24sedam u Pragu kod Lenonovog zida: Jedinstveno mesto na kojem se oseća magija i duh Bitlsa (FOTO/VIDEO)

08.05.2022

18:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Posebna atmosfera pretvara dolazak u autentični doživljaj bez obzira na to koji jezik govorite i sa koje strane sveta dolazite

24sedam u Pragu kod Lenonovog zida: Jedinstveno mesto na kojem se oseća magija i duh Bitlsa (FOTO/VIDEO)
IMG-e6d8d10af76a9d1bb606a52da5162e5f-V - Copyright Lenonov zid Foto: Dejan Ćirić

Lenonov zid u Pragu je jedinstvena atrakcija koju svakodnevno posećuje veliki broj turista iz celog sveta, kako generacije koje su odrastale uz Bitlse, tako i mlađe što dokazuje koliko uticaj ovog kultnog benda, ali i samog Džona Lenona, traje i danas.

Smešten u maloj, mirnoj ulici nedaleko od samog centra grada, Lenonov zid predstavlja posebno mesto koje simbolizuje slobodu, ljubav, bunt i uticaj jednog velikog umetnika čiji su život i karijera, ali i tragična smrt postali svetski fenomen.

Posebna atmosfera pretvara dolazak na ovo mesto u autentični doživljaj jer bez obzira na to koji jezik govorite i sa koje strane sveta dolazite, osećaj je isti.

Lenonov zid Foto: Dejan Ćirić
 

Imate utisak da će vas sa druge strane zida sačekati legendarna liverpulska četvorka i odsvirati koncert koji se ne zaboravlja.

Grafiti, poruke, crteži, Lenonove pesme, ljubavne priče ispričane kroz samo par rečenica, potpisi posetilaca sa svih strana planete i još mnogo toga u eksploziji jarkih boja predstavljaju svojevrsno slikarsko platno na kome se može videti i pročitati sve ono što je činilo prošlost i što čini sadašnjost, bez cenzure i zabrane.

Lenonov zid Foto: Dejan Ćirić
 

One na kojima je boja još uvek sveža pozivaju na prestanak rata u Ukrajini, druge slave ljubav i muziku, treće pozivaju na promenu sveta na bolje. 

I to je samo deo onoga što ovo umetničko delo čini posebnim i koje vredi posetiti kad dolazite u grad koji svojom lepotom oduzima dah.

Lenonov zid Foto: Dejan Ćirić
 

Ova turistička atrakcija je zapravo simbol praške hipi zajednice.

Prvobitno, Zid je bio poznat kao “Zid plača”, gdje bi lјudi dolazili i izražavali svoje nezadovoljstvo vlastima. Za vreme komunizma, pop pesme sa Zapada, poput onih koje su pevali Bitlsi, nisu bile poželjne. Muzika koju je predvodio Džon Lenon predstavlјala je slobodu i plenila je maštu omladine Praga.

Lenonov zid Foto: Dejan Ćirić
 

Zid dobija ime po Džonu Lenonu 8. decembra 1980. godine, nakon njegovog ubistva, kada je nepoznati umetnik naslikao portret poznatog muzičara, zajedno sa nekim stihovima, nakon čega su lјudi tu dolazili da oplakuju njegovu smrt i proslave sve ono za što se zalagao.

Od tada, Zid postaje dom mnogih grafita, tekstova pesama Bitlsa i drugih poruka vezanih za lokalne i globalne teme. Neki kažu da je Lenonov zid u Pragu ekvivalent Berlinskom zidu. Danas, Lenonov zid je simbol lјubavi, mira i slobode govora.

Poslednji put u žižu svetske javnosti Lenonov zid došao je 2014. godine, kada je prefarban uz poruku "Zid je gotov!".

Lenonov zid Foto: Dejan Ćirić
 

Odgovornost za ovo je  preuzela je grupa studenata likovnih umetnosti koja se u svojoj poruci pozvala na Lenonov stih iz pesme "Happy Xmas (War is Over)".

Grupa, koja je sebe nazvala "Praška služba", objasnila je da je to učinila u znak obeležavanja 25-godišnjice "Plišane revolucije", kojom je zbačen komunistički režim u Češkoslovačkoj, i kako bi se obezbedio "prazan prostor za nove poruke nove generacije".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike