Joko Ono: Omražena i tajanstvena Lenonova ljubav

18.02.2022

19:15

0

Mnogi su smatrali da je ona direktni krivac za raspad "Bitlsa"

Joko Ono: Omražena i tajanstvena Lenonova ljubav
Copyright Youtube printscreen/ Yoko Ono

Joko Ono, čini se, ceo život provodi u senci Džona Lenona. Iako je ovaj čuveni član Bitlsa ubijen davne 1980. godine, većina ovu japansku umetnicu povezuje isključivo sa slavnom legendom. I upravo je baš Džon Lenon izgovorio rečenicu za koju mnogi vezuju njen život i umetnost kao za ”najpoznatiju nepoznatu umetnicu u svetu”.

Profimedia
 

Joko Ono je rođena 18. februara 1933. godine, u Tokiju i danas puni 89 godina. Za razliku od Bitlsa i Lenona bila je prilično “omražen lik”od strane fanova.

Mnogi su smatrali da je ona direktni krivac za raspad Bitlsa. Međutim, Pol Makartni, takođe bivši član legendarne grupe, je u jednom intervjuu pre desetak godina priznao da nije voleo njeno prisustvo u studiju ali da ona nikako nije kriva za raspad grupe.

- Ona sigurno nije rasturila grupu, grupa se već sama raspadala - izjavio je tada Makartni.

On je rekao i da je Joko Ono usmerila Lenona ka avangardi, bez čega on ne bi napisao pesme poput “Imagine”.

- Mislim da to ne bi učinio da nije bilo Joko, tako da nju ne mogu ni za šta da krivim. Kada je ona naišla, deo njene privlačnosti je bila ta avangardna strana, njen pogled na svet, ona mu je pokazala drugačiji način života, koji je njemu bio veoma privlačan. Bilo je vreme da Džon ode i on bi otišao na ovaj ili onaj način – smatra Makartni.

Džon Lenon Profimedia
 

Joko Ono je 2017. godine i zvanično priznata kao koautorka legendarne pesme “Imagine”.

U intervjuu iz 1980. godine, ponovo odštampanom u knjizi “Zamisli Joko Ono”, Lenon priznaje da je ona bila jednako zaslužna za nastanak „Imagine".

- Znam da je pomogla u nastanku većeg dela teksta, ali nisam bio dovoljno velik čovek da joj priznam te zasluge - izjavio je Lenon.

Slavni muzičar i Joko Ono su inspirisali jedno drugo još od njihovog prvog susreta

Lenon je 1966. godine otišao na pretpremijeru predstave Ono u galeriji Indika u Londonu i želeo je da pruži svoj doprinos za delo nazvano "Ukucaj ekser".

- Oduvek sam sanjao da upoznam umetnicu u koju bih se zaljubio. Još od umetničke škole – govorio je slavni Bitls.

Aleksandra Munro, viši kustos Gugenhajm muzeja iz Njujorka je za Gardijan izjavila da je Joko muzičarka i pesnikinja.

- Ona je mirovna aktivistkinja, umetnica performansa i konceptulani umetnik i bila je udata za Džona Lenona - kaže Munro.

Ona tvrdi da je Joko prva umetnica koja je 1964. godine stavila jezik na zid i pozvala gledaoca da završi delo. Prema njenim rečima to je bio radikalni potez u umetnosti šezdesetih godina prošlog veka.

- Ona zaista veruje u ljubav kao transformativnu energiju u svetu i to je njena vera - smatra Munro.

Joko Ono je rođena u bogatoj porodici. Njen otac je bio bankar i za vreme Drugog svetskog rata bio je zatvoren u koncetracionom logoru u Sajgonu.

Nakon rata njena porodica se preselila u Njujork gde je studirala na koledžu Sarah Lawrence, a 1956 . godine se udala za kompozitora Toshi Ichiyanagi. U to vreme otkrivala je njujoršku umetničku scenu.

Nakon kraha braka sa kompozitorom udala se za producenta i promotera umetnosti Anthony Cox-a, sa kojim je dobila ćerku Kyoko.

Joko Ono Profimedia
 

Ključno delo je bila njena knjiga “Grejpfurt” objavljena 1964. godine gde su umetnička dela okarakterisana kao “setovi upustva” i to je bio prvi pravi primer njene konceptualne umetnosti.

Još jedno značajno delo iz ovog perioda je “Iseci komad” gde je publiku pozvala da uzme makaze i iseče njenu odeću dok je ona sedela tiho i mirno. Performans je ponovila 2003. godine u Parizu.

Kasnije se ispostavilo da će poznanstvo sa Džonom Lenonom trajno obeležiti njihove živote.

Lenon i Ono venčali su se 20. marta 1969. godine na Gibraltaru, a medeni mesec proveli su u Amsterdamu gde su i nastale fotografije i spot u krevetu pod nazivom "Bed in for Peace" kojim su zagovarali ideju mira u svetu.

Njihov sin Šon rodio se 1975. godine. Džon Lenon je 1980. godine ubijen u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Ubistvo je počinio Mark Dejvid Čepmen. On je pucao u Lenona pištoljem iz neposredne blizine, a Joko je bila svedok ubistva.

Joko Ono Profimedia
 

Umetnički rad Joko Ono imala je prilike da upozna i naša publika i da na Oktobarskom salonu 2018. godine bude deo njenog performansa.

Ona je tada pozvala sve žrtve rodnog nasilja da budu deo projekta "Buđenje".

"Instalacija "Buđenje" nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati", napisala je tada Joko Ono.

Ona je danas izuzetno aktivna na društevnoj mreži Tviter.

- Ja sam umetnik, a ne zabvaljač. Zabavljate ljude da biste im pružili radost. Daješ umetnost ljudima da je žvaću - jedna je od njenih poslednjih objava na ovoj društvenoj mreži.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike