Poverljiv dosije uhapšenog Milinka Brašnjovića: Majstor za pištolj od 2010, a podzemlje ga pamti po jednoj rečenici (FOTO)

28.02.2024

12:35

0

Autor: 24sedam

Pucač Velje Nevolje ima iza sebe pet godina i osam meseci robije

Poverljiv dosije uhapšenog Milinka Brašnjovića: Majstor za pištolj od 2010, a podzemlje ga pamti po jednoj rečenici (FOTO)
Copyright MUP

Milinko Mili Brašnjović (1982), koji je ubijao za račun klana Veljka Belivuka, sinoć je uhapšen u Španiji, a na beogradskom asfaltu je načinio prve "pucačke" korake. Prva poznata pucnjava u kojoj je učestvovao bila je još 2010.

Brašnjević je oduvek u kriminalnim vodama. Prvo je bio u ekipi Aleksandra Stanković - Saleta Mutavog, a potom i Veljka Belivuka - Velje Nevolje. Prvi put je marta 2010. bio na poternici zbog pokušaja ubistva u beogradskom naselju Medaković 3, 26. februara iste godine.

U društvu sa osam godina mlađim A. M., pokušao je iz osvete da likvidira jednog od članova suparničke ekipe koji su 11. aprila 2009. u kafani "Žuta greda" u Beogradu teško ranili njihovog prijatelja. Brašnjović i A. M. su tog 26. februara 2010. bili u belom "reno safranu", koji se na semaforu zaustavio pored "opel vektre" u kojoj je bio Vladimir D. 

Dileri ekstazija i heroina

Policija je pre više od decenije Milinka Brašnjovića pokušala da tereti i za dilovanje narkotika. Njegova ekipa sa Medakovića bila je poznata po prodaji heroina i ekstazija, ali on nikada nije osuđen za ovo krivično delo.

- Izvini, komšija, da te nešto pitam - obratio se Brašnjović Vladimiru D. (1986), a ova rečenica će ostati upisana u njegov kriminalni dosije.

Kada je vozač otvorio prozor "vektre", počeo je da puca. Ispaljena su četiri hica, od kojih su dva pogodila mladića u ruku i stomak, a druga dva metka završila su u vratima vozila. Tada je policija organizovala poteru za belim "renoom" beogradske registracije, ali su napadači izbegli patrole.

Osuđen na pet godina i osam meseci

Nekoliko dana kasnije je uhapšen. U pritvoru je dočekao 20. decembar 2011. godine, kada mu je presudio Viši sud. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i osam meseci, ali je morao da plati i 35.000 dinara sudskih troškova.

Posle pucnjave uhapšena je cela grupa Saleta Mutovog, osim, naravno, Brašnjevića. Sa Stankovićem je ostao sve dok nije ubijen 13. oktobra 2016. godine u Bačvanskoj ulici u Beogradu. Pre likvidacije, Stanković je sedeo sa Veljkom Belivukom, koji mu je bio jedan od najbližih prijatelja. Za ubistvo Saleta Mutavog niko nije uhapšen niti je ono zvanično rasvetljeno. 

24sedam/Goran Sivački
Aleksandar Stanović ubijen oktobra 2016.

 

Onda je Brašnjević stao uz Velju Nevolju, naslednika svh poslova Saleta Mutavog. Tako je sa Ljubomirom Lainovićem učestvovao u ubistvu visokopozicioniranih "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića 19. januara 2020. godine u restoranu u centru Atine.

Brašnjovićevo ime na suđenju Belivuku i Miljkoviću spominjao je svedok Nikola Spasojević. Svedočeći pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, on je rekao da je posle dvostruke likvidacije u Atini dva puta išao u Makedoniju da pucačima klana Milinku Brašnjeviću i Ljubomiru Lainoviću da novac.

Novac za Atinu, pa inscenirana smrt

- Ispričali su mi da su prvo u restoranu prišli za pogrešan sto, da je Brašnjović prvi prišao Dedoviću i da mu je “prosuo mozak u supu”, a da je Ljubomir Lainović ubio Stamatovića - kazao je između ostalog Spasojević.

Prvi put im je, kako je naveo, odneo 2.600 evra, a drugi put 36.000 evra i sat "roleks".

Facebook/YouTube/ OneTV
Dvojica "škaljaraca" ubijeni u Atini

Brašnjovića je i svedok okrivljeni Srđan Lalić pominjao i kada je pričao o Ratku Živkoviću Zemi iz Danilovgrada, za koga je naveo da je bio “trojanski konj” među "škaljarcima", a da im se približio insceniranom otmicom i ubistvom Brašnjovića.

- Posle dolaska Brašnjovića iz Atine, inscenirani su njegova otmica i ubistvo. S njim smo otišli u stan kod Budimira u Kotež, svezali smo ga, prosuli smo lažnu krv po njemu, slikali ga i poslali slike kao da je ubijen, a potom ga slikali pored neke rake. Podeljene su pare, uzeo je Zemo, ali i Radoje Živković, i sa ovim slučajem se Zemo približio "škaljarskom klanu" - naveo je Lalić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike