Isplivali podaci o moćnom "škaljarcu": Čovek iz senke drži kokainske kanale i sav keš klana

18.08.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Sarajlija sa turskim pasošem drži novac "škaljarskog klana"

Isplivali podaci o moćnom "škaljarcu": Čovek iz senke drži kokainske kanale i sav keš klana
Copyright Profimedia

Sani al Murda tretira se kao jedan od najozbiljnijih igrača u kokainskim poslovima. Njegove veze među kartelima u Južnoj Americi i poznanstva u Evropi ustoličili su ga u vrhu krijumčarskog lanca narkotika. U njegovim rukama je sve, do sada je radio sa decenijama nedodirljivim Edinom Gačaninom Titom, a zvanično se vodi kao pripadnik "škaljarskog klana".

Al Murda je rođeni Sarajlija. Nedavno je dobio i državljanstvo Turske. Ova zemlja mu je godinama baza, tačnije, operacijama rukovodi iz Istanbula. Ovaj novi podatak je isplivao jer su belgijske vlasti tražile od Turske njegovo izručenje zbog krijumčarenja 3,2 tone kokaina koje su zaplenjenje u luci u Antverpenu.

Podaci o njemu počeli su da isplivavaju na površinu tek po razbijanju kriptovane Skaj aplikacije. Tog decembra 2022. njegovo ime našlo se na listi od 17 članova organizovane kriminalne grupe koja je od 2020. godine do njenog otkrivanja trgovala kokainom na području BiH, Srbije, Hrvatske i Belgije. Na toj listi je bio i Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića.

Južna Amerika via Belgija

Komunikacije sa Skaj aplikacije otkrile su da je Sani al Murda preko raznih firmi ubacivao kokainski novac u legalne tokove. Kako je to izgledalo? Tito je krijumčario kokain i bio je na vrhu velikog međunarodnog narko-kartela kojim je upravljao iz Dubaija. 

Murda se tako, prema komunikaciji koju je Evropol dostavio bosanskim sigurnosnim agencijama, tokom 2020. i 2021. godine bavio krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike do Belgije, odnosno do luke u Antverpenu. Takođe, Sani al Murda je taj prljavi novac donosio u BiH, a Elmedin Karišik ga ubacivao u platni promet. Novac su, između ostalog, prali preko sarajevske opštine na ime dozvola za bilborde.

Zbog ovih optužbi nikada nije uhapšen. Umakao je poteri pre nego mu je policija u okviru akcije "Start" zakucala na vrata. Sada se ispostavilo da je otišao na novu adresu, u Istanbul. Do tada, živeo je na relaciji Beograd - Sarajevo.

Uloga polusestre

Al Murda je u poslovima imao pomoć i polusestre Barbare Pekić, koja je rođena kao Emina Alibegović. Barbara, odnosno Emina, formalna je vlasnica preduzeća "Golden Port" d.o.o. Sarajevo, u čijem vlasništvu je elitni sarajevski restoran "Dos Hermanos". Formalna je vlasnica i rentakar kuće registirovane u "Avazovom" tornju, u Tešanjskoj ulici. 

Pre nego što je pokrenula poslove u Sarajevu, Emina/Barbara je živela u Dubaiju, “na dvoru” Edina Gačanina Tita, vođe kartela, sa kojim je radio i Al Murda. Preko restorana "Dos Hermanos" i rentakar kuća, ona je sa saradnicima prala novac stečen krijumčarenjem kokaina. Za nju je bio zadužen polubrat Sani al Murda.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike