Večeras počinje FEST: Saznajte sve o 50. jubilarnom festivalu

25.02.2022

06:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival ove godine otvara film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića

Večeras počinje FEST: Saznajte sve o 50. jubilarnom festivalu
Hocu muza 01 - Copyright Promo/Fest

Od 25. februara do 6. marta u osam dvorana i 16 sala publika Festa imaće priliku da na ukupno 450 projekcija odgleda više od 80 filmova, raspoređenih u osam programskih celina.

Promo/Fest
 

Prema rečima Ivana Karla, gradskog sekretara za kulturu i predsednika odbora FEST-a pred gledaocima je najbolji festival do sada, kako za publiku, tako i za goste koji borave u Beogradu tokom trajanja festivala.

On je naglasio da uprkos tome što se festival odvija u složenim okolnostima koje nameće doba pandemije, Fest je uspeo da zadrži status konvencionalnog festivala. Karl je izrazio nadu da je ovo poslednji festival pod velom korone.

- Ovo će biti prvi Fest bez Milana Vlajčića. On je pratio Fest od prvog izdanja i molio bih da mu minutom ćutanja odamo poštu - rekao je Karl.

Konferencija za medije povodom 50. Festa Promo/Dušan Milenković
 

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, naglasio je da festival pre svega  neguje, ceni i prati filmske autore, te je podsetio na takmičarski karakter festivala.

- Argiris Papadimitropulos, laureat Festa pre tri, četiri godine je ove godine član žirija. Pored njega, hrvatski glumac sa berlinskom adresom Toni Gojanović, je takođe u žiriju i najavio je da će biti veoma oštar te da neka ranija poznanstva i saradnje sa nekim autorima neće uticati na njega - rekao je Pantelić.

On je podvukao da domaće boje prevashodno internacinalnog žirija Glavnog programa brane dobitnica nagrade Carica Teodora sa Niškog festivala, glumica Tamara Dragičević i Miloš Biković, koji već ima iskustvo učešća u žiriju Moskovskog međunarodnog filmskog festivala.

Tamara Dragičević Promo/Aleksandar Kujučev
 

Od gostiju, za sada su planirani italijanski reditelj Paolo Ðenoveze koji dolazi sa svojim najnovijim filmom "Superheroji" (2021) i argentinski glumac Oskar Martinez, koji igra uz Penelope Kruz i Antonija Banderasa u filmu "Zvanična konkurencija".

Na konferenciji za novinare nije bilo reči da li sigurno dolazi ruski reditelj Nikita Mihalkov. U katalogu festivala najavljeni su i američki reditelji i producenti Bret Ratner i Din Devlin, ali njihov dolazak još uvek nije potvrđen.

Konferencija za medije povodom 50. Festa Promo/Dušan Milenković
 

Prestižna nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena večeras, na otvaranju, izuzetnim ličnostima iz sveta filma - proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću. Voditeljka večeri biće glumica Jelena Gavrilović.

50. jubilarni Fest večeras otvara film „Strahinja Banović“, a publika će imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske produkcije, u šest različitih programskih celina - selekcija, kao i najnovije domaće filmove "Mrak" Dušana Milića, "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, "The Game" Ane Lazarević, "Heroji" Gorana Nikolića, i druge, u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Uz to, na repertoaru je pet filmova koji su nominovani za prestižnu nagradu Oskar u razičitim kategorijama - "Belfast" Keneta Brane, "Pica od sladića" Pola Tomasa Andersoma, "Mračna kći" Megi Džilenhol, "Paralelne majke" Pedra Almodovara i "Sirano" Džoa Rajta.

Filmovi na 50. Festu će se prikazivati u sledećim bioskopima: Kombank Dvorana (sale 1 i 6, glavni program), Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana, Cineplexx Ušće Shoping Centre (sale 1 i 2), Cineplexx Galerija Belgrade (IMAX i sale 3, 5, 7), Jugoslovenska kinoteka.

Na Festu će biti filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala - u Kanu i Veneciji - "Titan" rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu, kao i "Događaj" autorke Odri Divan, laureat nagrade Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Plakat Festa Promo/Fest
 

Fokus je svakako na Glavnom takmičarskom programu, koji su u konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik". Tu će se naći 20 ostvarenja iz sledećih zemalja: Francuska, SAD, Nemačka, Rusija, Rumunija, Italija, Poljska, Grčka, Slovenija, Severna Makedonija, Australija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

Osim "Strahinje Banovića", u Glavnom programu van konkurencije će biti prikazan i očekivani dugometražni dokumenatarac "Čekajući Handkea" Gorana Radovanovića, o kontraverznom austrijskom nobelovcu i velikom prijatelju Srba Peteru Handkeu.

Novi ruski film "Hoću muža" Sonje Karpunjine, gde jednu od glavnih uloga tumači Miloš Biković, imaće svetsku premijeru u Beogradu, paralelno sa ruskom - 5. marta na Festu kao deo revijalnog programa "Gala - Specijalna projekcija".

Promo/Fest
 

Festival će pratiti 210 akreditovanih novinara i 180 akreditovanih filmskih profesionalaca.

Ove godine u prizemlju Kombank dvorane otvoren je po prvi put “Fest šop” u kome će poštovaoci festivala moći da kupe razne Fest memorabilije.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike