Filip Korać hladan ko špricer pred Francuzima: Živeo sam u Italiji, taj Braca je opasan čovek

15.12.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Otkrivena odbrana Filipa Koraća pred francuskim sudom

Filip Korać hladan ko špricer pred Francuzima: Živeo sam u Italiji, taj Braca je opasan čovek
Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Francuske optužbe protiv mene zasnovane su samo na nezakonito presretnutim komunikacijama, i to je upakovano potpuno neselektivno. Ovi materijali dobijeni su narušavanjem slobode pojedinca.

Ovako se pred francuskim pravosuđem brani Filip Korać, bliski saradnik Luke Bojovića, koji je iz Mađarske izručen Francuskoj početkom nedelje.

Da će državljanin Srbije optužen u Parizu za krijumčarenje i prodaju droge i oružja, ali i pranje novca, na ovim rečima zasnivati odbranu, poručuje i njegov advokat Buzijane Behilil.

Podaci Belgije i Holandije

- Osporavamo sve činjenice francuskih pravosudnih vlasti i osnovu gonjenja, nakon neselektivnog i opšteg nadzora koji narušava slobodu pojedinca. Slučaj je zasnovan samo na nezakonitim presretanjama od strane belgijske i holandske policije - navodi advokat, i podvlači da se Korać uopšte nije protivio izručenju zvaničnom Parizu.

Behililu navodi da je njegov klijent živeo u Italiji i imao samo "epizodične i retke kontakte" sa ranije uhapšenim Branimirom Vujovićem, zvanim Braco. Za njega Koraćev branilac navodi da je "opasan čovek".

Do danas su u slučaju protiv Koraća i Vujovića sudije Nacionalne nadležnosti za borbu protiv organizovanog kriminala (Junalco) optužile još 12 osoba. Njih 10 je u istražnom zatvoru, dok je četvoro u kućnom pritvoru, pod nadzorom suda. Većina dokaza prikupljena je dešifrovanjem poruka na aplikaciji "Skaj" tokom 2021. godine. Korać je na "Skaju" imao nadimak Marko i često je koristio lažni pasoš, naročito kada je putovao u Dominikansku Republiku i boravio u Španiji.

Novac ulagali u nekretnine

Korać je uhapšen u Mađarskoj sa falsikovanim dokumentima 3. oktobra. Prethodno su u Francuskoj i Monaku uhapšeni ostali pripadnici grupe. Razotkrivena mreža je novac od kriminalnih poslova ulagala u lažne kompanije i nekretnine. 

Osim u Francuskoj, Korać je zbog šverca droge pod istragom i u Bosni i Hercegovini. U Srbiji protiv njega ne postoji nijedan postupak.

Njegova kriminalna grupa, koju je preuzeo nakon što je njegov najbliži saradnik Luka Bojović uhapšen u Španiji, učestvovala je u višegodišnjem ratu u balkanskom podzemlju. Saveznik mu je bio "škaljarski klan", a najveći neprijatelj grupa koju je vodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a potom Veljko Belivuk, blizak "kavačkom klanu". Belivuk i njegova ekipa planirali su da ubiju Koraća, utvrdilo je domaće tužilaštvo tokom istrage protiv ovog klana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike