Iz tame Vatikana na četiri metra od očiju: Sve tajne „Mikelanđelove Sikstinske kapele“ (FOTO)

28.10.2021

09:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Proslavljene scene velikog majstora se na ovoj izložbi nalaze u visini očiju, u originalnoj veličini, te je moguće posmatrati i analizirati sve zamršene detalje kompleksnog i slojevitog remek-dela

Iz tame Vatikana na četiri metra od očiju: Sve tajne „Mikelanđelove Sikstinske kapele“ (FOTO)
Sistinska kapela - Copyright Facebook/SistineChapelExhibition

U zanimljivom umetničkom prostoru Cannon Factory u Londonu (na adresi Ashley Road, nedaleko od metro stanice Tottenham Hale), ovog oktobra otvorena je impresivna izložba „Mikelanđelova Sikstinska kapela“.

Reč je o postavci koja predstavlja remek-delo velikog majstora renesanse, uz pomoć razvijenih, novih tehnologija. Slike iz Sikstinske kapele u Rimu reprodukovane su na jedinstven način, korišćene su licencirane fotografije visoke rezolucije. Posebna tehnika štampanja verno dočarava izgled originala, pored svake slike nalazi se objašnjenje, a dostupni su i audio vodiči kroz izložbu.

Facebook/SistineChapelExhibition
 

Mikelanđelove proslavljene scene se na ovoj izložbi nalaze u visini očiju, u originalnoj veličini, te je moguće posmatrati i analizirati sve zamršene detalje kompleksnog i slojevitog remek-dela. Na udaljenosti od samo četiri metra mogu se proučavati kolorit, detalji, potezi četkicom i način slikanja, struktura čitave kompozicije.

Posebno zanimljivo je izbliza pogledati Stvaranje Adama, jedan od najpoznatijih detalja sa tavanice Sikstinske kapele.

Adam je predstavljen u opuštenom ležećem položaju sa ispruženom levom rukom koja se približava ispruženoj ruci Boga. Pre Mikelanđela, Bog je uglavnom predstavljan kao ruka koja prolazi kroz oblake i uperena je prema zemlji, piše City magazine. Mikelanđelo je bio prvi koji je Boga prikazao u obliku čoveka mišićavog tela, sa licem uokvirenim dugom belom bradom. Njegov ispruženi kažiprst izgleda kao da bi se svakog trenutka mogao pomeriti. A jednostavna struktura slike simbolizuje poreklo čovečanstva, kao i božansko osećanje prvog čoveka.

Facebook/SistineChapelExhibition
 

Velika putujuća izložba „Mikelanđelova Sikstinska kapela“ jedinstveni je i originalni poduhvat koji omogućava zainteresovanim ljubiteljima umetnosti da sagledaju u celini veličanstveno delo - i onima koji su ga već videli u Rimu, i onima koji nisu imali priliku da ga vide uživo.

Sikstinska kapela (Cappella Sistina), је najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, zvaničnoj rezidenciji papa u Vatikanu. Kapela se nalazi u okviru Vatikanskog muzeja, i čuvena je po svojoj arhitekturi i fresko dekoraciji - pored Mikelanđela oslikali su je Rafael, Bernini i Botičeli. Mikelanđelo je od 1508. dо 1512. oslikao 1100m² tavanice Sikstinske kapele.

Na velikim zidnim površinama renesansni genije je razmahnuo svoj raskošni talenat. Guste kompozicije imaju za temu događaje iz Starog i Novog zaveta, od priče o stvaranju čoveka do Strašnog suda.

Facebook/SistineChapelExhibition
 

Veliki umetnik je najpre želeo da uradi mauzolej za papu Julija II (budući da je sebe percipirao kao skulptora), ali je ipak pristao da oslika kapelu. Papa Julije II je prvobitno želeo da tema bude Dvanaest apostola, ali se Mikelanđelo odlučio za složenu plafonsku fresku sastavljenu od brojnih različitih scena.

Slike na tavanici Sikstinske kapele, i njihov raspored, kao i način komponovanja umetničke teme, oduvek su bili intrigantni. Slavni umetnik jeste naslikao priču o stvaranju, ali na svoj način. U kompoziciju je uvrstio i scene iz Nojevog života, razne dodatne biblijske scene, predstave sibila (antičkih proročica). Mikelanđelo je radio na oslikavanju četiri i po godine (radovi su završeni 1512), a dvadeset godina kasnije, 1536, ponovo se vratio u Rim, na poziv Klementa VII, naslednika pape Julija II. On ga je, naime, angažovao da uradi redizajn oltarskog zida Sikstinske kapele. Mikelanđelo je tada čitavih pet godina, do 1541, stvarao Strašni sud - kompoziciju sa Isusom u centru kao velikim sudijom koji razdvaja čovečanstvo na odabrane i proklete.

Pixabay
 

Radove u Sikstinskoj kapeli je tokom vekova nagrizao zub vremena. Novi sjaj donela im je sveobuhvatna restauracija tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Obnova je otkrila bogatstvo boja na zidnim i plafonskim freskama, i doprinela novom sagledavanju renesansnog remek-dela.

Izložba „Mikelanđelova Sikstinska kapela“ realizovana je zahvaljujući digitalnim tehnologijama i idejama SEE Global Entertainment, porodici kompanija koje su specijalizovane za globalne umetničke turneje. Postavka je do sada predstavljena širom sveta - u  Šangaju, Čikagu, Feniksu, Berlinu, Beču. Ove godine se, pored Londona, može videti u Los Anđelesu, Njujorku, Meksiko Sitiju i San Francisku.

Obilazak izložbe traje od 60 do 90 minuta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike