Dan kada je u Novom Sadu nestao bluz: Blekija tukao do smrti zbog 390 dinara

09.02.2024

08:00

0

Autor: 24sedam

Gitara Kristijana Kostića Blekija (61) utihnula je 2022.

Dan kada je u Novom Sadu nestao bluz: Blekija tukao do smrti zbog 390 dinara
bleki2 - Copyright Printscreen/YouTube/bleki novi sad

Bluz je nestao u ranim satima 9. februara 2022. godine. Utihnula je gitara iz podzemnog prolaza na Bulevaru Mihajla Pupina. Novi Sad je ostao bez gradske legende koja ih je svakog jutra budila muzikom. 

Uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija (61) nasmrt je pretukao Žarko Riđički (22) iz Žablja. Sada robija 18 godina zbog zločina počinjenog u Kosovskoj ulici, ispred broja 7a.

Ubistvo Blekija potpuno je rekonstruisano u sudnici Višeg suda u Novom Sadu. Riđički je sa Kostićem sedeo kobne večeri u jednoj kladionici u centru. Potom su se ponovo sreli, da bi ga posle četiri ujutru Riđički ponovo video u Kosovskoj ulici. Prvo mu je pretio, tražeći da mu da novac. Ulični svirač mu je dao svih 390 dinara iz džepa.

- Zašto si takav? - upitao je mladića iz Žablja.

Obducent prebrojao 12 rana

Umesto odgovora, usledili su udarci. Kostić je pao, a napadač je nastavio da ga udara. Dok je Bleki ležao na trotoaru, pretražio mu je džepove. I, nije našao još novca. A onda, urnirao je po njemu. Obducenti su na telu žrtve pronašli čak 12 povreda - polomio mu je i lobanju i rebra.

- Znam da mi je dao 390 dinara, s kojima sam kupio cigarete. Uzeo sam pare i krenuo da ga udaram, obuzeo me je neki bes. Nastavio sam da ga udaram i nisam mogao da se zaustavim. A zašto, ne znam, znam samo da sam agresivan kada popijem. Kada sam mu video krv iz usta, pokušao sam da ga oživim, i tada sam mu pregledao džepove, da vidim ima li još para - branio se kasnije ubica u policiji.

Zubar preči od presude

Ubica nije došao u sudnicu Višeg suda da čuje presudu jer je bio u Kliničkom centru Vojvodine kod zubara. Predsednik tadašnjeg veća Sanja Perić objasnila je da su je nekoliko sati pre izricanja presude obavestili iz uprave zatvora da je Žarko Riđički odvezen kod maksilofacijalnog hirurga zbog problema sa zubom.

Nekoliko sati kasnije, Kostić je u Urgentnom centru KCV, uprkos naporima lekara, preminuo. Ubrzo, Riđički je uhapšen zbog teškog ubistva, jer su zločin snimile sigurnosne kamere. Izmereno mu je 2,47 promila alkohola u krvi.

Bleki je sahranjen na Gradskom groblju, a ispraćen je uz zvuke gitare i pesmu Boba Dilana “Knockin’ On Heaven’s Door”. Na njegov grob je položeno cveće u obliku gitare, koja je bila njegov zaštitni znak i od koje se nije razdvajao.

Vraćena gitara

Onda je počelo suđenje, a Riđički je posle priznanja odlučio da ćuti u sudnici. Stigla je i presuda. Od 19. septembra 2022. Riđički se smatra krivim za teško ubistvo uličnog svirača i osuđen je na 18 godina zatvora. Sud je usvojio imovinsko-pravni zahtev Kostićeve porodice da im dosudi naknadu nematerijalne štete od 1.000.000 dinara.

Kao olakšavajuće okolnosti prilikom odmeravanja kazne za Riđičkog uzete su činjenice da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik i da mu je do 21 godine nedostajalo tri meseca, kao i to da ranije nije bio osuđivan.

Presudu je potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu, nakon održane sednice 27. marta 2023. Kasnije, pronađena je i gitara od koje se Kostić nije razdvajao. Nestala je kada je brutalno pretučen, ali je vraćena njegovoj ćerki.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike