„Želim da me poljubiš u dupe, ako se rekord na top listama ne dogodi“: Najveća muzička greška Džona Lenona

25.04.2022

18:22

0

Naziv pesme “Woman Is the Nigger of the World” inspirisan je izjavom Joko Ono

„Želim da me poljubiš u dupe, ako se rekord na top listama ne dogodi“: Najveća muzička greška Džona Lenona
Copyright Profimedia

Džon Lenon je bio jedan od najplodnijih tekstopisaca svoje generacije, i kao član Bitlsa i kao solo umetnik, kasnije u svojoj karijeri. Iako je napravio mnogo hitova koji su univerzalno obožavani, neke od njegovih pesama su bile jako loše prihvaćene.

Nabolji dokaz za ovu tvrdnju je njegova, često preskočena u biografijama, pesma “Woman Is the Nigger of the World”.

Doslovno je napisao pesmu sa tim naslovom zbog čega su stvari postale loše. Zamišljena da bude o feminizmu i pravima žena, uglavnom inspirisana vremenom koje je proveo zajedno sa Joko Ono, Lenon je o pesmi govorio:

- Ova pesma je jedna od onih mnogih naših pesama koje su zabranjene. To je nešto što je Joko rekla 1968. godine. Trebalo mi je dve godine da “iskopam” tu njenu izjavu.

Profimedia
 

Sama Joko je kasnije objasnila:

- Kada sam otišla u London i sastala se sa Džonom, to je bila najveća mačo scena koja se može zamisliti. Tada sam dala izjavu da su “žene ‘crnčuge’ sveta”.

Lenon je pesmu i njeno značenje opisao na sledeći način:

- Joko je bila duboko u procesu oslobođenja pre nego što sam je upoznao. Morala je da se probije kroz muški svet, svetom umetnosti u potpunosti dominiraju muškarci, tako da je bila puna revolucionarnog žara kada smo se upoznali. Nikada se nije postavljalo pitanje o tome. Morali smo da imamo odnos 50-50 ili nije bilo veze, brzo sam to naučio. Napisala je članak o ženama u kome je rekla: “Žena je ‘crnčuga’ sveta”.

Pesma je bila omražena od strane radio-stanica, dobila je pomešana mišljenja aktivista za građanska prava i nije dobila promociju od Applea za SAD. Njihov menadžer za promocije Pit Benet je javno izjavio da mrzi tu pesmu.

Joko Ono i Džon Lenon/ Youtube printscreen/ Yoko Ono
 

- Rekao sam mu da je neću promovisati. I onda mi Džon kaže: “Pa, ti si naš čovek za promociju, moraš da nas slušaš, mi te plaćamo.“

„Ja sam predsednik Apple-a Džone, nije me briga kakva je priča, ne želim pesmu i neću je promovisati. Ako mi se ne sviđa, neću je promovisati“, odgovorio je Benet.

“Reći ću ti nešto - ja ću je promovisati, a ako stignem do broja jedan, to znači da ti nisi broj jedan u poslu”, rekao je Lenon.

“Džone, imaš dogovor… ali ako se rekord na top listama ne dogodi, želim da me poljubiš u dupe i udvostručiš moju platu i troškove.“

“Imamo dogovor… ali ja ću je učiniti brojem jedan”, tvrdio je Lenon.

Bitlsi / Profimedia
 

Da li je šok što pesma definitivno nije dostigla broj jedan? Nije. Prilično loše osmišljena, s očiglednom dozom neukusa i poređenjem manjinskih grupa na veoma grub način, doprineli su da ova pesma brzo ode u zaborav.

Singl je takođe u potpunosti otkazan u Velikoj Britaniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike