Portret za koji je princeza Dajana pozirala više od 35 sati prodat na aukciji: Šta se krije iza tužnog izraza lica?(FOTO)

31.01.2022

12:45

0

Ova retka slika je glavna studija princeze od Velsa koja je nastala na početku izrade njenog portreta u punoj veličini

Portret za koji je princeza Dajana pozirala više od 35 sati prodat na aukciji: Šta se krije iza tužnog izraza lica?(FOTO)
princeza dajana - Copyright Princeza Dajana/Profimedia

Portret pokojne princeze Dajane prodat je za deset puta veću cenu od očekivane, objavila je aukcijska kuća Sotheby’s, prenosi CBS News.

Portret u ulju, nazvan „Dajana, princeza od Velsa“, naslikao je 1994. pokojni američki umetnik Nelson Šenks.

Sotheby’s ističe da se očekivala cena od 20.000 dolara, ali je slika prodata za 201.600 dolara. Ova retka slika je glavna studija princeze Dajane koja je nastala na početku izrade njenog portreta u punoj veličini.

Umetnici ponekad koriste studije glave da usavrše emocije i perspektive osobe koju slikaju.

„Slika prikazuje princezu sa poluzatvorenim očima i zamišljenim izrazom lica kao na portretu u punoj veličini, dok je njena zelena haljina kasnije promenjena u belu bluzu, za poslednji veći projekat“, navodi se u saopštenju iz aukcijske kuće.

 

 

„Veliki portret koji je visio u Kensingtonskoj palati pre nego što je preseljen u njen dom u Althorpu u Northamptonshireu, odražava emocionalne posledice Dajaninog javnog života sredinom devedestih, ali i njen unutrašnji otpor“, piše Sotheby’s.

Legendarna princeza je za ovaj portert pozirala više od 35 sati.

Dajana, slikar Šenks i njegova supruga Leona postali su bliski prijatelji u vreme izrade portreta. U pismu paru iz 1994. godine, Dajana je napisala: "Nedostajete mi ti i Leon u Londonu jer je dolazak u studio bio sigurno utočište, puno podrške i ljubavi."

Tri godine nakon što je poslala pismo, Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, u 36. godini. Šenks je dobio zadatak da napravi portret pokojne princeze od Velsa u punoj veličini krajem 1990-ih.

Umetnik je možda najpoznatiji po zvaničnom portretu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona koji uključuje nijansu čuvene plave Gap haljine Monike Levinski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: telegram.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike