Ermitaž traži od Italije Pikasa i Ticijana: Otkazana izložba na kojoj učestvuju Luvr i Prado

10.03.2022

17:45

0

Francuzi tražili zaplenu umetničkih dela iz Rusije

Ermitaž traži od Italije Pikasa i Ticijana: Otkazana izložba na kojoj učestvuju Luvr i Prado
Copyright Ermitaž/Profimedia

Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu tražio je od Italije da im vrati umetnička dela koja su pozajmljena iz njihove kolekcije, kao odgovor na sankcije koje su Rusiji uvedene zbog vojnih sukoba u Ukrajini, a koje su pogodile kulturni sektor, piše "Gardijan". 

Ruski muzej, jedan od najvećih i najstarijih na svetu, tražio je da se dela koja su trenutno prikazana na izložbi u milanskoj Gallerie d’Italia vrate do kraja marta. 

Dela o kojima je reč su "Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem", čuvena skulptura Antonija Kanove, koju posetioci ovog italijanskog grada trenutno mogu videti na izložbi u milanskoj Gallerie d’Italia, i Ticijanova "Mlada žena sa perom na šeširu", koja se trenutno nalazi u Palazzo Reale.

Profimedia
 

U pismu koje je direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski uputio obema institucijama, kako pišu italijanski mediji, rečeno je da je odluku donelo rusko ministarstvo kulture. U pismima se navodi da sve velike pozajmice moraju da budu vraćene u Rusiju, kao i da je Ermitaž državni muzej koji zavisi od Ministarstva kulture. 

- Mislim da će ta dela biti preuzeta do kraja maja. Ticijanov rad je veoma značajan, ali izložba može da se nastavi i bez njega - rekao je direktor muzejaPalazzo Reale Domeniko Piraina.

Muzej je takođe tražio da se Pikasova "Mlada žena" vrati iz Fondazione Fendi iz Rima, prenosi italijanska "La Stampa". Ova slika nikada ranije nije prikazana u Italiji i trebalo je da bude izložena sve do 15. maja.

Potez Ermitaža ocenjen je kao znak za duboku podelu u Evropi koju je sitaucija u Ukrajini izazvala. 

Francuzi tražili zaplenu umetničkih dela iz Rusije

Italija nije jedina zemlja u kojoj se nalaze umetnička dela iz Rusije. Tri Faberžeova jajeta iz muzeja Moskovskog Кremlja nalaze se u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu u okviru izložbe "Faberže u Londonu: Od romantike do revolucije”, koja će trajati do 8. maja.

Predstavnik Muzeja Viktorije i Alberta rekao je da je njegovo osoblje bilo u kontaktu sa Britanskim odeljenjem za digitalne medije, kulturu, medije i sport u vezi sa razvojem situacije u Ukrajini. 

Profimedia
 

Agencija garantuje zaštitu eksponata ruskih muzeja i napominje da do sada nije bilo zahteva ruskih organizacija za vraćanje eksponata. 

U Fondaciji Louis Vuitton u Parizu, u okviru izložbe „Кolekcija Morozovih: Remek-dela savremene umetnosti”, izlažu se dela Pjera Bonara, Vinsenta van Goga, Andrea Derena, Pabla Pikasa, Pola Sezana iz kolekcija Ermitaža i Puškinovog muzeja, kao i Državne Tretjakovske galerije. Izložba je produžena do 3. aprila i ne planira se zatvaranje pre roka.

List "Figaro" preneo je da su se odmah nakon početka ruske operacije na društvenim mrežama pojavili pozivi da francuska država zapleni ovu kolekciju. 

Advokat Olivije de Bek podsetio je demonstrante na zakon prema kojem francuska država ne može da konfiskuje te slike jer su u posedu stranih državnih organa. 

Profimedia
 

- Podsećam da je naša dužnost da štitimo umetnička dela. Stoga ćemo obezbediti, po dogovoru, njihov povratak u muzeje. Ako uslovi za njihovo bezbedno putovanje budu nedovoljni, sačekaćemo - rekao je Žan-Pol Klaveri, savetnik generalnog direktora muzeja, piše 1RNK.

Zapadni muzeji i kolekcionari, naprotiv, podsećaju na svoje eksponate sa ruskih izložbi, kako aktuelnih, tako i planiranih. Tako ove nedelje neće biti otvorena izložba u muzejima moskovskog Кremlja posvećena duelima, u kojima je trebalo da učestvuju Prado, Luvr, Britanska kraljevska kolekcija i drugi evropski muzeji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike