Kanski festival u punom sjaju: Unuka Elvisa Preslija predstavlja svoj prvi film

18.04.2022

08:01

0

75. filmsku smotru otvoriće novo ostvarenje Mišela Azanavisijusa, zombi komedija pod nazivom "Z"

Kanski festival u punom sjaju: Unuka Elvisa Preslija predstavlja svoj prvi film
profimedia-0435493827 - Copyright Kanski festival/Profimedia

Najspektakularnija filmska smotra na svetu - Kanski festival, posle jednog otkazivanja, a zatim i pomeranja na letnji termin zbog pandemije, ove godine se po 75. vraća se u punom sjaju, sa publikom i slavnim gostima koji će od 17. do 28. maja šetati čuvenom Kroazetom.

Kanski festival/ Profimedia
 

Festival će otvoriti novi film Mišela Azanavisijusa, zombi komedija pod nazivom "Z", koji će biti prikazan van konkurencije, kao i dva ranije najavljena i dugoiščekivana filma - biografska priča "Elvis" Baza Lurmana o kralju roka i nastavak kultnog hita "Top gan: Maverik".

Film koji je proslavio Toma Kruza imaće svetsku premijeru drugog dana festivala, kada će biti upriličen i omaž slavnom holivudskom glumcu.

Profimedia
 

Za "Zlatnu palmu" nadmetaće se 18 filmova, među kojima su poznata rediteljska imena i veliki broj povratnika na Kanski festival.

Na Kroazetu dolaze raniji dobitnici "Zlatne palme" sa novim filmovima - Japanac Koreeda Hirokazu (Broker), rumunski reditelj Kristijan Munđiju (RMN), belgijska braća Darden (Tori i Lokita) i njihov švedski kolega Ruben Ostlund (Triangle of Sadness).

U konkurenciji su još i Dejvid Kronenberg, Arno Deplašan, Jerži Skolimovski, Ali Abasi, Džejms Grej, Tarik Saleh, Lukas Dont, Park Čan-Vuk, Sajed Rustaje i Mario Martone.

Iz Rusije stiže i novi film reditelja Kirila Serebrenikova koga u Kanu najavljuju kao "žrtvu ruskog režima".

Kanski festival 2021/Profimedia
 

Poslednjih godina Kanski festival je žestoko kritikovan jer su rediteljke bile gotovo nevidljive u konkurenciji. Iako je umetnički direktor Tjeri Fremo još pre dve godine najavio promene rekavši da će u Kanu reditelji i rediteljke biti ravnopravni to se ni ove godine nije desilo, pa se u trci za "Zlatnu palmu" nalaze samo tri žene - Keli Rajhart (Showing Up), Kler Deni (Stars at Noon) i Valerija Bruni Tedeski (Forever Young).

U nedavno uvedenim i prilično zbunjujućim kategorijama "Kanskih premijera" i "Specijalnih projekcija" (takođe van konkurencije), naći će se filmovi Marka Belokija, Itana Koena, Olivije Asajasa, Ukrajinca Sergeja Loznice...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riley Keough (@rileykeough)

 

Zanimljivo je da će, dok publika bude gledala Lurmanovu filmsku biografiju Elvisa Preslija, njegova unuka, glumica Rajli Kio, u sekciji "Izvestan pogled" predstaviti svoj rediteljski debi pod nazivom "Zver".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike