Sloboda Mićalović u leskovačkoj priči koja spaja bajku sa istorijom: "Bilo jednom u Srbiji" uskoro u bioskopima (VIDEO)

24.02.2022

18:01

0

Film je snimljen na autentičnim lokacijama i na melodičnom leskovačkom dijalektu

Sloboda Mićalović u leskovačkoj priči koja spaja bajku sa istorijom: "Bilo jednom u Srbiji" uskoro u bioskopima (VIDEO)
NETZ5183 - Copyright Promo/Nemanja Đorđević

U bioskopima širom Srbije 10. marta počinje da se prikazuje melodrama sa elementima komedije “Bilo jednom u Srbiji” reditelja Petra Ristovskog i autora i producenta Zvonimira Šimuneca, u produkciji Le Filma iz Leskovca, u koprodukciji sa Media House, DME Video, Soul Food Films i u distribuciji Mega Com Filma.

Promo/ Nemanja Đorđević
 

Leskovačka drama u tri čina spaja bajku sa istorijom. Bilo jednom, ali zaista, u Leskovcu, na početku XX veka...

Kako je Leskovac od učmale kasabe postao „Mali Mančester” (scenografkinja Ana Milošević), a kako je orijentalnu nošnju zamenila bečka i pariska moda (kostimografkinja Dragica Laušević) pripoveda film „Bilo jednom u Srbiji”.

Film je snimljen na autentičnim lokacijama i na melodičnom leskovačkom dijalektu.  

Ovo nije samo film o gradu koji je poznat po roštilju, specifičnom dijalektu, melodičnom govoru koji je pravo bogatstvo, „paprikarenju”, po štofovima, sapunima, lekovima, šamponima i, na kraju po o specifičnom duhu koji je i danas pogonsko gorivo za vanvremensku fabriku smeha, ovo je sećanje na čuvene leskovačke porodice čije je preduzetništvo pre jednog veka bilo inspiracija za film.

Svaki dobar film ima dobru ljubavnu priču. U ovoj priči su čak dve!

Promo/ Nemanja Đorđević
 

Tokom i posle Prvog svetskog rata, dva mladića i dve devojke iz Leskovca – Cone (Viktor Savić) i Dine (Nemanja Oliverić) – i Zorka (Teodora Ristovski) i Ružica (Sloboda Boba Mićalović)– imali su različite sudbine.

Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole. Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha.

Promo/ Nemanja Đorđević
 

 Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka” koji su osetili u „velikom svetu”, dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac.

Dine u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone svojoj verenici Zorki, koja posle pet godina čekanja, nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta Aćima Prokića (Radovan Vujović). Cone će pokušati svoju staru ljubav da vrati, a Dine da svoju novu ljubav pronađe. I tako počinje borba „starog” i „novog”, u svakom smislu.

Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi, ali i pomoć i mudrost gazda Mite (Miodrag Miki Manojlović) U filmu igraju i: Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Dragan Boža Marjanović, Andrija Stoilković...

Promo/ Nemanja Đorđević
 

Ovo je prilika i da sačuvamo od zaborava „velike Leskovčane” iz brojnih familija koje su postavile temelje leskovačkog čuda.

Svi oni, realni junaci, poslužili su kao inspiracija za kreiranje junaka i priče filma (scenaristi Đorđe Milosavljević, Vladimir Andrić, Zvonimir Šimunec, saradnici na scenariju Petar Ristovski i Majda Šimunec). 

Premijera filma biće održana 6. marta u Leskovcu, 7. marta u Nišu, 9. marta u Beogradu u Kombank dvorani i 10. marta u Novom Sadu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike