Skandalozna odluka Britanske galerije: Degaove "Ruske plesačice" postale "Ukrajinske plesačice" (FOTO)

05.04.2022

06:49

0

Reč je o pastelu koji prikazuje plesačku trupu, čijim nastupom je umetnik bio fasciniran u svojim poznim godinama u Parizu

Skandalozna odluka Britanske galerije: Degaove "Ruske plesačice" postale "Ukrajinske plesačice" (FOTO)
profimedia-0222039243 - Copyright Britanska Nacionalna galerija/Profimedia

Britanska Nacionalna galerija promenila je naslov Degaove slike „Ruske plesačice“ u „Ukrajinske plesačice“, sa obrazloženjem da se time naziv ovog dela čini bližim njenoj temi, prenosi Gardijan.

Galerija je uslišila zahteve koje su joj neki Ukrajinci uputili na društvenim mrežama i promenila naslov dela francuskog impresioniste s početka 20. veka.

Slika "Ruske plesačice", Edgar Dega/Profimedia
 

Reč je o pastelu koji prikazuje plesačku trupu, čijim nastupom je Edgar Dega bio fasciniran u svojim poznim godinama u Parizu.

Edgar Dega/Profimedia
 

Žuta i plava, ukrajinske nacionalne boje, primetne su na nečemu što izgleda kao trake za kosu i venci koje nose plesačice, navodi Gardijan.

- O naslovu ove slike vodi se diskusija dugi niz godina i ta tema je zastupljena u naučnoj literaturi. Međutim, usled povećanog fokusa na nju tokom prošlog meseca zbog trenutne situacije, smatrali smo da je pogodan trenutak da ažuriramo naslov kako bi bolje odražavao temu slike - izjavio je portparol Nacionalne galerije, prenosi britanski list.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike