Male crne knjižice krile najmračnije tajne Belivukovog klana: Od liste želja do krvavog spiska!

06.10.2022

18:45

0

"Ako još možeš da dišeš, ne radiš pravilno"

Male crne knjižice krile najmračnije tajne Belivukovog klana: Od liste želja do krvavog spiska!
dnevnik zatvor copy - Copyright Amir Hamzagic/ATAImages/Pixabay/Printscreen

Lišta želja u rokovniku vođe huliganske grupe "Janičari" i najboljeg prijatelja Veljka Belivuka, Aleksandara Stankovića zvanog Sale Mutavi, obelodanjena je danas, a kako se sumnja, nastala je neposredno pre 12. oktobra 2016. godine, kada je i ubijen u mafijaškoj likvidaciji. Stanković je u svojim beleškama napisao šta bi sve želeo da uradi u narednom periodu, ne obraćajući pažnju na sudski proces koji se vodio protiv njega, pa je planirao putovanja i kupovinu stana. Međutim, neki njegovi saradnici i prijatelji takođe su bili skloni tome da svoje misli, neka buduća ostvarenja i tajne zapišu u rokovnike i sveske.

Stanković je imao svakakve planove, a samo nekoliko sati pre nego što je ubijen on je u rokovnik, kako piše nedeljnik "Vreme", zapisao:

 - stan za Beku i mene
    
- dizanje firme na noge
    
- 500.000 evra da sakupim
    
- slučaj/pasoš da rešim

- da smršam na 100 kg

- sat neki lep da uzmem

- čelična vojnička disciplina - ako još možeš da dišeš, ne radiš pravilno

Stanković je potom otišao na trening u fitnes centar "Spartanac", u Ulici gospodara Vučića u Beogradu, i na putu do tamo je likvidiran. Na sebi je imao pancir, ali ga on nije zaštitio jer su mu ubice pucale u glavu.

24sedam/Goran Sivački
 

Prema nekim saznanjima, za ovu likvidaciju plaćeno je 300.000 evra u kokainu.

Sve tajne Belivukovog klana u svesci okrivljenog svedoka

Opisi zločina, imena ubica koja do sada nisu obuhvaćena optužnicom, poslovi sa drogom i oružjem, likvidacije u regionu, saradnja sa "kavčanima" i vođom Radojem Zvicerom detaljno se navode u svesci koju je, prema pisanjima beogradskih medija, sada svedok okrivljeni Srđan Lalić, pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, priložio prilikom potpisivanja sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK).

Pored novih ubistava i imena počinilaca, Lalić je, prema nezvaničnim saznanjima, detaljno opisao šemu funkcionisanja organizovane kriminalne grupe, puteve novca, pranje para, ali i "tesnu saradnju" sa Zvicerom. Takođe, dodao je nove podatke o krivičnim delima navedenim u dosadašnjim optužnicama i naredbama za proširenje istrage protiv grupe Belivuka i Miljkovića.

Foto: Privatna arhiva
Srđan Lalić

Pored rasvetljavanja likvidacije Miljkovićevog kuma Mirka Kojića Koje, investitora sa Zvezdare, u medijima se pominje da je Lalić opisao i ubistvo i nestanak dvojice vlasnika "Pink taksija" Teodora Gaćeše i Miroslava Rankovića. Ipak, glavna njegova saznanja odnose se na period do likvidacije i posle likvidacije Vlastimira Miloševića, poznatije kao "ubistvo na šinama".

Belivuk i Miljković u sudnici sa rokovnicima i Ustavom Srbije

Na poslednjim održanim pripremnim ročištima na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, vođe su naizmenično dolazile "naoštrene" da odbrane dokaze tužilaštva da su počinili sedam ubistava, otimali i silovali.

Belivuk je za govornicu u sudnici Specijalnog suda u Beogradu stao sa crnim rokovnikom u kom je imao zabeležno ono što će govoriti. On je, kako se čini, odlučio da može to i sam kad ga svi advokati napuste i svoju uvodnu reč zasnovao je na navođenju tačaka optužnice i njihovom osporavanju članovima zakona koji su, pretpostavlja se, jasno bili zabeleženi u rokovniku.

Prema rečima prisutnih advokata, on svoju knjižicu nije ispuštao iz ruku, a citirao je Ustav Republike Srbije i pokušao da se pozivanjem na njega odbrani od počinjenih zlodela.

Slična situacija zatekla je prisutne u sudnici na narednom ročištu, kada je njegov najbliži saradnik Marko Miljković nastupio sa svojim spisima i pozvao na slučaj u Srbiji u kom niko nije odgovarao za navodno ubistvo dečaka iz sela Majilovac.

24sedam/e-stock-milos-rafailovic
Miljković i Belivuk

Miljković je u svojim zapisima koje je poneo u sudnicu pomenuo slučaj nestalog dečaka Đorđa Andrejića i presudu njegovoj majci Marini, a sudnica je zanemela.

Citirao je presudu na osnovu koje je njegova majka oslobođena jer telo mališana nikada nije pronađeno i tako pokušao da opravda to što nisu pronađena tela žrtava za koje Tužilaštvo tvrdi da su ih oni likvidarili.

Rokovnik inspektora Stolića i spisak krvavih imena

Branislav Bogdanović, advokat Božidara Stolića, bivšeg kriminalističkog inspektora SBPOK, priznao je na jednom od suđenja svom klinjentu pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela sa zloglasnim klanom Veljka Belivuka, kao i za zloupotrebu službenog položaja, da je Stolić vodio evidenciju o stotinama kriminalaca u tajnom rokovniku.

- To je bio Stolićev privatni rokovnik koji je vodio. Čovek je vodio privatnu evidenciju i tu ima 500 lica iz kriminogene sredine, ali ti spisi ne dokazuju ništa - rekao je tada Bogdanović.

- U ovom rokovniku evidentirane su sve radnje koje je kao policijski službenik preduzimao. Evidentirana su imena i prezimena, ali se vidi da nema nijednog imena i prezimena onih ljudi koje je proveravao u sistemu. Evidentirani su operativni poslovi koje je obavljao, ali njih nema - objasnio je tužilac Saša Ivanić zbog čega je rokovnik ispisan rukom važan.

Tanjug/Jadranka Ilić
Božidar Stolić

Rokovnik Božidara Stolića trebalo je da posluži kao glavni dokaz u istrazi protiv njega, ali je osuđen na osnovu podataka sa Skaj aplikacije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike