Muzej Prado pomera granice: Izložba na kojoj možete da osetite miris cveća sa slike (FOTO)

06.04.2022

09:15

0

Pored jasmina, ruže, nara, smokve, cveta narandže, narcisa, buketa ruža, jasmina i karanfila, tu su i iris i dečje rukavice sa mirisom ambera

Muzej Prado pomera granice: Izložba na kojoj možete da osetite miris cveća sa slike (FOTO)
profimedia-0293106224 - Copyright Slika Jana Brojglea Starijeg/Profimedia

Muzej Prado u Madridu omogućiće posetiocima da udahnu mirise 10 različitih predmeta na slici umetnika Jana Brojgela Starijeg i Pitera Pola Rubensa "Čulo mirisa", u okviru nove izložbe.

Italijanski kardinal iz 17. veka Federiko Boromeo bio je toliko impresioniran radom Brojgela Starijeg da je jednom pisao umetniku, izjavivši da može da oseti miris samog proleća u sitnim laticama i listovima koji su cvetali iz četkice flamanskog majstora.

Četiri stotine godina kasnije, posetioci muzeja moći će da osete mirise koji prožimaju Brojgelovu sliku "Čulo mirisa" iz 1617-18.

Za svoju najnoviju izložbu, muzej je angažovao usluge kustosa, istraživača i parfemsku kuću Puig da kreiraju mirise 10 od mnogih predmeta koji se pojavljuju na Brojgelovom remek-delu.

Slika prikazuje prelepu baštu u kojoj obiluju biljke i cveće, zatim paunovi koji hodaju, do piknika i zamoraca. Brojgel je obezbedio floru i faunu, dok je Rubens, koji je isto pripomogao ovom delu, doprineo alegorijskim figurama.

Slika "Čulo mirisa" Jana Brojgela Starijeg/Profimedia
 

Inspirisan njegovim opojnim vizuelnim prikazima, Alehandro Vergara, šef flamanskog slikarstva Prada, imao je ideju prošlog leta.

- Neko vreme sam razmišljao naglas i vodio različite razgovore sa prijateljima i kolegama pre otprilike godinu dana i došli smo na ideju da se fokusiramo na čulo mirisa i da proizvođač parfema radi na slici, identifikuje šta je na njoj i stvori 10 mirisa - rekao je Vergara.

Kada su istraživači identifikovali 80 različitih biljnih i cvetnih vrsta koje se vide na slici, Gregorio Sola, Puigov stariji parfimer, počeo je da kreira neke od njihovih mirisa.

Plodovi njegovog rada mogu se probati iz četiri difuzora i nalaze se u prostoriji 83 muzeja Prado, isporučujući svoje pažljivo kalibrisane parfeme na dodir ekrana. Pored jasmina, ruže, nara, smokve, cveta narandže, narcisa, buketa ruža, jasmina i karanfila, tu su i iris i dečje rukavice sa mirisom ambera.

Muzej Prado, Madrid/Profimedia
 

Prema Vergari, "čudna, inovativna izložba" ima za cilj da upozna posetioce sa minijaturnim svetom Brojgela i mirisima prošlih vekova.

- Brojgel je fenomenalan, ali se mnogi ljudi ne fokusiraju na njega, a razlog za to je što je slika u veoma malim razmerama - rekao je kustos, prenosi The Guardian.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike