Silovana, davljena, ubijena motikom, pa zakopana: Ivana bi danas proslavila 23. rođendan

10.12.2023

20:45

0

Ivanu Podraščić, kad je imala 14 godina, svirepo likvidirao Darko Kostić u iznajmljenoj kući u Rakovici

Silovana, davljena, ubijena motikom, pa zakopana: Ivana bi danas proslavila 23. rođendan
Ivana Podraščić - Copyright Printscreen/Facebook

Ivana Podraščić iz Batajnice danas bi proslavila 23. rođendan da je Darko Kostić nije svirepo ubio u iznajmljenoj kući u Rakovici, kad je bila četrnaestogodišnja devojčica. Njeno telo u fazi raspadanja nađeno je posle nekoliko meseci potrage u dvorištu trošne kuće, koju je njen ubica Darko Kostić iznajmljivao u Rakovici.

Devojčica je nestala 29. jula 2014. godine, kad je sa prijateljima otišla do grada, a potom se uputila ka Kanarevom brdu. Porodica je nestanak prijavila tek 9. avgusta, pod obrazloženjem da je i ranije bežala od kuće i da su verovali da će se vratiti.

Poslednji put je viđena 29. jula, kad je sa prijateljima otišla do grada. Policija je mesecima tragala za devojčicom Ivanom, ali bezuspešno. Zločin je otkriven tek pošto je 22-godišnja Kristina Kovačević prijavila da je silovana. Ispostavilo se kasnije da je Kostić napastvovao Kristinu u istoj kući u kojoj i Ivanu. Ta devojka je, inače, njegova rođaka.

Saslušan je, ali nije prošao poligraf. Policajci su 1. septembra počeli da pretražuju dvorište kuće i  ubrzo su naišli na stravičan prizor. Svi su bili zgroženi kad su videli leš. Telo je bilo u groznom stanju.

Kostić i Ivana Podraščić bili su prijatelji na Fejsbuku, a nasilnik je tako upoznavao i ostale žrtve koje je u prošlosti napadao.

Leš u dvorištu

Ivana je silovana, a zatim davljena i sa više udaraca motikom ubijena, krajem jula. Njeno telo je osumnjičeni Darko Kostić, koga je policija uhapsila, zamotao u ćebad i sunđere, a zatim zakopao u dvorištu kuće. Kostić je višestruki provalnik i osuđivan je za najteža krivična dela, i to ubistva, silovanja, razbojništva i krađe.

Porodica Podraščić, inače socijalno veoma ugrožena, u leto 2014. godine je njen nestanak "pravdala" time da je ona već nekoliko puta odlazila od kuće, da školu nije volela i da će se vratiti kao što se i ranije vraćala. Na pitanje novinara gde bi mogla da bude, govorili su da ih ostave na miru i da imaju još dece o kojoj teško brinu i da jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Printscreen/Facebook
 

Ivanini najbliži nisu želeli da poveruju da je policija pronašla telo njihove ćerke. DNK analiza Instituta za sudsku medicinu potvrdila je da je telo nađeno u napuštenoj kući u Ulici 11. krajiške divizije njeno. Slučaj Ivane Podraščić mnoge je podsetio na slučaj Tijane Jurić iz Subotice čije je telo, posle dve nedelje potrage, nađeno na napuštenoj deponiji na putu između Alekse Šantića i Čonoplje.Tijana je oteta i ubijena samo tri dana pre Ivaninog nestanka, a njeno telo nađeno je 7. avgusta 2014. godine.

Ubio, pa urinirao po žrtvi

Darko Kostić je 1993. godine, zajedno sa još jednim prijateljem, ubio ženu koja je rođena 1929. godine, a posle ubistva čak i urinirao po njenom telu. Za to krivično delo osuđen je na sedam godina zatvora. Kaznu za to delo izdržavao je kao mlađi punoletnik u zatvoru u Valjevu. Jednom je čak i pobegao iz zatvora.

Tokom 2001. godine počinio je silovanje. Za to delo, ali i za razbojništva i krađe, on je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine. U međuvremenu je bio osuđen još četiri puta za slična krivična dela. Izašao je iz zatvora u maju 2014. godine.  Tri meseca kasnije silovao je i ubio Ivanu.

printscreen/MUP
 

Devojčica je sahranjena 10. oktobra 2014. godine na batajničkom groblju u 15 sati. Sahrani je prisustvovalo više stotina ljudi. Tužna povorka brojala je nekoliko stotina ljudi, među kojima najviše dece, učenika OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" koju je i ona pohađala, koji su došli da se poslednji put oproste od Ivane.

"Nismo sačuvali anđela"

Od male Ivane, ispred kapele, oprostio se i njen razredni starešina koji je rekao: "Nismo uspeli da sačuvamo anđela, nismo mogli da joj pomognemo u odrastanju. Prerano si odrasla i prerano si nas napustila. Ivana, izgubili smo te, ali uvek ćeš biti u našim srcima. Tvoj razred je zanemeo, a zbog zločina koji je počinjen, zanemela je i cela Srbija."

Posle toga, tužna povorka krenula je polako do mesta gde će devojčica biti sahranjena. Na čelu kolone, skrhan bolom, išao je Ivanin šesnaestogodišnji brat Srećko i nosio beli krst. Neutešni otac Drago hodao je iza belog sanduka svoje miljenice i pridržavao u zagrljaju ćerku Nikolinu da ne bi pala. Za njima su išli rodbina i komšije, Ivanini školski drugovi, nastavnici, direktor, držeći pregršt cveća i venaca, koje su položili na njen grob.

Ivanini roditelji saslušani su 31. oktobra u Višem tužilaštvu u Beogradu. Na pitanje da li traže imovinsku odštetu, Ivanin otac Drago Podraščić je odgovorio: "Tražim odštetu u visini od milion evra."

Iskaz je dala i Ivanina majka Nada: "Rekla je da ide na žurku, i više je nikad nisam videla. Ivana je bila dobro dete, ali umela je da ode od kuće i da se ne vrati po nekoliko dana. Zato moj suprug nije odmah prijavio nestanak."
 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike