Devojčicu silovao, davio i ubio motikom, a telo uvio u ćebad i sunđere i zakopao! Potraga za Ivanom trajala dva meseca

29.07.2022

06:20

0

Ivana Podraščić iz Batajnice nestala 29. jula, a njen leš nađen 1. oktobra 2014. godine

Devojčicu silovao, davio i ubio motikom, a telo uvio u ćebad i sunđere i zakopao! Potraga za Ivanom trajala dva meseca
Copyright 24sedam/Profimedia/Facebook

Ivana Podraščić iz Batajnice, tada četrnaestogodišnja devojčica, nestala je na današnji dan pre osam godina, kad je sa prijateljima otišla do grada. Njeno telo u fazi raspadanja nađeno je posle nekoliko meseci potrage u dvorištu trošne kuće, koju je njen ubica Darko Kostić iznajmljivao u Rakovici. Zbog silovanja i svirepog ubistva devojčice Kostić je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Devojčica je nestala 29. jula 2014. godine, kad je sa prijateljima otišla do grada, a potom se uputila prema Kanarevom brdu. Porodica je nestanak prijavila tek 9. avgusta pod obrazloženjem da je i ranije bežala od kuće i da su verovali da će se vratiti.

Printscreen/Facebook
 

Poslednji put je viđena 29. jula. Policija je mesecima tragala za devojčicom Ivanom, ali bezuspešno. Zločin je otkriven tek pošto je 22-godišnja Kristina Kovačević prijavila da je silovana. Ispostavilo se kasnije da je Kostić napastvovao Kristinu, inače svoju rođaku, u istoj kući u kojoj i Ivanu.

Saslušan je ubrzo Kostić, ali nije prošao poligraf. Policajci su 1. oktobra počeli da pretražuju dvorište trošne kuće i ubrzo su naišli na stravičan prizor. Svi su bili zgroženi kad su videli leš. Telo je bilo u užasnom stanju.

Kostić i Ivana Podraščić bili su prijatelji na Fejsbuku, a nasilnik je tako upoznavao i ostale žrtve koje je u prošlosti napadao.

Zakopao telo

Ivana je silovana, a zatim davljena i sa više udaraca motikom ubijena, krajem jula. Njeno telo je osumnjičeni Darko Kostić, koga je policija uhapsila, zamotao u ćebad i sunđere, a zatim zakopao u dvorištu kuće. Kostić je višestruki povratnik, a osuđivan je za najteža krivična dela, i to ubistva, silovanja, razbojništva i krađe.

Urinirao po žrtvi posle zločina

Darko Kostić je 1993. godine, zajedno sa još jednim prijateljem, ubio stariju ženu, a posle ubistva čak je i urinirao po njenom telu. Za to krivično delo osuđen je na sedam godina zatvora. Kaznu za to delo izdržavao je kao mlađi punoletnik u zatvoru u Valjevu. Jednom je čak i pobegao iz zatvora.

Tokom 2001. godine počinio je silovanje. Za to delo, ali i za razbojništva i krađe, on je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine. U međuvremenu je bio osuđen još četiri puta za slična krivična dela. Izašao je iz zatvora u maju 2014. godine.  Tri meseca kasnije silovao je i ubio Ivanu.

Porodica Podraščić, inače socijalno veoma ugrožena, u leto 2014. godine je Ivanin nestanak "pravdala" time da je ona već nekoliko puta odlazila od kuće, da školu nije volela i da će se vratiti kao što se i ranije vraćala. Na pitanje novinara gde bi mogla da bude, govorili su da ih ostave na miru, da imaju još dece o kojoj teško brinu i da jedva sastavljaju kraj sa krajem.

printscreen/MUP
 

Ivanini najbliži nisu želeli da poveruju da je policija pronašla telo njihove ćerke. DNK analiza Instituta za sudsku medicinu potvrdila je da je telo nađeno u napuštenoj kući u Ulici 11. krajiške divizije njeno. Slučaj Ivane Podraščić mnoge je podsetio na slučaj Tijane Jurić iz Subotice čije je telo, posle dve nedelje potrage, nađeno na napuštenoj deponiji na putu između Alekse Šantića i Čonoplje.Tijana je oteta i ubijena samo tri dana pre Ivaninog nestanka, a njeno telo nađeno je 7. avgusta 2014. godine.

Brat nosio beli krst

Devojčica je sahranjena 10. oktobra 2014. godine na batajničkom groblju u 15 sati. Tužna povorka brojala je nekoliko stotina ljudi, među kojima najviše dece, učenika OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" koju je i ona pohađala, koji su došli da se poslednji put oproste od Ivane.

Ivana Podraščić foto: Printscreen/Facebook
 

Od male Ivane, ispred kapele, oprostio se i njen razredni starešina koji je rekao: "Nismo uspeli da sačuvamo anđela, nismo mogli da joj pomognemo u odrastanju. Prerano si odrasla i prerano si nas napustila. Ivana, izgubili smo te, ali uvek ćeš biti u našim srcima. Tvoj razred je zanemeo, a zbog zločina koji je počinjen, zanemela je i cela Srbija."

Posle toga, tužna povorka krenula je polako do mesta gde će devojčica biti sahranjena. Na čelu kolone, skrhan bolom, išao je Ivanin šesnaestogodišnji brat Srećko i nosio beli krst. Neutešni otac Drago hodao je iza belog sanduka svoje miljenice i pridržavao u zagrljaju ćerku Nikolinu da ne bi pala. Za njima su išli rodbina i komšije, Ivanini školski drugovi, nastavnici, direktor, držeći pregršt cveća i venaca, koje su položili na njen grob.

Ivanini roditelji saslušani su 31. oktobra u Višem tužilaštvu u Beogradu. Na pitanje da li traže imovinsku odštetu, Ivanin otac Drago Podraščić je odgovorio: "Tražim odštetu u visini od milion evra."

Iskaz je dala i Ivanina majka Nada: "Rekla je da ide na žurku i više je nikad nisam videla. Ivana je bila dobro dete, ali umela je da ode od kuće i da se ne vrati po nekoliko dana. Zato moj suprug nije odmah prijavio nestanak."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike