Pet metaka u kik-boksera Zvezde: Golgota duga 25 godina

03.11.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Porodica reprezentativca je pravdu čekala 25 godina

Pet metaka u kik-boksera Zvezde: Golgota duga 25 godina
vladan cvetkovic copy - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Porodica kik-boksera Crvene zvezde Vladana Cvetkovića (20) čekala je 25 godina presudu njegovom ubici. Predrag Miketić (45), koji je u vreme ubistva bio član klana Dejana Stojanovića Keka, osuđen je 4. oktobra 2022. na ukupno 12 godina robije.

Kik-bokser i bivši reprezentativac Jugoslavije ubijen je 3. novembra 1997. godine na službenom parkingu ispred stadiona Crvene zvezde. Vraćao se sa treninga, kada je u 18.10 sati sreo Miketića i njegovog druga. Posle svađe, usledili su hici. Pet komada. Cvetković je, teško ranjen, ostao da leži na betonu. Taksijem je prevezen u bolnicu, ali je po prijemu izdahnuo.

Motiv: Banalni nesporazum

Napadači su pobegli krem "ladom 1300" ka Autokomandi, a policijska potera za njima trajala je celu noć. Posle samo dva dana, nadomak svog stana uhapšen je tada 20-godišnji Goran Pavlović iz Mirijeva koji je bio sa Miketićem. Pavlović je kasnije oslobođen svih optužbi za umešanost u zločin.

Cvetković i Miketić bili su prijatelji, a motiv zločina je bio banalni nesporazum između njih dvojice. 

Predraga Miketića je Srbija tražila 23 godine i za njim je bila raspisana međunarodna poternica od 2004. Uhapšen je 2020. godine u Baru, a zatim je izručen Srbiji. U Baru je bio desetak dana pre hapšenja. Navodi se da je boravio u Italiji, iz koje je sredinom avgusta te godine došao u Crnu Goru, a kod sebe je imao falsifikovana crnogorska dokumenta.

U bekstvu 23 godine

Kasnije je na sudu ispričao da je nakon ubistva kik-boksera najpre otišao u Crnu Goru, pa u Albaniju, Italiju, Holandiju... Koristio je svoj pasoš, a nakon što je istekao, nabavio je lažnu ličnu kartu i drugo ime. Radio je na građevini, bio obezbeđenje po klubovima, oženio se i dobio dete. Rekao je i da nije ni znao da se protiv njega vodi bilo kakav proces u Srbiji, jer ni sa kim nije bio u kontaktu.

Žarko Cvetković, otac ubijenog Vladana, rekao je da je od ljudi iz sveta kik-boksa, koji su poznavali obojicu, čuo da je Miketić tada pričao da Cvele samo uzima medalje, da niko drugi od njega ne može da ode na velika takmičenja i da ga treba ubiti. 

Roditelji tvrde da je Vladan bio primeran i predan sportista, koji nije pio niti se drogirao, nije izlazio po kafićima. Samo je trenirao i osvajao medalje. 

Trening, ring, medalje

Ubijeni Cvetković je za pet godina aktivnog bavljenja borilačkim sportom postigao vrhunske rezultate. Dva puta je bio vicešampion Jugoslavije u disciplinama lou-kik i ful-kontakt, tri puta šampion Jugoslavije, a 1997, malo pre nego što je ubijen, osvojio je prvo mesto na Balkanskom prvenstvu u lou-kiku.

Pet dana pre ubistva dobio je poziv od saveznog selektora za pripreme reprezentacije za prvenstvo sveta u ful-kontaktu, koje je održano u Poljskoj. Radio je u obezbeđenju beogradske diskoteke "Ric", čiji je vlasnik Vukašin Gojak takođe likvidiran 1997. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike