Meta plaćenika bio "čovek mačka": Nekoliko puta izbegao smrt, a klopke mu smeštaju zbog Luke Bojovića!

14.10.2023

20:45

0

Dvojica Jermena i Albanac najverovatnije trebalo da ubiju Marka Ljubišu Kana u Budvi

Meta plaćenika bio "čovek mačka": Nekoliko puta izbegao smrt, a klopke mu smeštaju zbog Luke Bojovića!
Copyright Profimedia

Dvojica plaćenih ubica, Jermen Artyom Mnatsakanyijan i Albaanac P. X. (25), koji su uhapšeni, u Budvi je trebalo da likvidiraju najverovatnije Marka Ljubišu Kana, visokopozicioniranog pripadnika "škaljarskog klana" i prijatelja Luke Bojovića. Crnogorska policija intezivno traga i za njihovim saučesnikom Jermenom A. M. (31).

Jermen je, da podsetimo, uhapšen u četvrtak uveče u Budvi, a onda je u petak na granici sa Albanijom "pao" i Albanac. Izvor iz crnogorske policije je za lokalne medije objasnio da je služba već dve nedelje imala operativna saznanja da se u Budvi sprema mafijaška likvidacija.

Profimedia
Ilustracija

- Operativno je utvrđeno da je Budvanin koji je blizak "škaljarskom klanu" meta i da angažovane ubice nisu iz Crne Gore - objasnio je izvor iz policije. 

Plaćene ubice otkrivene su, da podsetimo, u četvrtak uveče, oko 22.30 časova. Policija je u ulici Slovenska plaža uočila vozilo marke "foksvagen polo", barskih registarskih oznaka, i pristupila njegovoj kontroli. Automobil se zaustavilo na zemljanom parkingu u slepoj ulici ispred policajaca, a neposredno potom iz vozila su istrčala trojica muškaraca i dala se u bekstvo.

Pripadnici policije potom su sustigli jednog muškarca i uhapsili ga. Utvrđeno je da se radi o državljaninu Jermenije Artyom Mnatsakanyijanu i njemu određen pritvor, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Dva pokušaja atentata u Beogradu

Pretresom vozila u kojem je bio Jermen pronađena su dva pištolja "glok" sa punim okvirima, kao i automatski pištolj "škorpion" sa prigušivačem, ali i dve silikonske maske kao i više pari rukavica i garderobe za presvlačenje.

Drugi plaćenik, albanski državljanin, P. X..  je uhapšen sutradan na graničnom prelazu Sukobin kada je pešice pokušao da pređe u Albaniju. On se policiji predstavio kao državljanin Grčke P. V.

U februaru hapšen zbog oružja

Marko Ljubiša Kan, da podsetimo, bio je uhapšen u toku večeri 1. februara ove godine u Budvi. On je uhapšen zbog oružja, a lisice na ruke su mu stavljene u jednom lokalu. Po nalogu tužilaštva zadržan je do 24 sata. Uprava policije Crne Gore označava ga kao pripadnika budvanske kriminalne grupe, koja je bliska "škaljarskom klanu". Kanu je tada izrečena mera kućnog pritvora u trajanju od dva meseca.

Marko Ljubiša Kan, za koga se veruje da je bio meta stranih plaćenika, nije nepoznato ime u crnogorskom, ali i srpskom podzemlju. On se ranije više puta našao na udaru napadača, ali je svaki put uspeo da izbegne smrt.

Kan je tako preživeo pokušaj likvidacije u Beogradu 2009., ali i 2013. godine. Bio je teško ranjen 2013. godine i jedva je preživeo atentat. Nepoznata osoba je u njega ispalila četiri hica i on se tada sam dovezao do Hitne pomoći, a lekari su uspeli da mu spasu život.

Policiji koja je ubrzo stigla u bolnicu odbio je da kaže šta mu se dogodilo i gde, kao ni ko je pucao na njega. Rekao je svoje ime i izgubio svest. Kasnije je otkriveno da je na njega pucano iz automobila u pokretu u Novom Beogradu.

Četiri godine ranije, takođe u Beogradu, ispred Arene, posle utakmice Partizan - Panatinaikos, pogođen je u vrat.

Kan je, inače, u Srbiji bio uhapšen 22. novembra 2011. godine po poternici koju je Crna Gora raspisala za njim zbog sumnje da je 1997. u Budvi, učestvovao u pucnjavi u kojoj je ranjena jedna osoba. U aprilu 2012. godine bio je izručen Crnoj Gori.

Ubica se spetljao

Na meti napadača Kan se našao u Budvi 27. avgusta 2019. godine uveče na terasi jednog starogradskog hotela. Tada je nepoznati napadač ispalio rafal ka Budvanima Marku Ljubiši Kanu, Goranu Sloviniću i Draganu Markoviću. Policija je kasnije sumnjala da je taj napadač bio Jovan Mirković.

24sedam/Profimedia
Ilustracija

Policija je verovala da je napadač imao podršku još jedne osobe. Kobne večeri ubica je skuterom došao do bedema Starog grada, a zatim ušetao među turiste. Nosio je silikonsku masku i kapuljaču, a u kesi "škorpion". Noćni provod u tom delu Budve u to vreme taman se završavao i gosti su se razilazili.

Ljubišino obezbeđenje primetilo je napadača dok je prilazio njihovom stolu uz same bedeme, pa su sva trojica pobegla ka ulazu u Stari grad. Napadač je tada pokušao da iz kese izvadi oružje, ali se spetljao. Kad ga je konačno izvukao, ispalio je više od 30 metaka. Nekoliko hitaca pogodilo je Slovinića i Markovića, koji su zadobili prostrelne rane, a Kan je ostao nepovređen.

U Budvi je 22. januara 2021. godine uhapšen Kraljevčanin Lazar Ilić (24), za kojim je od septembra 2020. godine raspisana poternica zbog sumnje da je u garaži TC "Ušće" u Beogradu ubio Aleksandra Šarca, koji je bio saradnik "škaljaraca". Ilić je navodno imao zadatak da u Budvi likvidira i Marka Ljubišu Kana. Tada je uhapšen i Ilićev sugrađanin S. S. i to u štek stanu. Kako je saopštio MUP Srbije, Ilić je pripadnik organizovane kriminalne grupe poznatije kao "vračarci".

Pretpostavlja se da je osumnjičeni za ubistvo Šarca angažovan za Kanovo ubistvo. Policija je uhvatila određene kontakte koji povezuju Veljka Belivuka, Radoja Zvicera, kao i Lazara Ilića. Kod Ilića su pronađeni pištolj, kriptovani telefon i lažni pasoš, pisali su tada crnogorski mediji. Ispitivano je, potom, kako i kada je Ilić ušao u Crnu Goru, ko mu je pomogao u skrivanju i od koga je dobio direktivu za novu likvidaciju. Rezultati javnosti nisu saopšteni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike