Sva iskušenja „Zlatnog dečka“: Prokletstvo fudbalskog talenta

02.02.2022

19:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora

Sva iskušenja „Zlatnog dečka“: Prokletstvo fudbalskog talenta
Zlatni dečko - Copyright Promo/Fantastika Film Studio

U petak, 4. februara, u 20 časova u Domu omladine Beograda u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“ biće održana tribina pod nazivom Sva iskušenja „Zlatnog dečka“

Učestvuju reditelj, scenarista i producent ovog ostvarenja Ognjen Janković, glumci Jovana Gavrilović i Ljubomir Bulajić, i producent Uglješa Jokić.

Tribinu vode Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Prvi premijerno prikazan sprski film u 2022. godini je sportska drama „Zlatni dečko“. Premijera je održana 11. januara, a film je u redovnu distribuciju ušao dva dana kasnije.

Ovaj film, nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, donosi priču o talentovanom mladom fudbaleru Denisu Markoviću koji kao tinejdžer dolazi do samog vrha svetskog fudbala, ali zbog problema sa ponašanjem ne uspeva da se zadrži na tom nivou i dobija kartu u jednom smeru za dno.

Film "Zlatni dečko"/Fantastika Film Studio
 

Glavnu ulogu u filmu tumači Denis Murić, a pored njega tu su i Igor Benčina, Andrija Kuzmanović, Petar Strugar, Jovana Gavrilović, Ljubomir Bulajić, Tihomir Stanić, Alisa Radaković, Vladimir Kovačević i Strahinja Blažić.

Reditelj Ognjen Janković je dugo pripremao svoj debitantski projekat.

- Već neko vreme sam razmišljao o zapletu koji bi se bavio sudbinom talenta, ili, preciznije, prokletstvom talenta. Očekivano bi bilo da je sudbina mladih talentovanih ljudi svetla i zlatna, samo što to nije uvek tako, kako u sportu, tako i izvan njega. Igrom slučaja, Vuk Ršumović i ja smo čuli sudbine nekoliko mladih fudbalera, a ja sam odmah shvatio da je to tema filma koji želim da snimim - rekao je Janković.

Ognjen Janković Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ulaz na tribinu je slobodan.

Podsetimo, Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma.

Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju.

Kako živimo u turbulentnim vremenima punim buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike