Titov muzej pod zaštitom: "25. maj" dobiće status kulturnog dobra

26.03.2021

08:30 >> 08:34

0

U narednom periodu biće utvrđena sva svojstva kako bi bila proglašena za kulturno dobro, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika

Titov muzej pod zaštitom: "25. maj" dobiće status kulturnog dobra
Copyright Muzej Jugoslavije Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Najimpozantnije zdanje Muzeja Jugoslavije – Muzej 25. maj, koje je jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito na poklon dobio od grada Beograda za svoj 70. ođendan, 1962. godine, nedavno je uvažilo status prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika.

Shodno tome, u narednom periodu biće utvrđena sva svojstva kako bi bila proglašena za kulturno dobro.

– Zgrada je bila zaštićena u okviru celine “Topčidersko brdo i Dedinje”, ali su istraživanja utvrdila da muzej ima vrednosti da bude i pojedinačno zaštićen – rekli su za dnevni list “Večernje novosti” u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Profimedia

U Zavodu navode da je za evidentirane nepokretnosti, koje uživaju prethodnu zaštitu, predviđeno da ustanove imaju li spomenička svojstva i da u roku od tri godine predlože utvrđivanje ovih nepokretnosti za kulturna dobra.

– Arhitektonske vrednosti, ali i činjenica da predstavlja prvi namenski objekat projektovan kao muzej, približavaju ga zapadnoevropskim modelima arhitekture internacionalnog stila, kako u spoljašnjem oblikovanju, tako i u unutrašnjem uređenju – objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika.

Muzej umesto stambenog objekta

Profimedia

Ideju osnivanja muzeja inicirao je sam Tito 1954. godine, kada se na sastanku sa predstavnicima gradskih vlasti pobunio protiv predloga Vojske da se na tom prostoru grade stambeni objekti.

Tito je tada rekao je da je planirano da se tu izgradi muzej.

Bivši jugoslovenski predsednik tada nije imao mnogo poklona, jer je na čuvena putovanja krenuo tek posle razrešenja krize zbog Rezolucije Informbiroa i otopljavanja odnosa sa SSSR, 1953. godine. Najviše od svih darova imao je štafeta, pa je takav i muzejski fond bio – od 2.200 eksponata, više od 1.200 su bile štafete.

Muzej je u osnivanju imao naziv Muzej darova, a tek kasnije dobio je ime “25. maj”, jer je i samim sadržajem ukazivao na tu najveću manifestaciju – slet na Dan mladosti kojim je proslavljan Titov rođendan.

Muzejska institucija

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Muzej “25. maj” danas je deo Muzeja Jugoslavije, kojeg je projektovao Mihailo Mika Janković i on predstavlja instituciju koja skuplja, proučava i prezentuje različite predmete vezane za istoriju Jugoslavije.

Pročitajte još

Osnovan je 1996. godine odlukom Vlade Savezne Republike Jugoslavije, odnosno spajanjem Memorijalnog centra “Josip Broz Tito” i Muzeja Revolucije u Muzej istorije Jugoslavije.

Samostalna savezna organizacija bio je do 2003., a nakon toga je prešao u nadležnost Republike Srbije.

Institucijom od kulturnog značaja proglašen je aprila 2013., a marta 2017. promenio je naziv u Muzej Jugoslavije.

U sastavu muzeja danas se nalaze objekti — Kuća cveća, u kojoj je sahranjen Tito,, Stari muzej i Muzej “25. maj”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike