„Umetnici.Sad“: Jedinstven konkurs Evropske prestonice kulture

26.05.2022

15:30

0

Rok za prijavu je najkasnije do 24. juna u 15 časova

„Umetnici.Sad“: Jedinstven konkurs Evropske prestonice kulture
umetnici_sad - Copyright Promo/Evropska prestonica kulture

Jačanje umetničke scene kroz doprinos vidljivosti mladih i neafirmisanih umetnika i tema glavni je cilj javnog konkursa „Umetnici.Sad“ koji je pokrenula Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a koji po prvi put obuhvata umetnike i umetnice iz cele Srbije.  

Sa idejom da se podignu kapaciteti umetničke scene te da se ona podstakne na umrežavanje i povezivanje s umetnicima i umetničkim kolektivima iz zemlje, Evrope i sveta, ovaj javni konkurs za podršku umetnicima u 2022. godini odnosi se na projekte koji će biti odabrani i realizovani u okviru programskog luka „Kaleidoskop kulture“, od 1. septembra do 10. oktobra 2022. godine.  

Promo/Evropska prestonica kulture
 

„Kaleidoskop kulture” jedan je od dva programska luka Evropske prestonice kulture zahvaljujući kom je, uz „Doček“, Novi Sad dobio i Nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u novembru 2021. godine u Drezdenu.

To su takođe i jedina dva, od osam programskih lukova, koji se realizuju već pet godina unazad i pretenduju da ostanu legat gradu i nakon titule.

Kako „Kaleidoskop kulture“ predstavlja celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, tako obuhvata i najrazličitije vrste umetnosti, podeljene tokom pet nedelja, pa će tako kroz javni konkurs biti podržani projekti iz oblasti: scenske, izvođačke, likovne, vizuelne, primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture, audio-vizuelnog i digitalnog stvaralaštva i multimedija, književnosti i literature, ulične umetnosti i drugih.  

Katedrala u Novom Sadu Foto: NSEPK V. Veličković
 

Javni konkurs je namenjen umetnicima, studentima, kulturnim radnicima starosti do 35 godina sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije, koji će svoje umetničke radove/ programe prezentovati u prostorima mreže kulturnih stanica, Kreativnom distriktu i na „Novim mestima” - malim, urbanim, javnim celinama u Novom Sadu.

Rok za prijavu na javni konkurs je najkasnije do 24.6.2022. godine do 15:00 časova.  

Više detalja o javnom konkursu, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja može  se pronaći na sajtu Evropske prestonice kulture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike