč o troje mladih, a već prepoznatih i autentičnih slikara, koji se u svojim generacijama izdvajaju kao najuspešniji - Kristina Pirković, Marko Tubić i Petar Mošić.

"Prikrivene namere", Petar Mošić 24sedam/Promo/Jovana Jarebica
 

- Oni su individualnim i višeslojnim ikonografijama, koje počivaju na preciznom crtežu, našli svoje mesto na srpskoj likovnoj sceni - strpljivim, nenametljivim i predanim građenjem kreda, koji pratimo i čitamo...od telesnog, raščlanjenog i brutalnog, do duhovnog, vanpojavnog i metavremenskog. Neke od kompozicija su dramatične, druge uznemirujuće mirne. Nespokoj koji izazivaju u posmatraču - zapravo je pneuma - objašnjava likovna kritičarka.

"Cela", Marko Tubić 24sedam/Promo/ Marko Tubić
 

Njihovo angažovano slikarstvo, realnost koju ne želite da vidite ili izbegavate,kritički je promišljeno suočavanje sa problemima likovno viđenim iz drugog ugla. Za sve autore je zajednička izrazita preciznost građenja polja, sklad u kompoziciji, kao i arhetipska važnost.

Vizijama čovekovog stradanja jedinstvenog bestijarijuma hibridnih bića a opozitnog kolorita, Kristina Pirković prenosi duhovno u ovovremeno.

Drugačija telesnost osobenog preispitivanja i ličnih dijaloga, nije nepoznanica u opusu Marka Tubića. On stvara instinktivno, tražeći mesto individue naglašene samosvesti, koja se stalno preobražava. Nekoliko tema, kojima se ciklično vraća sublimišu igru svetla i tame, suštinu u duhovnosti kao i emotivna stanja iskazana u telesnom obliku i u stalnom pokretu.

"Vezovi" Petar Mošić 24sedam/Promo/Jovana Jarebica
 

Metafizičko je još jedna konstanta Markovog vitalizma - u kompozicijama savršenih formi, ali i transformisanih figura i portreta...ponekad monumentalnih i pročišćenih - a u poslednjim delima i fragmentarno raščlanjenih.

Petra Mošića intrigira savremeno, te je artikulisan u angažovanoj umetnosti, sagledavajući životno kroz različite društvene fenomene i etičke nedoumice. Ta stremljenja pratimo kroz cikluse... od odnosa prema deci, od brutalnog do prikrivenog... kao i specifične interakcije sa ugroženom prirodom i animalnim...u stalnoj igri mikro i makro odnosa.

"Bez naziva", Marko Tubić 24sedam/Promo/: Marko Tubić
 

Petrova dela su estetski pročišćena sa centralnom figurom i akcentovanim detaljima snažne simbolike. Nasuprot tome, hiperrealni portreti, često baroknog osvetljenja - metaforički su prikazi spiritualnog i fizičkog prosvetljenja.

"Priča o igračkama", kristina Pirković 24sedam/Promo/: Vladimir Popović
 

- U eri u kojoj su ljudska bića nespremna da pruže sebe i ljubav, nesvesni toga da se tako postaje bolji čovek, da će im se tim činom pokrenuti ljudskost, empatija, brižnost i sve one lepe osobine koje su nestale ...ova postavka budi nadu da će se to promeniti, jer likovna dela ovo troje umetnika, ljudski su angažovana a jedino tako mogu da se skrenu tokovi vremena - zaključuje Maja Živanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike