Osuđen Blekijev ubica! Za svirepo ubistvo uličnog svirača 18 godina zatvora

19.09.2022

10:53

2

Riđičkog je sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu teretilo za teško ubistvo na svirep i podmukao način uz krivično delo razbojništva jer je od Kostića uz pretnje uzeo novac

Osuđen Blekijev ubica! Za svirepo ubistvo uličnog svirača 18 godina zatvora
bleki3 - Copyright Printscreen/YouTube/bleki novi sad

Žarko Riđički (21) iz Žablja osuđen je danas na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina zbog svirepog ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija (61) u Novom Sadu koga je optuženi u februaru ove godine tukao do smrti.

Riđičkog je sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu teretilo za teško ubistvo na svirep i podmukao način uz krivično delo razbojništva jer je od Kostića uz pretnje uzeo novac. Kada mu je oštećeni dao 390 dinara, koliko je imao, optuženi je počeo zverski da ga tuče nakon čega je i urinirao po njemu a zbog zadobijenih povreda Kostić je preminuo u Urgentnom centru.

Sudsko veće uzelo je u obzir da je Riđički u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik jer mu je nedostajalo tri meseca da napuni 21 godinu te mu nije izreklo maksimalnu kaznu predviđenu za to krivično delo, a to je doživotni zatvor. Takođe, olakšavajuća okolnost mu je i što ranije nije bio osuđivan, a kao otežavajuće okolnosti sudsko veće je uzelo u obzir broj povreda načinjenih pokojniku, ali i čin poniženja žrtve jer je Riđički urinao po njemu.

U obrazloženju presude predsednik sudskog veća izjavio je da Riđički nije priznao krivično delo, ali da je do detalja ispričao šta je uradio, te da tokom postupka nije uzeta u obzir njegova odbrana da je bio neuračunljiv, te sudsko veće smatra da je sa namerom lišio života Kostića, bez obzira na to što je ima 2,47 promila alkohola u krvi. Takođe, sudsko veće je navelo da je Riđički mogao da se kontroliše i razmišlja o svojim postupcima.

Sudsko veće je donelo odluku i da se Gloriji Čizmar, ćerki preminulog Kostića, na ime nematerijalne štete i pretrpljene duševne boli isplati iznos od milion dinara.

Osuđenom je produžen pritvor do pravosnažnosti presude, budući da ima zakonski rok da uloži žalbu na presudu.

Tvrdio da Blekija nije ubio s namerom

Printscreen / Youtube
 

 

U toku suđenja Riđički je izjavio da nije ubio Kostića sa namerom, da nije hteo da se to desi, da je bio pijan i da nije urinirao po povređenom čoveku, ali su njegove navode demantovali video snimci sa mesta incidenta.

On je ispričao da je Kostića video u kafani a da se ne seća kako ga je ponovo sreo nakon što su se razdvojili.

- Stajao sam pored njega, prvo mi je dao pare pošto sam mu pripretio, a onda, nakon desetak sekundi, sam ga napao, krenuo sam da ga tučem, ne znam zašto. Obuzeo me je neki bes, nisam mogao da se zaustavim. Potom, kada je ležao na trotoaru, pokušao sam da ga oživim. Tada sam bio uplašen, brinuo sam da li je živ i počeo sam da bežim. Inače, ja sam agresivan kad popijem, a za te pare što sam uzeo od njega sam kupio cigarete - ispričao je na suđenju Riđički. Na kraju je ipak rekao da mu je žao zbog svega što se desilo.

Šta piše u optužnici

Prema navodima optužnice, Riđički je 9. februara oko pet sati ujutro ove godine u Novom Sadu u Kosovskoj ulici ispred kućnog broja 7a, pod uticajem alkohola od oko 2,4 promila, s umišljajem lišio života Kostića na svirep način pri izvršenju razbojništva.

Njih dvojica su proveli zajedno deo večeri u kladionici u ulici Modene, a potom se ponovo sreli i nastavili zajedno kretanje i razgovor. Dolaskom na navedenu lokaciju Riđički je zapretio oštećenom da će ga napasti i nokautirati ako mu ne da sav novac koji je imao, na šta mu je Kostić predao 390 dinara i zapitao ga pri tome "Zašto si takav".

Potom ga je Riđički više puta udario u predelu glave usled čega je Kostić pao na trotoar, a optuženi je nastavio da ga udara nogama u glavu i telo i to po delovima tela gde se nalaze vitalni organi, nanevši mu tako teške telesne povrede opasne po život.

Posle toga je urinirao po njemu i sagnuo se da izvrši premetačinu garderobe povređenog u nadi da će kod njega pronaći još novca. Tada je uočio da mu se približava neki prolaznik i rekao mu da čovek na tlu nije u dobrom zdravstvenom stanju zbog čega je ovaj nazvao Hitnu pomoć koja je izašla na lice mesta.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike