Tito uhapšen u Dubaiju: Misteriozni Bosanac deo "superkartela" koji je kontrolisao tržište kokaina u Evropi (FOTO/VIDEO)

28.11.2022

11:49

0

Autor: 24sedam

Američka DEA Edina Gačanina smatra jednim od pedeset najvećih svetskih trgovaca drogom

Tito uhapšen u Dubaiju: Misteriozni Bosanac deo "superkartela" koji je kontrolisao tržište kokaina u Evropi (FOTO/VIDEO)
DEA hapsi vođe super kartela - Copyright Printscreen/Europol

Edin Gačanin (40), zvani Tito i Dino uhapšen je u Dubajiu, saopštili su Europol i holandska policija! Titu, koji je godinama bio misterija za evropske policije, lisice su stavljen u Dubaiju u kom je provodio najviše vremena.

Edin Gačanin uhapšen je u sklopu velike međunarodne akcije u kojoj je privedeno ukupno 49 ljudi, koji su bili vođe i članovi takozvanog "superkartela", koji je kontrolisao trećunu trgovine kokainom u Evropi - prenose holandski mediji.

Vođa ovog kartela je, kako navode, Holanđanin sa poreklom iz Bosne i Hercegovine Edin Gačanin.

DEA Gačanina smatra jednim od pedeset najvećih svetskih trgovaca drogom - navode oni.

Evropol je objavio i fotografije i snimak hapšenja u Dubajiu, a n a njemu se vide luksuzni autombili, skupocene vile, novac, satovi i druge dragocenosti.

Istražitelji sumnjaju da je Gačaninov "superkartel", drogu uvozio direktno iz Južne Amerike u evropske luke i da je blisko sarađivao sa nedvano uhapšenom kriminalnom grupom koja se dovodi u vezu sa kavačkim klanom.

Radoje Zvicer, vođa “kavačkog klana”, za koga se veruje da je rukovodio ozloglašenom kriminalnom grupom Veljka Belivuka, izbegao je u februaru hapšenje u Crnoj Gori i pobegao u Južnu Ameriku, a verovalo se da mu je utočište pružio upravo Edin Gačanin zvani Tito.

Do podataka o Edinu Gačaninu došlo se saradnjom američke DEA i holandskih vlasti. Prema njihovim procenama samo preko luke Roterdam se na godišnjem nivou prokrijumčari oko 100 tona kokaina iz Južne Amerike, a kartel "Pabla Eskobara iz Evrope", kako DEA naziva Gačanina, drže monopol na u tom krijumčarenju, najmanje jedna trećina droge koja iz Južne Amerike dođe u Holandiju pripada njima. Za potrebe šverca droge, Tito je u Peruu osnovao kompaniju koja se formalno bavi tekstilom. U Holandiji, Sloveniji, Bosni, Španiji, Belgiji i Dubaiu pere novac.

Kriminalna grupa na čijem su razotrkivanju svetske policije i američka DEA radile godinama, pala je u akciji "Pustinjsko svetlo" koja je realizovana zahvaljujući dešifrovanoj Skaj komunikaciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike