“Nemam bikini”: Kako je antologijska fotografija Fare Fosit postala najprodavaniji poster svih vremena (FOTO)

05.02.2022

18:30

0

Čak i danas, 46 godina od nastanka kultne slike, nemoguće je ne diviti se blistavoj lepoti i predivnom osmehu

“Nemam bikini”: Kako je antologijska fotografija Fare Fosit postala najprodavaniji poster svih vremena (FOTO)
profimedia-0098412109 - Copyright Fara Fosit Profimedia

Kada ljudi čuju ime Fara Fosit, prva stvar koja im padne na pamet verovatno je poster na kojem predivna glumica pozira u crvenom kupaćem kostimu.

Čak i danas, 46 godine od nastanka kultne fotografije, nemoguće je ne diviti se blistavoj lepoti i predivnom osmehu, koji su se u obliku postera našli na milionima zidova.

Kupaći kostim koji je zvezdu "Čarlijevih anđela" pretvorio u ikonu 1970-ih nalazi se u muzeju Smithsonian.

Kada je glumičin dugogodišnji partner Rajan O Nil 2011. godine, dve godine nakon glumičine smrti, muzeju uručio kostim rekao je da je to oduvek bio i njezin plan, a kustos Dwight Bower izjavio je tada kako je poster, prodat u milionima primeraka, postao najprodavaniji poster svih vremena.

Fara Fosit Profimedia
 

Uporedio ga je s plakatima Betty Grable i Rite Hayworth za vreme Drugog svetskog rata, rekavši da je postao simbol 1970-ih godina.

A da se pitala firma koja je stajala iza snimanja, crveni kupaći kostim nikad ne bi bio na tom posteru.

Naime, u trenutku snimanja fotografije, Fara Fosit je još uvek je bila relativno nepoznata široj javnosti, budući da "Čarlijevi anđeli" još nisu debitovali na TV programu, zbog čega su oni imali drugačije ideje o tome kako da poster postigne uspeh.

Prisećajući se snimanja, fotograf Bruce McBroom jednom prilikom je ispričao da je glumici rekao: "Oni te žele u bikiniju".

Njezin odgovor bio je: "Nemam bikini".

Otišla je do svog ormara i obukla ono što je imala. Sama se našminkala i napravila frizuru. Na kosu je iscedila limun za prirodan sjaj. A onda je stala pred kameru i pokazala svoj zaštitni znak - blistavi osmeh.

Ulogu šarene pozadine odigralo je ćebe iz Meksika koju je fotograf imao u svom kamionu.

Na kraju, glumica je bila ta koja je odabrala fotografije koje će poslati firmi koja je naručila snimanje.
Fara Fosit Profimedia
 

Bili su to njezina poza, kostim i ideja. Ona je odabrala taj snimak, rekao je fotograf koji je godinama pokušao shvatiti zašto je baš taj poster privukao toliku pažnju javnosti.

Mislim da je to bila sretna kombinacija lepe američke devojke koja je gledala ravno u kameru sa svojim blistavim osmehom i crvenog kupaćeg kostima koji je prekrivao puno, ali je nešto malo i otkrio, zaključio je fotograf.

Iako se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, Fosit po pravilu odupirala objavljivanju golih fotografija u časopisima, napravila je pravu pometnju i kada se polugola slikala za jedno izdanje Plejboja iz 1995. godine.

Kada je imala 50 godina, 1997. godine, pojavila se u julskom izdanju istog časopisa koji je tada zabeležio odličnu prodaju.

Fara Fosit Profimedia
 

Turbulentan privatni život

Fara Fosit rođena je 2. februara 1947. godine, a osim slavnog postera proslavila ju je uloga Jill Munroe u prvoj sezoni televizijske serije "Čarlijevi anđeli".

Više puta bila je nominovana za nagrade "Emi" i "Zlatni globus", a 1996. našla se na spisku "50 najvećih TV zvezda svih vremena".

Njen prvi suprug bio je televizijski i filmski glumac Lee Majors s kojim se venčala 1973. godine, a razvela 1982. godine, iako su razdvojeni bili od 1979. godine, iste u kojoj je počela turbulentnu vezu s glumcem Rajanom O Nilom s kojim je 1985. godine dobila sina.

Njihovu vezu obeležili su usponi i padovi, pa i optužbe za fizičko zlostavljanje.

Ponekad mi Rajan slomi srce, ali zahvaljujući njemu imam poverenje u sebe, rekla je glumica jednom prilikom.

Fara Fosit Profimedia
 

Iako su vezu prekinuli 1997. godine, kada ga je uhvatila u krevetu s glumicom Leslie Stefanson, pomirili su se 2001. godine. Odrasli život njihovog zajedničkog sina obeležili su  zavisnost o drogama i problemi sa zakonom.

Glumici je 2006. dijagnostificiran rak debelog creva. Iako je godinu dana kasnije objavila da se izlečila, rak se vratio, a 2009. proširio se na jetru. Preminula je 25. juna 2009. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike