Pajtosa Džonija sa Vračara čuvaju Crnogorci: Evo kada će "kavčaninu" suditi u Beogradu

27.07.2023

09:38

0

Vojin Stupar još je u Kotoru iako ima poternicu Srbije, a iz Crne Gore krivicu svaljuju na Beograd

Pajtosa Džonija sa Vračara čuvaju Crnogorci: Evo kada će "kavčaninu" suditi u Beogradu
Ilustracija - Copyright Prfimedia

Kotoranin Vojin Stupar nije izručen Srbiji, jer Beograd na zahtev Višeg suda u Podgorici nije dostavio dokaze o osnovanoj sumnji protiv njega, izjavio je advokat Marko Radović.

Viši sud u Beogradu potvrdio je nedavno optužnicu protiv beogradskog ogranak kavačkog klana na čijem je čelu bio Nikola Vušović, zvani Džoni. Ova kriminalna grupa, čiji član je i Kotoranin Vojin Stupar, tereti se za tri liukvidacije i pet pokušaja ubistava. U izjavi za portal RTCG, advokat Stupara kaže da Srbija potražuje njegovog branjenika za proces zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pomaganje u teškom ubistvu.

- Ta krivična dela su izvršena u Srbiji, dok je Stupar bio u zatvoru u Crnoj Gori. On u Crnoj Gori ima i aktivni krivični postupak za predmet "Jadran", gde mu je još krajem 2020. godine ukinut pritvor i prihvaćeno jemstvo, te određene mere nadzora - oduzimanje putnih isprava i javljanje kotorskoj policiji svakog ponedeljka - kaže Radović.

Advokat dodaje da je Stuparu u početku bila izrečena i mera zabrane napuštanja Opstine Kotor, ali mu je sud nakon godinu dana ukinuo tu meru jer se uredno pridržavao te i ostalih izrečenih mera. Radović kaže da u to vreme Srbija raspisuje poternicu, a Stupar, iako je to znao iz medija, uredno odlazi u policiju da se javi shodno izrečenim merama, gde su ga uhapsili i sproveli sudiji za istragu Više suda u Podgorici.

Pojašnjava da je sud prihvatio njegovu argumentaciju i odbio ekstradicioni pritvoru Stuparu, jer po zakonu ne može biti izručen Srbiji dok se protiv njega pravosnažno ne završi postupak "Jadran" u Crnoj Gori. Radović kaže da "slučaj Jadran" još nije okončan, a da bi Viši sud u Podgorici o osnovanosti molbe za izručenje Stupara, tražio je od Srbije da dostave dokaze o osnovanoj sumnji protiv njegovog branjenika.

Stupar je 2019. godine uhapšen zbog sumnje da je pokrenuo kriminalnu organizaciju i švercovao kokain koji je zaplenjen na brodu "Jadran" u Tivtu, a čija je vrednost procenjena na pet miliona evra.

Bonus video

MUP RS

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike