Šta nas sve čeka od domaćih filmova u ovoj godini: Psihološki i istorijski trileri i spektakl “Seobe”

27.01.2022

10:15

0

Nova godina je počela sa sportskom krimi dramom "Zlatni dečko" kao rediteljski debi Ognjena Jankovića, koji je od premijere 11. januara, dostigao 100.000 gledalaca u Srbiji i regionu

Šta nas sve čeka od domaćih filmova u ovoj godini: Psihološki i istorijski trileri i spektakl “Seobe”
miar banjac - Copyright Film "Bilo jednom u Srbiju": Foto: Le film/ Ustupljene fotografije

Produkcija domaćih celovečernjih igranih filmova biće veoma bogata i u 2022. godini, prema podacima dostupnim sa sajta Filmskog centra Srbije.

Tokom februara u bioskope će konačno stići dugo očekivana drama epohe "Bilo jednom u Srbiji", drugi film Petra Ristovskog ("Kralj Petar Prvi"), o Leskovcu između dva svetska rata, kada je prozvan "Srpski Mančester".

Plakat Foto: LE film/ ustupljene fotografije
 

Prema scenariju čitavog tima pisaca, glavne uloge tumače - Viktor Savić, Teodora Ristovski, Sloboda Mićalović, Nemanja Oliverić, Radovan Vujović, Predrag Miki Manojlović, Zoran Cvijanović.

Takođe duže odlagan, novi film "Mrak" Dušana Milića, imaće svetsku premijeru (23. januara) na 33. Filmskom festivalu u Trstu, a zatim na jubilarnom, 50. FEST-u od 25. februara do 6. marta.

"Mrak" je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, a radnja ovog psihološkog trilera na granici horora dešava se u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine. Glumačku ekipu čine - Danica Ćurčić, Slavko Štimac, italijanski umetnik Flavio Parenti, Nikola Rakočević, i drugi.

Film "Mrak" Promo/Yana Lozeva
 

Najnovija socijalna drama "Heroji radničke klase" Miloša Pušića premijerno će biti prikazana u februaru na na 72. Berlinskom festivalu 2022 u prestižnom programu "Panorama".

Film pripoveda priču o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.

Glavnu ulogu tumači Jasna Ðuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić proglašena za najbolju evropsku glumicu.

Uz nju igraju Boris Isaković, Predrag Momčilović, Aleksandar Ðurica, kao i Filip Ðurić, istaknut u filmu "Moj jutarnji smeh" i TV serijama "Grupa", "Kljun", "12 reči" i "Crna svadba".

Uveliko nagrađivani film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, apsolutni pobednik na festivalu u Karlovim Varima 2021, konačno će imati premijeru u Srbiji na 50. FEST-u.

Nebojša Dugalić, film "Strahinja Banović/Promo
 

Reč je o modernoj verziji čuvene epske pesme “Banović Strahinja” u miljeu migrantske krize, o ljubavnom trouglu koji čine junak Strahinja, njegova žena Ababu i pridošlica Abu.

Scenario potpisuju reditelj Arsenijević i Bojan Vuletić, a od glumaca dominiraju strana imena Ibrahim Koma, Nancy Mensah- Offei, ali i Nebojša Dugalić.

Migranti su tema još dva domaća filma, od kojih je naslov "The Game" Ane Lazarević uveliko završen i nalazi se u post-produkciji, dakle realizuje se montaža, obrada zvuka.

Čak se glavni lik takođe zove Strahinja, ovde je krijumčar sa lošim roditeljskim veštinama i zavisnik od kockanja, koji biva zaglavljen sa dva dečaka-migranta u balkanskoj zabiti.

Scenario je napisala rediteljka, a uloge tumače - Branislav Trifunović, Sloboda Mićalović, Boris Isaković, Radoslav Milenković i razni inostrani glumci.

Nakon uspeha rediteljskog debija "Ničije dete", scenarista i režiser Vuk Ršumović snima trenutno novi film takođe sa pričom o migrantima - "Među bogovima", gde isto dominiraju strani glumci.

Snimanje filma "Među bogovima" Promo/Maja Medić
 

Ova drama je zasnovana, kao i njegov prvi film, prema istinitom događaju iz 2015. godine, ali je istovremeno i adaptacija čuvene antičke tragedije "Antigona" od Sofokla.

Radnja ove drame počinje kada mlada Avganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa, i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije.

Glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu, a uz nju nastupaju Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Jubilarni 50. FEST će imati još premijera domaćih filmova, kao što je nezavisno ostvarenje "Heroji" debitanta Gorana Nikolića, čija je radnja smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, i priča prati ratnika na povratku kući koji sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju put zajedno.

Igraju - Mladen Sovilj, Todor Jovanović, Mina Nikolić, Branko Perišić, Lazar Nikolić.

Prošlost je tema i filma "Trag divljači", takođe jednog debitanta - Nenada Pavlovića, sina Živojina Žike Pavlovića, čije su pripovetke osnova za stvaranje scenarija ovog projekta.

Serija "Besa 2" Promo/Sergej Radović
 

Perspektivni novinar otkriva mrežu skrivenih zločina, izveštavajući o svirepom ubistvu u Jugoslaviji, krajem ''70- ih godina, gde je umešana UDBA.

U ovom dramskom, istorijskom trileru igraju Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Milena Pavlović, Boris Milivojević, Milan Čučilović, Jovo Maksić, a producent je režiser Miloš Avramović.

Upravo će Avramović, nakon velikog uspeha sa sagom "Južni vetar", snimati istorijski spektakl "Seobe" prema romanu Miloša Crnjanskog, a za glavne uloge želi ponovo Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića.

Biković će, osim Rusije, biti uposlen na više projekata u Srbiji, jer je završio snimanje psihološkog trilera “Izolacija” reditelja Marka Backovića, poznatog po akcionoj hit komediji "Taksi bluz".

24sedam/Goran Sivački
 

Pored Bikovića, igraju i Anica Dobra, Miodrag Miki Krstović, Mladen Andrejević.

Takođe, u nekoliko etapa se uveliko snima veoma ambiciozan projekat "Budi Bog s nama" legendarnog Slobodana Šijana, gde Miloš Biković igra glavnu ulogu Boška Tokina (1894 - 1953), koji je bio jugoslovenski pionir filmske kritike i misli o filmu kod Srba.

Osim Bikovića igra jaka glumačka ekipa - Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan.

Spomenuti junak novog filma "Trag divljači" Radivoje Raša Bukvić, kao Biković, sa inostranom karijerom, uglavnom u Francuskoj, posle druge sezone serije "Besa" imaće još filmova u Srbiji.

Pre svega je tu odavno snimljena krimi priča "Ključ" Marka Sopića ("Ekipa"), gde igraju još Branimir Popović, Ljubomir Bandović, Isidora Građanin, Džek Dimić, i pokojni - Boris Komnenić.

ATAImages/Antonio Ahel
 

"Antitalenti" je naslov debitantskog projekta Raše Bukvića, koji potpisuje režiju i scenario, još u fazi pre-produkcije, a ovaj glumac je viđen i za ulogu Nikole Tesle u filmu "Luminous" rediteljke Borise Simović, u produkciji "Tesla film instituta" i kuće "Košutnjak film".

Osim toga, Bukvić je akter i američkog filma snimanog u Beogradu "48 sati i jedan minut" Majkla Tajera i Sonje Aleksa, a u ovom trileru glume još - Nataša Ninković, Branka Pujić, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, pokojni Marko Živić.

Živića će publika gledati i u ekranizaciji hit predstave "Ne igraj na Engleze" reditelja Slobodana Pešića, gde igraju i kolege iz tog komada Daniel Sič i Ivan Tomić.

Debitantski film Siniše Cvetića "Usekovanje" predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana - Jovana, koga tumači Pavle Mensur, a uz njega su Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Dubravka Kovjanić, Zlatan Vidović, Milica Janevski,, Jovana Gavrilović.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Mirjana Karanović igra u makedonsko-srpskoj koprodukciji "Druga šansa" Marije Džidževe, kaotri priče o tri žene koje žive u istoj zgradi, a razvija i svoj novi rediteljski projekat "Majka Mara", o životu jedne žene nakon samoubistva sina jedinca.

Omladinsku priču "Leto kad sam naučila da letim" prema knjizi Jasminke Petrović, režirao je Radivoje Raša Andrić, gde igraju Olga Odanović i Žarko Laušević

Hrvatsko-srpski film "Metamorfoze" tandema Dušan Zorić - Matija Gluščević, okupio je regionalnu ekipu glumaca - Ksenija Marinković, Boris Isaković, Olga Odanović, Isidora Simijonović, Jasna Ðuričić, Goran Bogdan, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Olivera Viktorović, Nenad Ćirić, Vlasta Velisavljević, Milica Mihajlović.

Žarko Laušević i Luka Bajto Promo/Glorija Lizde
 

U produkciji je i crnogorsko-srpski film "Posle zime" Ivana Bakrača, gde igraju - Momčilo Otašević, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić.

Reditelj i scenarista Kosta Ðorđević završio je snimanje svog trećeg filma "Žal", o prevarama jednog tinejdžera, u kome glume - Denis Murić, Branka Katić, Pavle Mensur, Dubravka Kovjanić.

Posle uspeha filma "Lihvar", reditelj i montažer Nemanja Ćeranić će nastaviti snimanje apokaliptične drame "Volja sinovljeva", u kome je okupljena zanimljiva ekipa - Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Marta Bjelica, Igor i Petar Benčina.

Petar Benčina ATAImages/Antonio Ahel
 

Takođe režiser i montažer Stevan Filipović, snima nastavak svog dela “Pored mene” pod naslovom "Pored tebe", ovog puta u formi trilera iz sveta tabloidnog novinarstva.

Kontraverzni i provokativni autor Mladen Ðorđević realizovao je ostvarenje “Prvi maj” koji se graniči sa natprirodnim silama, a glavni su Tamara Krcunović i Leon Lučev.

Publika može očekivati i ekranizaciju istorijskog melodramskog romana "Petkana" Ljiljane Habjanović Ðurović, koja je i pisala scenario sa rediteljem, svojim sinom Hadži-Aleksandrom Ðurovićem.

Ratna drama “Oluja” Miloša Radunovića, o tragičnom progonu Srba iz Hrvatske, biće u formi filma i serije, gde dominiraju glumci - Zlatan Vidović, Jovo Maksić i Davor Janjić.

“Oluja”/Promo
 

Sve traženiji glumac Milan Marić, nakon tumačenja Tome Zdravkovića u hit filmu "Toma", viđen je i za junaka epskih pesama Kraljevića Mrka, u istoimenom ostvarenju reditelja Dejana Zečevića.

Na kraju, konačno bi po planu trebalo da ovog proleća krene snimanje ratne drame "Ðeca Kozare" Lordana Zafranovića, prema scenariju Arsena Diklića, koji je godinama i decenijama odlagan za realizaciju, a obrađuje istu tematiku - period kao i film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića.

Jednu od važnih uloga u Zafranovićevom filmu će imati Željko Dimić - Jack Dimić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike