Muzičari na meti napadača: Biju ih do smrti, napadaju noževima, pucaju na njih, a često se i sami obračunaju zbog bakšiša!

20.05.2022

06:15

0

Harmonikaš i muzička legenda Ferhat Asanović iz Niša nije jedina žrtva

Muzičari na meti napadača: Biju ih do smrti, napadaju noževima, pucaju na njih, a često se i sami obračunaju zbog bakšiša!
242381_bleki2_orig copy - Copyright 24sedam/Maja Kostić/YouTube/bleki novi sad

Ubistvo harmonikaša i muzičke legende Ferhata Asanovića (68), koji je preminuo od povreda zadobijenih posle tuče 3. maja, nije jedino koje se dogodilo, a u kome su žrtve muzičari. Napadi i ubistva muzičara nisu retkost u Srbiji.

Nišlija Aleksandar S. (35), koji je uhapšen, osumnjičen je za nanošenje telesnih povreda sa smrtnim ishodom Asanoviću. To se dogodilo u jednoj od najstarijih kafanica u gradu u Rendgenovoj ulici prekoputa starog Kliničkog centra.

24sedam/Maja Kostić
 

Asanović i osumnjičeni su tu bili cele večeri. Ferhat je svirao, pevao i za to dobijao bakšiš, ali je u nekom trenutku oko ponoći rekao da ne može više. tada je izašao iz kafane, ali za njim je krenuo i osumnjičeni. Tada mu je zadao nekoliko udaraca, od kojih je on ostao da leži ispred dragstora. Neki prolaznici su ga videli, ali su mislili da je pijan, pa niko nije zvao Hitnu pomoć. Tek oko 3.30 sati javljeno je policiji i on je sutradan izdahnuo od zadobijenih povreda. Imao je mnoge bolesti, bio je i dijabetičar.

Ferhat je živeo u naselju Stočni Trg, ali je često boravio u Centru za pružanje usluga socijalne zaštite. Direktor te ustanove Miloš Ranđelović kaže da je Ferhat mesec i po dana boravio kod njih, da je odlazio da svira i vraćao se, ali da se tog 3. maja nije vratio, pa su obavestili policiju.

Koliko je stari Ferhat bio dobar čovek svedoče njegove nekadašnje komšije  Dejan Alimović i Ruta Ademović.

Ubistvo uličnog svirača

- Video sam ga pre nekoliko dana i žalio mi se da je bolestan, da mora da svira u raznorazne kafane i kafanice da bi se prehranio. On je ovde imao kuću, pa je prešao u naselje Durlan, ali dolazio je ovde u Stočni trg. Bio je smešten u prihvatilištu za stara i nemoćna lica, tamo je imao sve što treba jednom starom čoveku. Morao je da svira, jer je jedno vreme živeo pod kiriju, ali nije imao za račune i ostalo tako da je išao od kafane do kafane i pitao da li ima posla za njega? Tužna je to sudbina, pogotovo za čoveka kao što je on - pričaju ova dvojica njegovih poznanika.

Muzičar iz Loznice

Muzičar Dragoslav Bučić (32) iz Loznice upucan je u julu prošle godine tokom nastupa u Republici Srpskoj, a osumnjičenog Mileta K. (24) policija je odmah privela.

Bučić je ranjen u levu natkolenicu i odmah je prevezen u prostorije zdravstvene ustanove Srbac. Oženjen je i otac maloletne devojčice, a član je jednog benda iz Loznice. Njega je, prema nezvaničnim informacijama, Mile K. slučajno ranio kada je nakon završenog svadbenog veselja izašao ispred šatora i ispalio nekoliko hitaca iz sačmare. Zbog lošeg rukovanja vatrenim oružjem, osumnjičeni je umesto u vazduh, hice ispalio u pravcu šatora gde su muzičari svirali i ranio Dragoslava.

Žarko R. (21) iz Žablja optužen je da je na smrt pretukao poznatog novosadskog uličnog svirača Kristijana Kostića (61), zvanog Bleki. Ovaj mladić je uhapšen 9. februara, nekoliko sati pošto je počinio ubistvo i od tada se nalazi iza rešetaka, a pritvor mu je poslednji put produžen do 21. maja.

Mladić se prilikom hapšenja nije opirao, a u policiji je izjavio da je počeo da udara nesrećnog čoveka, kojeg nije poznavao, jer mu je “pukao bes". Navodno je tražio novac od Kostića, kojeg je tog jutra sreo, a ovaj mu je dao samo 390 dinara, koliko je imao kod sebe. Uzeo je te pare, a potom tražio još, na šta je mu jej, kako se pretpostavlja, rekao da nema i da mu je dao sve što ima. Tada je počeo da ga udara i nije prestao sve dok nije video krv i da se Bleki ne pomera.

Printscreen/YouTube/bleki novi sad
 

Pretučenog uličnog svirača našli su slučajni prolaznici u Kosovskoj ulici ispred broja 7 i u 4.57 časova i pozvali hitnu pomoć. Prevezen je u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu, gde je preminuo od zadobijenih povreda.

Ovo teško ubistvo potreslo je javnost, koja je bila upoznata sa radom poznatog uličnog svirača. Danima mu je odavana počast skupovima i svirkama, a grupa nevladinih organizacija i udruženja građana inicirala je postavljanje spomen-klupe u čast ubijenog svirača. Da li će gradska vlast podržati ovu ideju još nije poznato.

Nož sevnuo zbog bakšiša

Pevač Strahinja Mrđan (27) teško je ranjen 4. decembra, oko 23 sata, u masovnoj tuči koja je izbila u restoranu u novosadskom Spensu. U tuči su korišćeni i noževi, a Mrđan je zadobio ranu tik do srca, zbog čega je bio u jako teškom stanju i lekari mu se bore za život. Pevač kobne večeri nije nastupao u restoranu, već je bio privatno.

Foto: Instagram
 

Strahinja je bio u lokalu kao gost sa svojim društvom, kada je izbila masovna tuča. Za sada još nepoznata osoba nožem je mladom pevaču zadala ubod u srce. U ovoj tuči povređen je i Novosađanin O. S. (29), koji je zadobio lakše povrede. Šta je bio povod za obračun još se ne zna.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, kako su naveli u saopštenju, opisane radnje nepoznate osobe kvalifikovalo je kao teško ubistvo u pokušaju, kažnjivo kaznom zatvora od najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.

Pevač Miloš Stefanović uhapšen je u Kragujevcu pošto je 14. maja ispred jednog poznatog restorana nasrnuo nožem na dvojicu kolega i tom prilikom ih teško ranio. Incidentu je, prema nezvaničnim informacijama, prethodila svađa oko bakšiša.

Miloš je počeo da se u kafani svađa sa svojim kolegama, a onda i da nasrće na njih. U jednom momentu je izašao napolje, a oni su krenuli za njim. On je iz automobila izvadio nož čije je sečivo veće od 12 centimetara i počeo besomučno da ubada kolege. Jednog od muškaraca ubo je u bubreg, dok je drugog izbo po leđima, a navodno ga je posekao i po grudima.

Pixabay/Profimedia
 

Hteo je da zadrži većinu bakšiša za sebe, što se nije svidelo drugoj dvojici. Okupljeni gosti su pokušali da obuzdaju pomahnitalog pevača u alkoholisanom stanju i da pomognu dvojici ranjenih.

Nastala je prava gungula, ljudi su pokušavali da obuzdaju Miloša i pozvali su policiju i lekare. Kada je patrola stigla jedva su uspeli da uhapse pomahnitalog pevača i smeste ga u kola. On je i nakon hapšenja nastavio da pravi probleme, pa je u bolnici, kako smo već pisali, nasrnuo i na policajca.

Meštanin lebanskog sela Pertate S. M. (23), koji je 21. novembra pesnicom polomio vilicu učeniku srednje škole (16) iz Lebana, priznao je krivicu, ali je pri saslušanju rekao da se svega seća kroz maglu, jer je bio veoma pijan, potvrđeno je u Osnovnom tužilaštvu u Lebanu.

Šesnaestogodišnjak je tešku telesnu povredu zadobio oko 21 sat u obližnjem selu Pertate, kada je jedan iz orkestra sa kojim je svirao trubu, zakucao na vrata, gde se slavio Sveti Aranđel, s pitanjem da li želi domaćin da odsviraju nešto. Na jugu Srbije inače je običaj da muzikanti domaćinima sviraju na verskim praznicima, u dvorištu ili u kući, bez pogađanja, već koliko gazda odluči da im da.

Pixabay
 

Pijani gost sa slave je iz kuće istrčao sa nekoliko staklenih flaša punih piva, gađao ih njima i psovao im cigansku majku. Nikog, na sreću nije pogodio, ali su svi iz orkestra pobegli. Uspeo je da stigne maloletnika i udario ga pesnicom po vilici toliko snažno, da ga je oborio. Jedna prolaznica počela je da vrišti, pa je prestao da bije mladića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike