Kanski festival počinje večeras: Povratak glamura, poljubaca i zagrljaja na Kroazetu

17.05.2022

11:45

0

Ipak, onog po čemu je prepoznatljiv, fantastičnih žurki koje se prepričavaju godinama, biće u mnogo manjem broju

Kanski festival počinje večeras:  Povratak glamura, poljubaca i zagrljaja na Kroazetu
Kan - Copyright Profimedia

Možda još uvek ne znamo ko će osvojiti toliko dragocenu Zlatnu palmu ali ono što sigurno znamo je o čemu će se najviše pričati na Filmskom festivalu u Kanu i to onom jubilarnom sedamdesetpetom koji počinje večeras.

Tom Kruz, šokantne scene iz filma "Zločini budućnosti", biografska priča o Elvisu Presliju, izbacivanje ruskih autora iz zvaničnog programa, su samo neke od vodećih tema ovogodišnjeg festivala u Kanu.

Konačno posle prošlogodišnjeg izdanja održanog u julu zbog epidemije, posetioci festivala i filmske zvezde vraćaju se na tradicionalno vreme u maju. Prvi put od početka epidemije neće biti zdravstvenih ograničenja. Dozvoljeni su poljupci i zagrljaji na neizbežnom crvenom tepihu.

Kanski festival 2021/Profimedia
 

Ipak, onog po čemu je festival prepoznatljiv, fantastičnih žurki koje se prepričavaju godinama, biće u mnogo manjem broju.  

- Biće drugačije nego ikada ranije - kaže Tom Bernar, kopredsednik kompanije Soni pikčers i dugodišnji gost Kana.

Jubilarni 75. festival u Kanu otvara zombi komedija francuskog reditelja Mišela Azanavisijusa "Cuts!". Prvobitni naziv bio je "Z", ali je reditelj odlučio da promeni naziv zbog "simboličnog naboja" slova Z od početka rata u Ukrajini.

Kan 2021 Promo/ Jugoslovenska kinoteka
 

Reditelj Ruben Ostlund koji se ove godine vraća sa društvenom satirom "Trougao tuge", nastavkom filma "Kvadrat" (2017), dobitnika Zlatne palme, nada se da su najgori dana iza festivala.

- Nadajmo se da će se sada vratiti normalan Kan. To je apsolutno fantastično mesto za svakog filmskog stvaraoca. Osećate se kao da privlačite pažnju celog sveta. Jedva čekam da čujem buku ljudi koji pričaju o različitim filmovima. Uvek se nadate da pričaju baš o vašem - izjavio je za svetsku agenciju AP.

Uma Turman, Kan 2011/Profimedia
 

Kako ističe AP Kan je uspeo da od svog osnivanja 1946. godine opstane kao "maksimalistički spektakl koji stavlja svetsku kinematografiju i glamur Azurne obale u centar pažnje".

Ove godine festival će biti u znaku sukoba u Ukrajini, a organizatori su zabranili autorima iz Rusije prisusutvo na Kroazeti.

Kanski festival večeras otvara novi film Mišela Azanavicijusa "Rez", koji će biti prikazan van konkurencije, kao i dva dugo i dugoiščekivana filma - biografska priča "Elvis" Baza Lurmana o kralju roka i nastavak kultnog hita "Top gan: Maverik".

Ovogodišnji Kan svakako će obeležiti prisustvo planetarne zvezde Toma Kruza i njegov dolazak na crveni tepih kao i ostatka ekipe nastavka filma "Top Gan". Takođe u okviru festivala biće organizovana retrospektiva filmova ove holivudske zvezde.  

Tom Kruz Profimedia
 

- San svakog reditelja je da jednog dana ode u Kan. A da odete tamo sa Kruzom i sa ovim filmom, da ga prikažete i budete deo retrospektive koju će prirediti, to se dešava samo jednom u životu - izjavio je reditelj filma "Top Gan: Maverik" DŽozef Kosinski.

Jedan od najšokantnijih filmova i jedan od favorita za osvajanje Zlatne palme je film "Zločini budućnosti", Dejvid Kronenbergov veliki povratak hororu i naučnoj fantastici.

Zanimljivo je da je kanadski reditelj izjavio da očekuje da će neki gledaoci već u prvih pet minuta njegovog filma biti toliko zgroženi njegovim sadržajem da će napustiti bioskopsku salu.

Glumac Forest Vitaker, poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera u filmu “Ptica”  Klinta Istvuda, dobitnik je ovogodišnje počasne Zlatne palme.

Džodi Foster, Kan 2021/Profimedia
 

Francuski glumac Vensan Lendon je ovogodišnji predsednik žirija.

Za Zlatnu palmu ove godine će se takmičiti 21 film.

Nagrada Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, prema tradiciji, se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbeđenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Iako je podložan mnogim kritikama Kan i dalje ostaje lakmus papir za ono najbolje u bioskopu što ćemo gledati tokom godine, zaključuje agencija AP.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike