Prva presuda na osnovu "Skaja": Osuđeni za planiranje ubistva prijatelja Luke Bojovića, među njima i optuženi za likvidaciju Šarca!

12.02.2024

12:26

0

Petočlana grupa koja je planirala ubistvo Budvanina Marka Ljubiše Kana osuđena je ukupno na 20 godina robije

Prva presuda na osnovu "Skaja": Osuđeni za planiranje ubistva prijatelja Luke Bojovića, među njima i optuženi za likvidaciju Šarca!
Ilustracija - Copyright Profimedia, ilustracija

Petočlana kriminalna organizacija koja je u januaru 2021. godine planirala ubistvo Budvanina Marka Ljubiše Kana, visokopozicioniranog pripadnika "škaljarskog klana" i prijatelja Luke Bojovića, osuđena je na ukupno 20 godina robije. Ovo je prva presuda koja je izrečena na temelju "Skaj" komunikacije koja je dostavljena iz Francuske.

Presudom su obuhvaćeni Lazar Ilić, Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola  Milenković, koji su proglašeni krivim za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Lazar Ilić optužen je za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Milenković optužen za ubistvo u pokušaju izvršeno putem podstrekavanja. Optuženi Savić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu mu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru od 25. januara 2021. godine, a optuženog Milićevića osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci u koju mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru od 28. januara 2021. godine. Miloš Klečak osuđen je na kaznu zatvora od tri godine, dok je Nikola Milenković osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Ilić optužen i za ubistvo Aleksandra Šarca u tržnom centru "Ušće".

Kraljevčani Lazar Ilić i Strahinja Savić, inače, optuženi su i za ubistvo Aleksandra Šarca u Beogradu. Ilić je, prema navodima optužnice, 17. oktobra 2020. pucao u Šarca u TC "Ušće". Šarac je tada teško ranjen i devet dana kasnije preminuo je u bolnici. Ilić i Savić uhapšeni su nekoliko meseci kasnije, u januaru 2021, u Budvi.

24sedam/Facebook/Printscreen
Ubistvo Aleksandra Šarca

Sudija Vesna Kovačević, obrazlažući zašto je prihvatila navode iz "Skaj" komunikacije kao dokaz, navela je da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je zamolnicom za pružanje pravne pomoći koju je uputilo Francuskoj, zatražilo od nadležnih pravosudnih organa te zemlje, da u cilju sprovođenja ovog krivičnog postupka pruži pravnu pomoć u vidu dostavljanja dokaza i dokaznog materijala - podataka sa platforme "Skaj", i to u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom.

- Što je ovaj sud i prihvatio jer nema osnov da sumnja u verodostojnost ovih dokaza, imajući u vidu da su ih izdvojili francuski nadležni pravosudni organi I dostavili pravosudnim organima Crne Gore - navela je u obrazloženju.

Dalje je navela i da sud ceni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama koja se odnosi na poštovanje privatnog života, ali da sud daje primat javnom interesu koji je pretežniji u odnosu na privatni.

- Odnosno daje primat st.2 člana 8 Konvencije, što čini opravdanim zadiranje javne vlasti o pravu pojedinca na nepovredivost komunikacije, što ima za cilj sprečavanje vršenja jednih od najtežih krivičnih dela koji su propisani našim zakonodavstvom - navela je u obrazloženju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike