Revolucionarni crtež Mikelanđela na aukciji: Vrednost i do 30 miliona evra (FOTO)

07.04.2022

16:00

0

Prikaz ljudskog tela koji je kasnije postao važan u njegovim skulpturama

Revolucionarni crtež Mikelanđela na aukciji: Vrednost i do 30 miliona evra (FOTO)
Mikelanđelo Buonaroti - Copyright Profimedia

Crtež bi, pre aukcije koja će se održati 18. maja u Parizu, trebalo da bude  izložen u Hongkongu i u Njujorku.

Aukcijska kuća Christie's objavila je da će naredni mesec ponuditi jedan od retkih Mikelanđelovih crteža, koji je otkriven 2019. godine. Kako se navodi, može da dostigne cenu od 30 miliona evra, piše Hina, a prenosi Index.hr.

Stručnjaci kažu da je crtež, jedno od ranih dela renesansnog italijanskog umetnika, prodat 1907. godine u Parizu kao delo za koje se veruje da spada Mikelanđelovoj školi.

Smatra se da je rani umetnikov crtež nastao krajem 15. veka i prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci Masaccia, jednog od prvih znamenitih slikara italijanske renesanse.

Naziv freske je "Petrovo krštenje neofita", a nalazi se u kapeli Brancacci u firentinskoj crkvi Santa Maria del Carmine.
Profimedia
 

- Mislim da je ovaj crtež jedno od najuzbudljivijih otkrića iz segmenta crteža starih majstora nakon dugog vremena - rekao je Stajn Alstens, voditelj međunarodnog odeljenja za crteže starih majstora u britanskok aukcijskoj kući Christie's i dodaje:

- Pokazuje revolucionaran aspekt Mikelanđelovih dela, prikaz ljudskog tela koji je kasnije postao važan u njegovim skulpturama, a pritom mislim na Davida, ali i na mnoge likove koje je naslikao Sikstinskoj kapeli - rekao je Alstens.

Mikelanđelo Buonaroti/ Profimedia
 

Crtež je proglašen francuskim nacionalnim blagom, što je onemogućilo njegovu prodaju izvan zemlje. Ipak, francuska vlada je nedavno uklonila tu oznaku, dopustivši da se ponudi kolekcionarima u celom svetu, objavio je Christie's.

Crtež bi, pre aukcije koja će se održati 18. maja u Parizu, trebalo da bude  izložen u Hongkongu  i u Njujorku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike