Počeo Martovski festival: Premijerno prikazan film o prvoj Srpskoj dobrovoljačkoj diviziji

30.03.2022

08:00

0

"To je bio pravi izazov, zato što nemaš od čega. Neke stare fotografije lošeg kvaliteta sa nekim vojnicima", izjavio je reditelj Siniša Dragin

Počeo Martovski festival: Premijerno prikazan film o prvoj Srpskoj dobrovoljačkoj diviziji
Dobrudžanska epopeja - Copyright Film "Dobrudžanska bitka" Foto: Promo/Dom omladine Beograd

Martovski festival otvoren je sinoć uručenjem nagrade za životno delo filmskom autoru Nikoli Lorencinu i svetskom premijerom dokumentarnog filma "Dobrudžanska bitka" u Domu omladine Beograda (DOB).

Na svečanosti u DOB-u, predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović uručio je nagradu Lorencinu, koji ju je dobio jednoglasnom odlukom odbora, a na predlog umetničkog direktora festivala Dejana Dabića.

Čitajući odluku, Dabić je podsetio da je Lorencin zaslužio nagradu kao priznati i nagrađivani autor filmova, kritičar i esejista, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i drugim školama, i umetnički direktor i predsednik saveta Martovskog festivala.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Primajući nagradu 69. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za životno delo, Lorencin je istakao da "dokumentarni film posebno ispunjava stvaraoca i traži posebnu vrstu angažovanja, koje se ogleda u tome hoće li to biti refleks stvarnosti preslikan kamerom".

- Konačan proizvod nastaje kroz um, pamet i oko stvaraoca, i podložan je njegovoj intervenciji, često i gnjavaži, namernom usmeravanju ili pretvaranju u rad koji nije uvek samo odblesak stvarnosti - istakao je dobitnik.

Lorencin je, između ostalog, zahvalio prisutnoj supruzi, ćerki i unučadi što su "gurali" njega i njegov rad na dokumentarnom filmu.

- Hvala ovom gradu, u kome sam najviše rastao i radio, što posebno neguje film. Jedan veliki FEST je tek završio, a drugi je počeo. A da ne govorimo koliko ima takvih manifestacija - rekao je Lorencin.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Potom je premijerno prikazan film "Dobrudžanska epopeja" srpsko-rumunskog reditelja Siniše Dragina koji govori o učešću Srpske vojske u Dobrudžanskoj bici tokom Prvog svetskog rata.

U obraćanju prisutnima Dragin je rekao da je dokumentarac nastao zahvaljujući njegovom prijatelju, u međuvremenu preminulom Rajku Kornji koji je želeo napraviti film o prvoj Srpskoj dobrovoljačkoj diviziji ali nije umeo.

-To je bio pravi izazov, zato što nemaš od čega. Neke stare fotografije lošeg kvaliteta sa nekim vojnicima nepoznatim. Više manje koji stoje u studiju i prave fotografije za koje misle da će poslati njihovim porodicama - rekao je Dragin.

Govoreći na otvaranju festivala, pomoćnik gradonačelnika Beograda Mladenović je istakao da mu je izuzetno drago što i ove godine možemo da uživamo u dokumentarnom i kraktometražnom filmu.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Mladenović je podsetio da je Martovski festival jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu, pa i u svetu, i da "moramo biti ponosni na tu činjenicu i čuvati tradiciju".

Prema njegovim rečima, posetioce očekuje "pet dana uzbudljivog programa" na festivalu čija je odlika neposredni kontakt sa autorima, sa kojima može da se razgovara i razmenjuju iskustva i informacije.

Dabić je rekao da će do zatvaranja festivala 2. aprila biti prikazano ukupno 77 filmova u takimičarkom programu, 28 u međunarodnom i 49 u domaćem,dok će posetioci moći da vide i 68 ostvarenja u revijalnom delu.

Članovi žirija Martovskog festivala su Lordan Zafranović, Milan Nikodijević, Dragomir Zupanc, Hajnc Hermans i Ðanfilipo Pedote kojiće odlučivati o dobitniku Gran prija i drugim nagradama.

Siniša Dragin Foto: Robert Ghement
 

Organizator Martovskog festivala je DOB, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije.

Prijatelj festivala je kompanija Lukoil Srbija, dok su ga podržali Austrijski kulturni forum, DPC, Living pictures, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike