Mikelanđelova dela ostavljaju bez daha i nakon 400 godina: Gde se krije autoportet umetnika?

19.03.2022

12:03

0

Bez sumnje jedna od najuticajnijih ličnosti renesansne umetnosti, italijanski slikar i vajar i danas je jedan od najslavijih

Mikelanđelova dela ostavljaju bez daha i nakon 400 godina: Gde se krije autoportet umetnika?
Mikelanđelo Buonaroti - Copyright Profimedia

Mikelanđelo je jedan od retkih koji je još za života smatran najvećim, a do danas je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih u istoriji.

Bez sumnje jedna od najuticajnijih ličnosti renesansne umetnosti, italijanski slikar i vajar Mikelanđelo di Lodoviko Buonaroti Simoni do danas je, više od 450 godina od smrti, jedan od najslavnijih umetnika na svetu.

1. Tavanica Sikstinske kapele

Profimedia
 

Kada čujete - Mikelanđelo - delo koje vam verovatno odmah padne na pamet je umetnikova zadivljujuća freska na tavanici Sikstinske kapele u Vatikanu. Naručena od strane pape Julija II, nastajala je između 1508. i 1512. godine, freska prikazuje devet priča iz Knjige postanja i smatra se jednim od najvećih dela visoke renesanse.

2. David

David/Profimedia
 

Mikelanđelov David je verovatno najpoznatija skulptura na svetu.

Vajana je tri godine, a kada ju je započinjao Mikelanđelo je imao samo 26. Za razliku od mnogih ranijih prikaza biblijskog heroja Davida nakon njegove bitke sa Golijatom - Mikelanđelo je bio prvi umetnik koji ga je prikazao u napetom trenutku pre legendarne borbe.

3. Bahus

Bahus/Profimedia
 

Mikelanđelova prva velika skulptura Bahus je, pored Pijete, jedna od samo dve skulpture koje su preživele iz njegovog ranog rimskog perioda i jedno od retkih dela koje je umetnik stvorio fokusirajući se na paganske, a ne hrišćanske teme.

Statuu – koja prikazuje rimskog boga vina u pijanom, ležernom stavu – prvobitno je naručio kardinal Rafaele Rijario, ali ju je na kraju odbio; do početka 16. veka, međutim, Bahus je našao dom u bašti rimske palate bankara Jakopa Galija. Od 1871. Bahus boravi u firentinskom Muzeju Barđelo, i izložen je pored drugih majstorovih radova.

4. Madona iz Briža

Madona iz Briža/Profimedia
 

Madona iz Briža bila je jedina Mikelanđelova skulptura koja je izašla iz Italije tokom njegovog života; poklonjena je svom sadašnjem domu, Crkvi Naše Gospe u Brižu 1514. godine nakon što je belgijska porodica trgovaca tkaninama – kupila delo negde početkom 16. veka.

U dva navrata, skulptura je sklanjana iz crkve, prvo tokom Francuskih revolucionarnih ratova, nakon čega je vraćena 1815, da bi je ponovo pomerili nacistički vojnici tokom Drugog svetskog rata.

5. Mučenje Svetog Antona

Mučenje Svetog Antona Profimedia
 

Muzej umetnosti Kimbel u Teksasu ima zadovoljstvo da poseduje Mučenje svetog Antonija – prvu poznatu Mikelanđelovu sliku – za koju se veruje da je nastala kada je umetnik imao samo 12 ili 13 godina i nastala je prema gravuri nemačkog slikara iz 15. veka Martina Šongauera.

Mučenje Svetog Antona je opisana je u delima umetnika i pisaca iz 16. veka Đorđa Vazarija i Askana Kondivija – Mikelanđelovih najranijih biografa – kao posebno ostvarenje koje je prevazišlo originalnog Šongauera.

6. Tondo Doni

Tondo Doni/Profimedia
 

Tondo Doni (takođe poznata kao Sveta porodica) je jedina poznata Mikelanđelova slika na panelu koja je sačuvana do danas. Naslikana je za bogatog firentinskog bankara Anjola Donija, najverovatnije u znak sećanja na njegov brak sa suprugom Madalenom, ćerkom ugledne toskanske plemićke porodice Strocijevih.

Još uvek u svom originalnom okviru, lepo ukrašenom drvenom komadu koji je dizajnirao sam Mikelanđelo, delo se nalazi u Galeriji Ufici od 1635. i jedina je slika ovog majstora u Firenci.

7. Pijeta

Pieta/Profimedia
 

Pored Davida, Mikelanđelovo delo Pijeta iz kasnog 15. veka smatra se jednim od najvećih umetnikovih dela i svakako jednim od njegovih najpoznatijih. Prvobitno napravljena za grobnicu francuskog kardinala Žana de Bilhera.

Skulptura prikazuje Devicu Mariju koja drži telo Hrista nakon što je skinut sa krsta – uobičajena tema za pogrebne spomenike u Italiji u vreme renesanse.

Premeštena u baziliku Svetog Petra tokom 18. veka, Pijeta je jedino umetničko delo koje je Mikelanđelo potpisao i pretrpelo je znatna oštećenja.

8. Mojsije

Mojsije/Mikelanđelo
 

Smešten u prelepoj rimskoj bazilici San Pijetro in Vinkoli, Mojsija je prvobitno naručio papa Julije II 1505. godine da bude deo njegovog pogrebnog spomenika, ali je završen tek nakon njegove smrti.
Isklesana u mermeru, skulptura je značajna po tome što uključuje par rogova na Mojsijevoj glavi. Smatra se da su rogovi na Mojsijevoj glavi rezultat bukvalnog tumačenja Vulgate, latinskog prevoda Biblije.

9. Strašni sud, Sikstinska kapela

Profimedia
 

Još jedno Mikelanđelovo remek-delo koje se nalazi u Sikstinskoj kapeli, Strašni sud, pojavljuje se na oltarskom zidu crkve i izvedeno je nekih 25 godina nakon što je umetnik naslikao svoju fresku na tavanici. Često opisivano kao jedno od Mikelanđelovih najsloženijih dela, veličanstvena freska prikazuje Boga kako sudi živima i mrtvima.

U početku je freska bila prilično kontroverzna zbog prikaza golotinje; tačnije, nakon Trentskog sabora 1564. naređeno je da manirista Danijelea da Voltera prikrije određene delove koji su smatrani opscenim.

10. Raspeće Svetog Petra

Raspeće Svetog Petra/Kapela Paolina Profimedia
 

Raspeće Svetog Petra, poslednja freska koju je Mikelanđelo naslikao tokom svog života, nalazi se u Kapeli Paolina u Vatikanskoj palati i naručio ju je papa Pavle III 1541. Za razliku od mnogih drugih prikaza svetitelja iz renesansnog perioda, Mikelanđelovo delo fokusira se na mnogo mračniju temu - njegovu smrt.

Petogodišnji projekat restauracije vredan 3,2 miliona evra, koji je počeo 2004. godine, otkrio je veoma interesantan aspekt freske: istraživači sada veruju da je figura koja nosi plavi turban i stoji u gornjem levom uglu slike zapravo sam umetnik, što bi, ako je tačno, učinilo Raspeće Svetog Petra jedinim poznatim Mikelanđelovim sačuvanim autoportretom. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike