Goran Džonić će doživotnu robiju izdržavati u Zabeli: Ubica porodice Đokić biće prebačen u Požarevac

28.02.2024

11:56

0

On je tokom sudskog postupka bio u pritvoru Kazneno popravnog zavoda u Nišu, odakle je nakon pravosnažnosti presude transportovan u zatvor u Požarevcu

Goran Džonić će doživotnu robiju izdržavati u Zabeli: Ubica porodice Đokić biće prebačen u Požarevac
Goran Džonić - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Penzionisani vatrogasac Goran Džonić (59) koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, stupio je na izdržavanje zatvorske kazne u zatvoru u Zabeli, saznaje “Blic”.

On je tokom sudskog postupka bio u pritvoru Kazneno popravnog zavoda u Nišu, odakle je nakon pravosnažnosti presude transportovan u zatvor u Požarevcu. Informaciju o Džoniću potvrdio je i Osnovni sud u Nišu, koji je zadužen za sprovođenje sankcija po izrečenim presudama niškog pravosuđa.

- Osuđeni Goran Džonić, stupio je na izdržavanje kazne zatvora, dana 14. februara 2024.godine u Kazneno poprvni zavod Zabela u Požarevcu – potvrdila je za "Blic" portparol Osnovnog suda u Nišu sudija Ana Veličković.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

Podsetimo, veće Apelacionog suda u Nišu potvrdilo je 17.januara 2024. godine kaznu doživotnog zatvora koju je penzionisanom vatrogascu Goranu Džoniću izrekao Viši sud u Nišu zbog ubistva porodice Đokić.

Apelacioni sud je preinačio samo deo presude kojom je Džoniću vreme provedeno u pritvoru uračunato u izrečenu kaznu doživotnog zatvora, dok je u ostalom delu žalba njegovog branica odbijena a presuda potvrđena.

Uračunavanje pritvora u kaznu doživotnog zatvora urađeno je kako bi se precizirao datum od kada Džonić može da podnese molbu za uslovni otpust a to je po zakonu tek posle 27 godina.

- Petočlano veće Apelacionog suda u Nišu je nakon javne sednice koja je održana dana 17.januara 2024.godine, preinačilo presudu Višeg suda u Nišu od 13. juna 2023.godine, u pogledu uračunavanja pritvora u izrečenu kaznu doživotnog zatvora i okrivljenom G.Dž. u izrečenu kaznu doživotnog zatvora uračunalo vreme provedeno u pritvoru od 23. oktobra 2021. godine pa do upućivanja u ustanovu za izvršenje kazne zatvora. U ostalom delu odbijena je žalba branioca okrivljenog G.Dž. i prvostepena presuda u nepreinačenom delu potvrđena. To je učinjeno radi preciziranja vremena kada okrivljeni može podneti molbu za uslovni otpust a zakonom je propisano da lica koja su osuđena na kaznu doživotnog zatvora, to mogu da učine nakon izdržanih 27 godina, a u to vreme se uračunava i vreme provedeno u pritvoru. Danas, 09.02.2024. godine, Apelacioni sud je spise predmeta, sa odlukom, dostavio Višem sudu u Nišu koji će u najkraćem roku tu odluku dostaviti strankama i svima koji po zakonu odluku treba da prime – saopšteno je iz Apelacionog suda u Nišu.

Goran Džonić (59) iz Moravca, je osuđen na na doživotnu robiju, jer je 27. septembra 2021. godine ubio brata od tetke Gorana Đokića (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju Đokić (26) iz Aleksinca.

On je kritične noći zaustavio “pasat” u kojem su bili njegovi rođaci zaustavio kada su iz Moravca krenuli kolima za Aleksinac i preteći pištoljem primorao da odu do mesta zvanog “Dudin gaj” gde ih je ubio, a njihova tela zapalio.

“Pasat” je odvezao u okolinu Tešice gde je uzeo oko 40.000 evra u raznim valutama iz gepeka a vozilo zapalio, nakon čega se vratio skuterom u Moravac i sakrio pare u dvorištu kuće koju gradi za sina Stefana.

24sedam/Goran Sivački
 

Posle godinu i po dana istrage i nakon tri i po meseca suđenja, prvostepena presuda Goranu Džoniću izrečena je 13.juna prošle godine.

Veće Višeg suda u Nišu kojim je predsedavao sudija Mirko Drašković oglasilo ga je krivim za teško ubistvo troje članova porodice Đokić u sticaju sa krivičnim delom nezakonito posedovanje oružja i eksplozivnih materija i osudilo ga, nepravosnažno, na doživotni zatvor.

Dok je sudija Drašković čitao presudu Džonić je teatralno uzviknuo: "Zašto?! Za šta?"! Nakon toga počeo je da udara glavom od sto i da viče: "Nisam ja to uradio, hoću da se ubijem!".

Posle toga su ga iz sudnice, sa rukama na leđima, izveli zatvorski stražari. Primetno je bilo, da iako je Džonić na suđenju glumio nekakvog nemoćnog čoveka, tražeći i veštačenje tim povodom, trojica stražara su ga maltene jedva savladali kada je počeo da viče u sudnici.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike