Naivni kraj Titovog superkartela: Agenti DEA sve snimili na venčanju irskog gangstera u luksuzu Dubaija (FOTO/VIDEO)

07.12.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Luksuzna proslova u Dubaiju razotkrila celu kriminalnu mrežu

Naivni kraj Titovog superkartela: Agenti DEA sve snimili na venčanju irskog gangstera u luksuzu Dubaija (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia/rte.ie

Venčanje irskog gangstera Danijela Kinahana 2017. godine bilo je početak kraja "superkartela", ali i mesto gde je otkriven pravi identitet kralja kokaina Edina Gačanina (41), kog je američka DEA znala samo pod nadimkom Tito.

Printscreen/zurnal.info
Edin Gačanin Tito

Četiri godine kasnije, američka DEA je i zvanično odsvirala kraj postojanja jedne od najmoćnijih krijumčarskih grupa koja je drogu iz Latinske Amerike ubacivala preko luke u Amsterdamu. Tito je, šest godina kasnije, postigao nagodbu sa holandskim tužilaštvom i priznao krijumčarenje 2,4 tone kokaina preko luke u Roterdamu i dobio sedam godina robije, a mora i da plati kaznu od milion evra.

Svadba koja je pomogla agentima DEA organizovana je 15. jula 2017. Amerikanci su dobili informaciju da će venčanje irskog gangstera u Dubaiju 2017. biti meka za njih. Imali su dojavu da će među gostima biti lideri međunarodnih narko-organizacija. 

DEA
Danijel Kinahan

Tako je otkriven superkartel, a Dubai više nije mogao da se nazove sigurnim skrovištem za kriminalce. Pored mladoženje i njegovog prijatelja Tita, bio je i Rafaele Imperijale, italijanski kriminalac iz napuljske Kamore, drugi najtraženiji mafijaš u Italiji. Uz njih je bio i jedan od najvećih ubica mafije marokansko-holandski kriminalac Ridvan Taži, kao i jedan od najuticajnijih narko-bosova Južne Amerike Čileanac Rikardo Rikelme Vega, zvani El Riko.

Raspad sa Kamorom

"Superkartel", koji je otkrila DEA u Dubaiju, zvanično se raspao posle hapšenja Rafaela Imperijala, u avgustu 2021. On je u Italiji već bio osuđen u odsustvu na 18 godina zatvora zbog pranja novca i trgovine drogom. Edin Gačanin je uhapšen kasnije, u novembru 2022, kada je izručen Holandiji.

Slavlje se održalo u hotelu "Burdž al Arab", jednom od najprestižnijih na svetu. Najjeftinje noćenje u ovom luksuzu, izgrađenom na veštačkom ostrvu na obali u obliku jedra, košta 24.000 evra.

Danijel Kinahan je potomak Kristija Kinahana, sa nadimkom Dapper Don. Heroinom su trgovali od osmdesetih, a kasnije su vodili transport droge iz Kolumbije i Meksika. Osumnjičen su i za šest ubistva. Ceo posao potom je preuzeo sin Danijel, koji se predstavljao kao promoter boksa.

 

 

Zbog čestih udara policije na njihov klan morali su da beže iz Irske. Tada se uspostavlja veza sa holandskim organizovanim kriminalom. Počinje saradnja sa Titom, koji je u to vreme sa suprugom Rositom živeo u luksuzu u Bredi. Već je bio na čelu međunarodnog lanca trgovine kokainom. I Titov stric Mirza iz BiH je pomogao Ircima, ali u pranju kriminalnog novca.

"Superkartel" je s vremenom rastao, da bi na vrhuncu moći držao trećinu krijumčarenog kokaina koji je prolazio kroz luku Roterdam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike