Ruski Džejms Din koji je imao više života: Neverovatna sudbina filmske zvezde koja je obožavala Jugoslaviju (FOTO/VIDEO)

03.03.2022

12:45

0

U dokumentarcu o čuvenom glumcu Olegu Vidovu pojavljuju se i Milena Dravić, Veljko Bulajić, Tanasije Uzunović i Merima Isaković

Ruski Džejms Din koji je imao više života: Neverovatna sudbina filmske zvezde koja je obožavala Jugoslaviju (FOTO/VIDEO)
oleg_02 - Copyright Promo/Fest

Dugometražni dokumentarni film "Oleg" koji je zasnovan na autobiografiji sovjetske filmske zvezde Olega Vidova biće premijerno prikazan u petak, 4. marta (17.30h, Dom omladine), na 50. Festu.

Rođen u komunističkoj Rusiji, Vidov je sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca SSSR-a. Međutim, nikakva slava nije mogla da ga spasi od političkog sistema koji je pokušavao da kontroliše njegov život. Bio je na crnoj listi i prećeno mu je smrću zbog čega je bio primoran da prebegne na Zapad.

Promo/Fest
 

Producenti ovog dokumentarnog filma su beogradski reditelj Gregor Zupanc i udovica Olega Vidova, Džoan Borsten Vidov.

Ruski glumac je preminuo 2017. godine i svojoj udovici je ostavio nedovršenu autobiografiju sa jasnim uputstvima kako da je dovrši. Džoan je počela da putuje po svetu, intervjuišući Olegove kolege glumce, reditelje i prijatelje.

Film je rađen godinu i po, dana, a deo priče je vezan za Jugoslaviju, koja je bila važna Olegu. U filmu se pojavljuju i Milena Dravić, Tanasije Uzunović, Veljko Bulajić i Merima Isaković. 

Jugoslavija je bila veoma važna ovoj sovjetskoj zvezdi. U filmu se može čuti kako njegove kolege pričaju o Olegu kao sjajnom glumcu koji se u jednom trenutku počeo bojati za svoj život, koji je bio svestan kakva opasnost mu preti, a naša glumica koja danas živi u Australiji, Merima Isaković ga je opisala kao “ruskog Džejms Dina”.

Promo/Fest
 

- U Beogradu sam uradila prve intervjue, sa Milenom Dravić i Lulom, suprugom Velimira Bate Živojinovića, razgovarala sam i sa Veljkom Bulajićem, rediteljem filma "Bitka na Neretvi", u Australiji sa Merimom Isaković... U momentu kada sam upoznala Olega, on je već obišao oko dvadesetak zemalja i zaista je voleo Jugoslaviju, naučio je da govori srpski jezik i zadržao je bliske veze sa ovom zemljom i kada je bio u Americi – izjavila je za Euronews, Olegova supruga, Džoan Borsten.

Ovaj film o fascinantnoj sudbini ruske zvezde je režirala nagrađivana australijska rediteljka Nađa Tas. Ona je jedna od najcenjenijih australijskih rediteljki, poznata po filmovima Malkolm (1986), The Big Steal (1990) i Ejmi (1997), a režirala je i za velike holivudske studije: Dizni, Juniversal, Vorner bros, kao i za ABC, CBS, BBC.

- Moj suprug je imao više života, bio je velika osoba koja ništa u životu nije u malim razmerama - kaže Olegova udovica.

Promo/Fest
 

Glas u dokumentarnom filmu pozajmljuje Kosta Ronin (The Americans, Homeland), a narator je Brajan Koks (Succession, Čerčil).

Posle premijere u petak, film će biti prikazan i 5. marta u 12.30 sati u Domu omladine, sutradan od 20 časova i u Cineplexx Galerija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike