Misteriozne žene iz senke: Gledali smo ih u najopasnijim scenama domaćih serija i filmova (FOTO)

16.02.2022

18:30

0

Mirjana i Ana su obične devojke sa neobičnim poslovima

Misteriozne žene iz senke: Gledali smo ih u najopasnijim scenama domaćih serija i filmova (FOTO)
profimedia-0166584851 - Copyright Profimedia

Njihove scene i oružje smo viđali u srpskim domaćim serijama i filmovima. Njih do sada nismo - Mirjana i Ana su jedne od retkih žena u Srbiji koje se bave oružarstvom i kaskaderstvom.

One su obične devojke, sa neobičnim poslovima. Odgovorne su za oružje i opasne scene u serijama poput „Južnog vetra“, „Državnog službenika“, „Crne svadbe“ i drugih.

YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

Mirjana je kaskaderka - skakala je sa mostova, iz helikoptera, zapaljenih zgrada. Za nju nemoguće scene ne postoje.

- Izdvojila bih najizazovniju scenu - skok sa mosta u Tisu. Most je bio oko dvadesetak metara, snimali smo tu scenu za seriju „Kljun“. To je bilo najizazovnije jer se snimalo noću, bio je novembar i morali smo da ponavljamo scenu. Tisa je nosila jako puno materijala, debla, čitavo drveće, i poprilično se nije videlo gde se skače - rekla je Mirjana Rvović za RTS.

YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

Ana je oružarka - zadužena za brigu i rukovanje oružjem. U posao je ušla slučajno, a ostala neplanirano dugo. Ona je žena iz senke, odgovorna da se opasne scene sa oružjem snime bezbedno.

- Ja sam vezujuća spona, koordinator između sektora oružja, uniforme, specijalnih vozila i ljudstva. Moje zaduženje je da bezbedno i po pravilima i propisima dostavim filmsko oružje na set i brinem o njegovoj bezbednosti - priča oružarka Ana Simonović.

YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

Bile su deo domaćih serija čije radnje oslikavaju teške trenutke s druge strane zakona, što podrazumeva upravo upotrebu oružja i rizične scene, pa u poslu ne sme biti propusta.

- Kad dođemo na set stvarno se ponašamo poput švajcarskog sata. Sve što ima veze sa oružjem mora da bude konkretno, precizno i jasno. Nismo imali nekih ekscesa koji su se dešavali u svetu, pa je došlo do tragičnih posledica - dodala je Ana.

- Uvek imamo obezbeđenje sa nama ili hitnu službu u slučaju bilo čega. Svi imamo lekarska uverenja i sve potrebne sertifikate za bavljenje ovim poslom - ističe Mirjana.

YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

Posao olakšavaju glumcima koji nikada nisu rukovali pištoljem ili strahuju od snimanja rizičnih scena. Ivani Vuković u seriji „Kljun“ pomogle su da razbije strah od visine.

- Nisam imala dodirnih tačaka sa tim - tako da su me ubedili da je moguće i bili super podrška, inače ne bih mogla ništa da uradim - rekla je Vukovićeva.

Iza Mirjane i Ane dve stoji instruktor Vladica Simonović kome je na prvom mestu bezbednost i da se one osećaju sigurno na snimanju.

- Kad im kažemo da nešto slobodno urade, one nam veruju i slobodnije su. Jer taj grč straha pravi mnogo problema u izvođenju svake vežbe - ističe Simonović.

YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

Iz godine u godinu povećava se broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, u čemu Mirjana i Ana vide šansu za promociju svog potencijala.

Za sada, njih dve su jedne od retkih žena u Srbiji koje se bave oružarstvom i kaskaderstvom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike