Napravite praseće bajadere i utrljajte otrov kao kad se biftek marinira: Detalji optužnice protiv Zvicera i Džonija sa Vračara

20.01.2024

09:57

0

Autor: 24sedam

Tužilaštvo iznelo detalje kako su Radoje Zvicer i Nikola Vušević hteli da otruju "saborca"

Napravite praseće bajadere i utrljajte otrov kao kad se biftek marinira: Detalji optužnice protiv Zvicera i Džonija sa Vračara
Nikola Vušović i Radoje Zvicer - Copyright printscreen/MUP

Vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer organizovao je kupovinu cijanida u Bugarskoj, a onda ga predao ljudima Nikole Vuševića, Džonija sa Vračara, kako bi otrovali Strahinju Savića, koji je tada bio u pritvoru u Bijelom Polju. Opasan otrov su utrljali u vruće pečenje, jer su saznali da mladi Kragujevčanin, koga su zvali Debeli, to najviše voli da jede i neće moći da mu odoli.

Ovo se navodi u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal koja je nedavno postala pravosnažna. Uskoro se očekuje i početak suđenja, a u tužilačkom aktu je 12 imena. Kao vođe ove organizovane kriminalne grupe su naznačeni Beograđanin Nikola Vušević zvani Ludi i Ćopavi Džoni sa Vračara, kao i Kotoranin Radoje Zvicer.

RINA
"Kavčani" cijanid utrljali u prase i odneli "pokajniku"

Desetak grama otrova, po Zvicerovom nalogu, preuzeto je u Sofiji, ispred stadiona "Georgi Asparuhov". Odatle je prokrijumčareno do Srbije, a potom i do Bijelog Polja. Članovi grupe nadali su se da će Savić biti prebačen u Spuž, jer bi im to olakšalo posao, ali se to nije dogodilo. Imali su precizne informacije da detaljno priča o pripadnicima grupe, ali i zločinima koje su počinili.

Novac, pokloni, pa ucene

Plan da se ubije Savić skovan je zbog njegove saradnje sa crnogorskom policijom i istražnim organima. Navodi se da je dobrovoljno dao šifru svoje "Skaj" aplikacije, da je opisao kako je učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca u Beogradu, kao i da je sa svojim zemljakom Lazarom Ilićem došao u Budvu da ubiju "škaljarca" Marka Ljubišu Kana.

Da bi ga naterali da promeni "stranu" i zaćuti, Vušović i Zvicer naložili su Dariu Đorđeviću Deksteru i Nikoli Milekoviću da pronađu ljude, koji će da pritisnu članove Savićeve porodice, odnosno sestru koja bi uticala na njega.

Ona, međutim, nije pristajala na to, uprkos ponudama u novcu i poklonima, ali su potom usledile i pretnje, pa je odlučila da promeni taktiku. U jednom trenutku čak je i potpisala punomoćje podgoričkom advokatu, koji su joj "pronašli" Vušović i Zvicer.

Prvo su zapalili automobil "mercedes" njenom nevenčanom suprugu, koji je vozila, a potom su izazvali požar u njihovom restoranu brze hrane. Tada je pristala da pritisne brata kako bi zaćutao. Ali, iza njenih leđa pravili su plan kako da je prvo iskoriste, a potom i da ga se reše kao neugodnog svedoka.

Sestre odigrale ključne uloge

U optužnici se navodi, da im je u tome, pomagala sestra Lazara Ilića, optuženog za ubistvo Šarca ali i uhapšenog sa Savićem u Budvi tokom priprema da ubiju Kana. Aleksandra Čavić, Ilićeva sestra je "špijunirala" kako se ponaša Jelena Savić, koliko je uplašena i spremna na saradnju.

Najveći deo optužnice odnosi se na samo pripremu Savićevog ubistva, nabavku cijanida, ali i način na koji otrovana hrana treba da se unese u zatvor u Bijelom Polju, gde je "kavčanin" držan u samici. Iz prepiske Vušovića i ostalih pripadnika grupe, koja se sve vreme odvijala preko "Skaj" aplikacije, vidi se da odvijala "živa" rasprava da li da se otrov stavi u kajmak, ajvar ili meso. Na preporuku Vušovića odlučeno je da se utrlja u pečenje isečeno kao bajadera:

- Da se utrlja kao kada se biftek marinira.

Smrtonosni paket za Debelog

Pripadnici grupe su iz minuta u minut pratili unošenje "smrtonosnog paketa" u zatvor, koji je, ne znajući da je u meso utrljano 10 grama cijanida, unela Savićeva sestra.

- Uneto je u 9.30 - bila je jedna od poruka iz februara 2021. a onda se kroz zaštićenu komunikaciju videla nervoza svih, a pogotovu Vušovića, što nema vesti na portalima o "dešavanju" unutar bijelopoljskih zatvorskih zidina.

Vušović je željno iščekivao dolazak kola Hitne pomoći, ali je i strahovao da pečenje nije završilo u pogrešnim rukama pa da se "panduri potruju". Kako je vreme odmicalo, klan je sve više bio uveren da im je plan sa cijanidom propao. To su "pripisali" činjenici da je, možda, pečenje bilo suviše vruće i da su toplota i masnoća, kao i folija u kojoj je bilo zamotano, neutralisali jačinu otrova.

Od plana, međutim, nisu odustajali pa su smislili da sledeći put Savića otruju - arsenom!
U optužnici se, pored ostalog, navodi i komunikacija između Nikole Vušovića sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, u januaru 2021. godine, desetak dana pre njihovog hapšenja, gde se dogovaraju kako i šta da urade povodom hapšenja Lazara Ilića i Strahinje Savića u Crnoj Gori i kako se ponašaju u policiji. Za Savića se navodi da "peva", dok Ilić ćuti. Prvog nazivjau Debelim, a drugog - Mali.

Printscreen / Youtube / MupCG
Kragujevčanin uhapšen zbog pripreme ubistva u Budvi

Iz "Skaj" prepiske vidi se i komunikacija Vušovića sa bliskim saradnicima Lukom Cerovićem i Dariom Đorđevićem, pa čak i planovi kako da ga iz Španije prebace u Austriju. Vušović je koristio nadimke "Diablo" i "Pirana".

Jedan od najinteresantnijih razgovora je bio između Vušovića i Zvicer, gde provejava strah da ne dođe do promene vlasti u Crnoj Gori (januar 2021).

Pored Vušovića i Zvicera u optužnici su i imena Nedeljka Todorovića, Daria Đorđevića Dekstera, Aleksandra Miloševića, Nikole Milekovića, Ognjena Draškovića, Danila Tešića, Bojana Šotre, Aleksandre Čavić, Bojana Dimitrijevića i Dejana Rutalja. Deo okrivljenih je iz Kraljeva, ostatak iz Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike