Dragan Velikić izabran za počasnog člana mađarske Akademije književnosti i umetnosti

16.10.2020

13:51 >> 13:54

0

Devet njegovih romana koji su dosad prevedeni na mađarski jezik naišli su na izuzetan prijem kod čitalaca i kritike

Dragan Velikić izabran za počasnog člana mađarske Akademije književnosti i umetnosti
Copyright ATAimages / Milos Rafailovic

Na generalnoj skupštini Akademije književnosti i umetnosti „Sečenji“, održanoj 13. oktobra u Budimpešti, književnik Dragan Velikić izabran je za počasnog člana, a predlagači su istakli visoke vrednosti njegove literature.

Devet Velikićevih romana koji su dosad prevedeni na mađarski jezik naišli su na izuzetan prijem i kod kritike i kod čitalaca.

Dvostruki dobitnik Ninove nagrade diplomirao je na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Objavio je romane „Via Pula“, „Astragan“, „Hamsin 51“, „Severni zid“, „Danteov trg“, „Slučaj Bremen“, „Dosije Domaševski“, „Ruski prozor“, „Bonavia“, „Islednik“ i „Adresa“, knjige priča „Pogrešan pokret“, „Staklena bašta“, „Beograd i druge priče“, kao i knjige eseja „YU-Atlantida“, „Deponija“, „Stanje stvari“, „Pseća pošta“ i „O piscima i gradovima“.

Knjige Dragana Velikića prevedene su na šesnaest evropskih jezika, te na arapski i farsi. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike