U igri nisu milioni, nego milijarde: „Gospodar prstenova“ i „Hobit“ na aukciji

14.02.2022

12:45

0

Prodaja prava dolazi u trenutku kada Amazon objavljuje trejler za predstojeću televizijsku sagu “Prstenovi moći”, čija se pilot epizoda očekuje u septembru

U igri nisu milioni, nego milijarde: „Gospodar prstenova“ i „Hobit“ na aukciji
Copyright Gospodar prstenova / Profimedia

Vlasnik prava na najpopularnija dela DŽ. R. R. Tolkina kompanija Sol Zenc odlučila je da stavi na aukciju filmska, televizijska i gejming prava na “Gospodara prstenova”, ”Hobita” kao i njegova posthumno objavljena dela “Silmarilion” i “Nezavršene priče o Numenoru i Srednjoj zemlji”.

Ukupna vrednost prema poslednjoj proceni iznosi dve milijarde dolara. Investiciona banka ACF rukovodiće prodajom, a nekoliko holivudskih studija zainteresovano je da otkupi prava.

Prodaja dolazi u trenutku kada Amazon objavljuje trejler za predstojeću televizijsku sagu “Prstenovi moći”, čija se pilot epizoda očekuje u septembru.

Gospodar prstenova / Profimedia
 

Serija će se baviti dešavanjima u drugom dobu Tolkinovog univerzuma, baš iz razloga jer Amazon ne poseduje prava na događaje iz prvog i trećeg doba.

Međutim, kompanija Sol Zenc takođe vodi pravnu borbu sa studijom Warner Bros.” koji takođe poseduje određena prava na „Gospodara prstenova“ preko svog posedovanja New Line Cinema, koja je producirala proslavljenu trilogiju Pitera Džeksona.

Sa druge strane, Zenc tvrdi da su se prošle godine filmska prava vratila u njihov posed, jer Warner nije aktivno razvijao novi sadržaj u vezi sa svetom „Gospodara prstenova”.

Gospodar prstenova/Profimedia
 

To i povećana pažnja zbog predstojeće Amazonove serije su glavni razlozi zašto je Sol Zenc odlučio da proda prava koja poseduje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike