Nije glok, nije kalašnjikov: Ovo je novo omiljeno oružje mafije

20.01.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

"Kavčani" su uveli otrov i to u "pritvorskim" slučajevima

Nije glok, nije kalašnjikov: Ovo je novo omiljeno oružje mafije
Copyright Profimedia MUP

Cijanid je u ratu klanova postao oružje za ubistvo, a njega su najčešće koristili pripadnici "kavačkog klana" u likvidaciji "škaljaraca". Ovaj otrov uveo je vođa "kavčana" Radoje Zvicer, a koristile su ga i njegove beogradske ispostave na čelu sa Veljkom Belivukom-Veljom Nevoljom i Nikolom Vušovićem-Džonijem sa Vračara.

Pokušaj ubistva cijanidom, u režiji Zvicera i Vušovića, isplivao je danas iz spisa Javnog tužilaštva za organizovani kriminal. Prema optužnici, njih dvojica su planirali da likvidiraju sopstvenog saradnika Strahinju Savića iz Kraljeva. On je bio u zatvoru u Bijelom Polju, a Zvicer je čuo da je progovorio o zlodelima "kavačkog klana", a progovorio je o svom učešću u ubistvu Aleksandra Šarca u Beogradu, kao i da je došao u Budvu da ubije "škaljarca" Marka Ljubišu Kana.

 
South Carolina Department of Corrections via AP, File
Otrov u ćelije uvek dolazi preko hrane

Zato se vođa "kavčana" i odlučio da ga otruje cijanidom. Otrov su nabavili u Bugarskoj i februara 2021. utrljali ga u prasetinu koju mu je donela sestra prilikom posete. Ali, plan je propao. 

Prvi slučaj trovanja u ratu "kavčana" i "škaljaraca" bio je u u Beogradu, naravno, ponovo u zatvoru. Ovoga puta meta je bio vođa suprotstavljenog klana Jovica Vukotić. Za ovaj pokušaj iz decembra 2019. optuženi su Marko D. Nemanja M. i Marjan D. koji su dve godine kasnije oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Brza smrt

Cijanid je otrov koji brzo deluje. Sa samo 200 miligrama cijanida odrasli čovek premine u roku od nekoliko minuta. Trovanje cijanidom izgleda kao srčani udar. Prvi simptomi trovanja javljaju se gotovo istog trenutka, velika doza dovodi do paralize disanja i srčanog rada, fatalni ishod nastupa u roku od jednog do dva minuta.

Vukotiću su cijanid, navodno, planirali da ubrizgaju u hranu koju je u pritvor nosila njegova nevenčana supruga Maša M. Ali, oni su je presreli, a pošto joj je bilo sumnjivo ponašanje "policajaca", prijavila je susret MUP-u. Odmah je utvrđeno je da je reč o lažnim pripadnicima UKP-a, koji nisu uspeli da ubace cijanid u paketu jer je tu bila samo garderoba. 

Vođa "škaljaraca" je bio u ekstradicionom pritvoru gde je čekao odluku o izručenju Crnoj Gori. Crnogorske vlasti su Vukotića, kao i njegovog brata Igora, tražile zbog pokušaja ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića u Kotoru 2016. Na kraju, "kavčani" su ubili Vukotić septembra 2022. u Istanbulu.

Foto: Printscreen/MUP
Rat do istrebljenja između Radoja Zvicera i Jovice Vukotića

Na suđenju Zvicerove ispostave u Beogradu, koju su vodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, svedok-optuženi Srđan Lalić je otkrio da je cijanidom u kući u Ritopeku 1. aprila 2019. ubijen i Goran Mihajlović.

Miljković je nosio otrov u džepu i u slučaju da zatreba za ubistvo Mirka Kojića, koji je nestao u februaru 2020.

- Belivuk i Miljković su mi detaljno ispričali o ubistvu Gorana Mihajlovića. Rekli su mi da su mu cijanid iz šprica, bez igle, ubrizgali u usta. Video sam slike kako mu ide pena na usta - ispričao je Lalić i dodao da je špric sa cijanidom video u kući u Ritopeku i to na na polici sa oružjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike