Bankari idu na robiju: Davali kredite, a sada će da vrate 1,1 milijardu dinara

07.12.2023

09:45

0

Autor: 24sedam

Osuđeni za zloupotrebe u Metals banke

Bankari idu na robiju: Davali kredite, a sada će da vrate 1,1 milijardu dinara
metals banka jutjub novosadska tv (1) - Copyright Printscreen/YouTube/novosadska televizija

Specijalni sud u Beogradu osudio je na tri godine zatvora nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora bivše novosadske Metals banke Ananija Pavićevića, zbog zloupotreba sa kreditima, koji su odobravani firmama još 2007. i 2008. godine.

Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od godinu do dve i po godine zatvora. Milan Tepić osuđen je na kaznu zatvora od dve i po godine, Anka Lončar na dve godine i dva meseca, Nada Milankov na godinu i četiri meseca, Stanko Todorović na 11 meseci i Aleksandar Pavićević na 14 meseci.

Istovremeno, oštećenoj "Razvojnoj banci Vojvodine" dosuđen je imovinsko-pravni zahtev od 1.096.233.687,10 dinara, pa su svi okrivljeni obavezani da solidarno oštećenoj banci isplate 981.727.549 dinara. Takođe, Pavićević i Tepić su obavezani da solidarno banci isplate iznos od 114.506.138,10 dinara. Ovo je prvostepena presuda na koju i odbana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu i druga prvostepena presuda pošto je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je tokom postupka odustalo od optužbi protiv drugog sina prvooptuženog Dejana Pavićevića, kao i Predraga Lončara. Postupak protiv njih pokrenut je još 2011. godine.

Optuženi se terete za nezakonito odobravanje kredita novosadskim firmama, što oni negiraju i tvrde da je pozadina rušenja Metals banke "politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke". Metals banka je bila jedna od najuspešnijih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike